Kirándulás a reformáció magyarországi bölcsőibe
Utoljára módositva: 2017-08-05 10:23:19

Az 500 éves lutheri és 450 éves magyar reformáció előtt tisztelegtek a tasnádi református gyülekezet, a temesvári evangélikus-lutheránus gyülekezet, valamint a temesvár-vöröscsárdai református gyülekezet tagjai. A magyar kormány támogatásával megvalósult közös kiránduláson a reformáció magyarországi bölcsőibe látogattak el, és megismerkedtek a közös protestáns múltjukkal. A csoportot a gyülekezetek lelkipásztorai, nt. Kovács Zsombor evangélikus, nt. Kovács Ibolya református, nt. Pakulár István református lelkipásztor és jómagam vezettük.

Első állomásunk Vámospércsen volt, ahol a helyi református egyházközség gyülekezeti termében megnéztük dr. Kocsis Attila lelkipásztor reformációhoz kapcsolódó egyedi bélyegkiállítását. Ezt követően Vizsolyba, az első teljes magyar nyelvű Biblia kinyomtatásának helyszínére látogattunk el. Részletes idegenvezetés alapján megismerhettük nemcsak a Károli Gáspár által teljességében lefordított első magyar nyelvű Biblia nyomtatásának körülményeit, de a csodálatos református templom középkorig visszanyúló történetét, a helyi reformáció részleteit, valamint a korabeli nyomdagépek működési elveit is. Ezt követően a sárospataki Református Teológiai Akadémiát néztük meg és gyönyörködtünk annak egyedülálló könyvtárában. Sok érdekes dolgot hallottunk az intézettel és a helyi reformáció történetével kapcsolatban. A következő nap Nyíregyházára utaztunk, ahol megismerkedtünk a város evangélikus múltjával és intézményeivel. Dr. Kovács László Attila lelkipásztor-orgonaművész bemutatta nekünk Magyarország második legnagyobb evangélikus templomát, a nyíregyházi evangélikus gyülekezeteket, majd egy rövid orgonajátékkal is megörvendeztetett bennünket. Meglátogattuk továbbá a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumot, melynek történetét, tevékenységét helyi evangélikus egyháztörténeti érdekességekkel együtt Tar Jánosné igazgatónő ismertette. Ezt követően Kovács Erzsébet evangélikus lelkipásztor vezetésével betekintést nyerhettünk az evangélikus egyház szeretetszolgálati tevékenységébe az Élim Evangélikus Szeretetotthon meglátogatása által. Az intézményben szellemileg visszamaradott lányokat ápolnak és foglalkoztatnak nagy gondossággal és szeretettel.

A reformáció előtti tisztelgés a következő napon Debrecenben folytatódott. Ennek részleteiről dr. Kocsis Attila lelkipásztor, a debreceni Református Szeretetszolgálat igazgatója tartott ismertetőt a város főterén. Ezt követően a helyi esperesi hivatal gyűléstermében mutatta be mindnyájunk épülésére a szeretetszolgálat sokrétű tevékenységét. A protestantizmus bölcsőjében való tájékozódásunk a Nagytemplom mögötti téren folytatódott, ahol dr. Kocsis Attila elvezette csoportunkat abba a félig már földben lévő terembe, egykori sekrestyébe, amely 1566-ban imateremnek épült, s ahol Méliusz Juhász Péter és társai kidolgozták a magyar reformáció helvét, kálvinista ágát, melynek nyomán megalakult Magyarországon a református egyház. Ezenkívül a Debreceni Református Kollégiumot is meglátogattuk, s megtudhattuk a falakat díszítő plakettekről, hogy kik voltak a kollégium leghíresebb diákjai.

Zarándokutunk zárónapján a nagyari Petőfi-emlékfát, Kölcsey Ferenc sírját Szatmárcsekén, valamint a kazettás mennyezetéről híres középkori csengersimai templomot látogattuk meg. Az igazi záróakkordot azonban a nagygéci Megmaradás templomának és látogatóközpontjának helyszíne jelentette, ahol néhány szó, ének, ima erejéig megtörtént nemcsak a reformáció múltja és hősei előtti tisztelgés, hanem a közös protestáns jövőnkre való kitekintés is. Mintegy ráadásként a hazafelé vezető úton a nagykárolyi Károlyi-kastély egyházmegyei szintű református időszakos kiállítását is megnéztük a kirándulás résztvevőivel.

A sokszor fáradtsággal járó, intenzív programokat beszélgetésekkel, közös énekléssel oldottuk, ezáltal is közelebb kerülve egymáshoz, megismerve egymás vallását, a protestantizmuson belüli különbségeket és hasonlóságokat is. Mindannyian ismeretekben, lelki élményekben meggazdagodva tértünk haza, azzal a tudattal, hogy magyar protestáns identitásunkban mindenképpen megerősödtünk. Köszönet a magyar kormánynak, ezenbelül a Bethlen Gábor Alapnak, hogy anyagi támogatása által lelkiekben gazdagodhattunk.

 

Pakulár Julianna

tasnádi református lelkész

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...