Kinőtte irodáit a szatmárnémeti városháza
Utoljára módositva: 2014-01-28 08:34:50

Egyre határozottabb kijelentéseket tesz Dorel Coica a BBTE-t érintő épületcserével kapcsolatban, őszre már a Wolfenbüttel utcában látja az egyetemet. A főiskola vezetősége nem zárkózik el a költözés ötlete elől, viszont komoly feltételeket szabtak.

 

Dorel Coica szatmárnémeti polgármester kész tényként kezeli a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szatmárnémeti karával való épületcserét, legalábbis a tegnapi sajtótájékoztatón ilyen értelemben nyilatkozott. Mint mondta, rektori levele van, amiben költözési hajlandóságukról biztosítja őt az oktatási intézmény vezetője. Coica úgy látja, az operativitás érdekében az október elsejei tanévkezdés helyszínéül már a Wolfenbüttel utcai, volt 5-ös iskola épületét kellene megjelölnie az egyetem szatmárnémeti vezetőségének, viszont a polgármesteri hivatalnak a Petőfi Sándor utcai épületbe költözéséről még nincs pontos dátum. Az épületcsere érdekében tanácsi döntésre van szükség, a határozat megszavazásához pedig kétharmados többség szükséges.

 

Minden egy helyen

 

A polgármesteri hivatal minden egyes ügyosztályát, irodáját a volt kaszárnya épületébe tervezem költöztetni — fűzte hozzá Coica —, az új épületben kapna helyet a vezetőség, az adminisztratív részleg, a személyi igazolványok kibocsátásával is foglalkozó lakosság-nyilvántartó, a városi rendőrség, a helyi adóhivatal, a szociális iroda és az anyakönyvvezetői hivatal is. Coica a jelenleg a város különböző részein működő ügyosztályokat mind egy fedél alá akarja költöztetni.

Visszatérő szám volt tegnap a kilencszáz, Coica ugyanis elégségesnek véli a BBTE-nek kinézett 5-ös iskola kilencszáz négyzetméterét, miközben a jóval nagyobb Petőfi utcai épület a polgármesteri hivatal mintegy kilencszáz alkalmazottjának nyújt majd elégséges helyet. A rektorátus szintén ezt a számot emlegeti, számításaik szerint 900 ezer lejnyi, még nem amortizálódott beruházás van az épületben, valószínűleg arra célozva ezzel, hogy legalább ekkora mértékű beruházást vár el az 5-ös iskola épületének és közüzemi hálózatának felújítása érdekében.

 

Terjeszkedik a megyei tanács

 

A szatmárnémeti polgármesteri hivatal jelenlegi épületében több mint harminchét irodában működnek a különféle ügyosztályok, és amint az a tegnapi körút során kiderült, valóban szűkös körülmények között dolgoznak a közalkalmazottak, olyan eset is van, hogy egy húsz négyzetméternél alig nagyobb irodában hat íróasztal áll.

Nem csak a helyszűke indokolja a költözést, mondta el tegnap is a polgármester, hanem a megyei tanács igénye is. Az épület ugyanis megyei tulajdon, a megyeháza pedig kibővült tevékenységi köre miatt nem fér el a most használt irodákban, újabbakra van szüksége, úgyhogy néhány helyiség szabaddá tételére kérte fel nemrég Coicát.

 

Az egyetem feltételei

Amennyiben a szatmárnémeti önkormányzat eleget tesz a BBTE elvárásainak, a főiskolát átköltöztetik az 5-ös általános volt épületébe – tudtuk meg tegnap a kihelyezett karon, ahol lapunk rendelkezésére bocsátották az egyetem rektorának levelét, melyet a múlt heti egyeztetések nyomán küldött a polgármesteri hivatalnak, valamint a megyei tanácsnak és a prefektúrának. Ioan Aurel Pop ebben kifejti, melyek a feltételeik. Egyrészt elvárják, hogy a kiszemelt Wolfenbüttel utcai épületben a mostani székházukban uralkodó állapotokhoz hasonló körülményeket alakítsanak ki. Kifejtették továbbá, hogy az említett beruházásnak az egyetem pénzügyi hozzájárulása nélkül, azaz kizárólag az önkormányzat költségvetéséből kell megvalósulnia. Akarnak látni továbbá egy olyan tanácsi határozatot, melyben a jogaikat rögzítik: azaz hogy ingyenesen bocsátják rendelkezésükre az épületet, melyben addig maradhatnak, ameddig működni fognak a szatmárnémeti kihelyezett karok. Ígéretet tettek ugyanakkor arra, hogy amennyiben az előbb említett beruházás megvalósul, elköltöznek, azonban hangsúlyozták, hogy a váltás csakis a nyári szünetben, az oktatási tevékenység megzavarása nélkül mehet végbe. Arra kérték továbbá a polgármestert, hogy amennyiben nem tudják biztosítani az említett feltételeket, tekintsenek el a költöztetés tervétől. Mindemellett a rektor arról is tájékoztatta a címzetteket, hogy a BBTE kihelyezett kara a jövőben terjeszkedni kíván — úgy tervezik, hogy a meglévő szakok mellett mesteri képzést is indítanak.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...