Kinţel Alexandra első lett a Simonyin
Utoljára módositva: 2014-05-28 11:28:08

Kiváló eredményt ért el a nagykárolyi diáklány a nemzetközi helyesírási versenyen.

Kinţel Alexandra, Muszka Zsuzsa és Pesek Adrien a budapesti döntőn

A Kárpát-medence leghelyesebben író hatodik osztályos diákja a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola tanulója, Kinţel Alexandra. Ez az elmúlt szombaton derült ki, a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny nemzetközi döntőjén, Budapesten. A Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának támogatásával rendezte meg a versenyt, amelyre több tízezer 10–14 éves diák jelentkezett Magyarország, Erdély, Kárpátalja, Murvavidék, Felvidék és a Vajdaság területéről. A helyi, megyei és országos szakaszok után szombaton a legjobbak mutatták meg tudásuk legjavát a magyar fővárosban. Évfolyamonként több mint negyven diák volt jelen a Kárpát-medencei döntőn, a tizenkét erdélyi diák között pedig három Szatmár megyei.

Balla Lóránd magyar szakos tanár diákja, Kinţel Alexandra tavaly is szerepelt a nemzetközi döntőben, akkor nem ért el helyezést, most a hatodikosok legjobbjának bizonyult. A 13 éves diáklánynak egyébként nem ez az első kiváló eredménye, két évvel ezelőtt, negyedikesként megnyerte a Fürkész országos helyesírási versenyt, Nagyváradon.

A nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja, Muszka Zsuzsa minden évfolyamon jelen volt a nemzetközi döntőn, ezért a szervezők különdíjában is részesült, ugyanakkor tanára, Belényi Andrea a Magyar Nyelvtudományi Társaság Aranyoklevelét kapta meg eddigi munkája elismeréseként. Ő a verseny 2001 óta íródó történetében a hetedik erdélyi és az első szatmári tanár, aki ebben az oklevélben részesül.

[ohballada-1]

Az ötödik osztályosok versenyében a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, Pesek Adrien (felkészítő tanár: Heinrich Andrea) dicséretben részesült, ám mint mondta, Alexandra és Zsuzsa nyomdokaiba szeretne lépni, és minden évben eljutni a Kárpát-medencei döntőig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...