Kinţel Alexandra első lett a Simonyin
Utoljára módositva: 2014-05-28 11:28:08

Kiváló eredményt ért el a nagykárolyi diáklány a nemzetközi helyesírási versenyen.

Kinţel Alexandra, Muszka Zsuzsa és Pesek Adrien a budapesti döntőn

A Kárpát-medence leghelyesebben író hatodik osztályos diákja a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola tanulója, Kinţel Alexandra. Ez az elmúlt szombaton derült ki, a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny nemzetközi döntőjén, Budapesten. A Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának támogatásával rendezte meg a versenyt, amelyre több tízezer 10–14 éves diák jelentkezett Magyarország, Erdély, Kárpátalja, Murvavidék, Felvidék és a Vajdaság területéről. A helyi, megyei és országos szakaszok után szombaton a legjobbak mutatták meg tudásuk legjavát a magyar fővárosban. Évfolyamonként több mint negyven diák volt jelen a Kárpát-medencei döntőn, a tizenkét erdélyi diák között pedig három Szatmár megyei.

Balla Lóránd magyar szakos tanár diákja, Kinţel Alexandra tavaly is szerepelt a nemzetközi döntőben, akkor nem ért el helyezést, most a hatodikosok legjobbjának bizonyult. A 13 éves diáklánynak egyébként nem ez az első kiváló eredménye, két évvel ezelőtt, negyedikesként megnyerte a Fürkész országos helyesírási versenyt, Nagyváradon.

A nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja, Muszka Zsuzsa minden évfolyamon jelen volt a nemzetközi döntőn, ezért a szervezők különdíjában is részesült, ugyanakkor tanára, Belényi Andrea a Magyar Nyelvtudományi Társaság Aranyoklevelét kapta meg eddigi munkája elismeréseként. Ő a verseny 2001 óta íródó történetében a hetedik erdélyi és az első szatmári tanár, aki ebben az oklevélben részesül.

[ohballada-1]

Az ötödik osztályosok versenyében a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, Pesek Adrien (felkészítő tanár: Heinrich Andrea) dicséretben részesült, ám mint mondta, Alexandra és Zsuzsa nyomdokaiba szeretne lépni, és minden évben eljutni a Kárpát-medencei döntőig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 22.
Ma különös gonddal tegyen eleget munkahelyi kötelezettségeinek és csak este pihenjen! Akkor azonban átadhatja magát a szerelemnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...