Kirándulás a Dregán-tó völgyében
Utoljára módositva: 2019-08-30 09:54:56

Autentikus vidéki környezet, lustán nyújtózkodó hegyhátak és legendáktól híres tó — röviden így lehetne összefoglalni mindazt a természeti csodát, ami a Dregán völgyében várja a természet szerelmeseit.

 

1. A Dregán völgyének legismertebb látványossága a kettős ívelésű gát a vízgyűjtő tavon

A Dregán-völgy (Valea Drăganului) Kolozs megyében található, 65 km-re Kolozsvártól és 80 km-re Nagyváradtól. Egyedi domborzatvilág metszéspontja, ahol a Vigyázó-hegység (Munţii Vlădeasa) a Meszes-hegységgel (Munţii Meseş) találkozik, és völgyét átszeli a Dregán folyó. Több irányból is könnyen megközelíthető. Mi Szatmárnémetiből indultunk Nagyvárad felé, áthaladva a Királyhágó szerpentines vonulatán. Csucsa településen át jutottunk el a nagysebesi letérőhöz, ahol először találkozunk a Dregán völgyét mutató irányjelző táblával. A lassan beszűkülő út mesebeli környezetben kígyózik, majd Viságmezőn (Lunca Vişagului) egyre több pisztrángos, kemping és panzió hívta fel magára a figyelmet. A település végében állt egy látványos móc parasztházikó is mohás tetőzettel — ám a viharoknak köszönhetően mára csak a romjai maradtak. A hegyeket átszelő patakon, a Dregán-patak völgyének egyik szűk szakaszán hatalmas duzzasztógátat építettek, így jött létre a Dregán-völgyi víztározó.

2. Betonállványok segítették a gát megépítését a völgyben, amelyek most kilátóként szolgálnak

A patkó alakú, kétszeresen is ívelt gát a völgy legimpozánsabb látványossága.

A Romániában található 66 gát közül ez a 7. legnagyobb, nyílásra viszont az előkelő első helyet foglalja el. 1987-ben fejezték be a gát építését, mivel a talaj nagyon sziklás volt, ami eléggé megnehezítette a munkálatokat. A gát felett 200 méterrel egy miniatűr várost emeltek a gátépítők és családjaik számára, akiket a munka végeztével sajnos el is bocsátottak. Az építkezés közben két nagy betonkolosszust emeltek a nehézgépek és csillesor állványzatához, innen öntötték be a betont a völgybe. Ezek a talapzatok most is állnak, és kilátóként szolgálnak a kirándulók számára. A gát 120 méter magas és 424 méter hosszú. Öt nyílással, két alsó ürítéssel van felszerelve, valamint tetején a vízgyűjtő irányába kiugró teraszokról lehet megcsodálni a környéket. Állandó megfigyelés alatt tartják biztonsági okok miatt, míg sötétedéskor csodálatos fényárban úszik a háromsoros megvilágításnak köszönhetően. A tó megfelelő időjárási körülmények mellett 292 hektáron terül el, és 292 millió köbméter víz tárolására képes. A teljes vízmennyiség nagy részét a Dregán-folyó biztosítja, másik része szabadesésben, föld alatti járatokon jut ide a Székelyjó hét és a Dregán két befogott mellékfolyójából, valamint a Jád felső folyásától. Az alagutak hossza kb. 26 km. A gyűjtő vize táplálja a Körösök Elektromos Üzemének legnagyobb föld alatti vízierőművét. Vizét ezenkívül öntözésre is használják. Fontos megemlíteni azt is, hogy átadása óta a völgyben megszűnt az árvízveszély. A tó két karja 4, illetve 12 km hosszú. Festői szépségű táj, mely érzelmi kettősségét szemérmesen rejti. Mert miközben tündöklő, sokszor rezzenéstelen vízfelszínnel csalogatja a látogatókat, odalenn állandó nyomást gyakorol a gát beton- és kőlapjaira. Azt mesélik, hogy nem messze a duzzasztógáttól, a víz alatt Keresztpatak (Pârâul Crucii) kunyhójának falai vannak rejtve. E helyen találkoztak volna a második világháború menekültjeivel a bécsi szerződés után. Tiszta időben a víztükör ezüstösen fénylik, a nap előszeretettel fürdőzik benne, míg a környező fák tükörképe teljesen átszínezi a tó felszínét. A csipkézett partszakaszok fantasztikus látványt nyújtanak, akár a gátról tekintünk szét, akár a kifolyó melletti partszakaszról nézünk vissza. A gát előtt felfelé vezető erdészút fenyvesek között kanyarogva, a régi általános iskola romjai mellett elhaladva az egyik betontömb mögött egészen az Art panzióig halad. Innen nyílik a legszebb panoráma a vízgyűjtőre és a környék hegycsúcsaira. Az utat követve Jádremetére érkezünk, megcsodálhatjuk a közbeeső vízeséseket, és egész Biharfüredig túrázhatunk.

A virágmező végében egy móc házikó állt még néhány évvel ezelőtt

Az alsó úton haladva, a tó partját követve találtunk rá a MOX fesztivál sátorhelyére. Minden évben többnapos zenei fesztivált rendeznek itt, a táj békés és barátságos hangulatát megőrizve.

A gáton gépjárművel megállni tilos. Áthaladva rajta viszont, szintén a tó kanyargós partját követve a másik betontömbig érkeztünk, ahol szintén páratlan kilátás nyílik a gátra, majd egészen a Cserepes Erdészházig autózhatunk, ahonnan több túraútvonal is indul a közeli csúcsok meghódítására. Sajnálatos módon a 2017-es szeptemberi vihar itt is látványos károkat okozott. A part és a domboldalak fáit mintha egy óriási fésűvel tarolta volna le vagy törte volna ketté, a maradványok még mindig eltakarítás alatt állnak.

A virágmező végében egy móc házikó állt még néhány évvel ezelőtt

A tó vize nagyon sok állatfajnak ad otthont. Találhatunk nagy borsókagylót, álkérészek és kérészek több fajtáját, küszt, márnát, ingolákat és pisztrángokat.

A mohaszőnyeggel beborított partszakaszokon pöttyös gőtével, foltos szalamandrával, sárgahasú unkával és barna varanggyal is találkozhatunk, míg óvatosságra intenek a környéken cikázó vízisiklók és viperák.

Madártávlatból a csipkézett szegélyű Dregán-tó

A tóban fürdőzni tilos, főleg a gát és a kifolyók környékén. Nagyon mély és rettentően hideg a víz. Ez a vidék is bővelkedik a nemzedékről nemzedékre szálló legendákban. Ilyen legendának köszönhető a tó népi elnevezése is: a sárkányok itatójának nevezik. A legenda szerint a környék összes patakja, csermelye ebben a völgyben gyűlik össze, és a szirtről szirtre repkedő sárkányok ebben a tóban oltják szomjukat.

7. Érdemes megvárni, míg felkapcsolják a gát fényeit, és teraszairól élvezni a naplementét

Többször is ellátogattunk már a völgybe felfedezni élővilágát, csúcsait, vagy csak átsétálni a gáton. Igaz, hogy sárkányokat nem láttunk, de utánozhatatlanul szép emlékképekkel gazdagodtunk. Örök pillanat marad, midőn egy zápor után kettős szivárvány ölelte át a völgyet, illetve az is, mikor a csipkézett víztükörben nézhettük a dombok mögé eltűnő naplementét.

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...