Kis Oktoberfest Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2017-09-24 20:06:20

Nagyban zajlik a szeptember 16-án elkezdődött, tizennyolc napos müncheni nagy Oktoberfest, Szatmárnémetiben ennek mintájára a hét végén tartották meg a kétnapos kis Oktoberfestet.

Nem győzték a csaposok a sört tölteni a hét végén a szatmárnémeti Svábházban, ahol a kis Oktoberfest zajlott. A szatmárnémeti ünnepség idejére ez volt a szatmári svábok és fesztiválozók számára a miniatűr Theresienwiese, az a müncheni tér, ahol a tradicionális Oktoberfestet szervezik meg minden évben. A sörünnep szombat délben az első söröshordó csapra verésével kezdődött, az eredeti, müncheni Oktoberfesten is használt ötven literes dongás tartály szelepébe Pataki Csaba megye tanácselnök ütötte bele egy méretes fakalapáccsal a sárgarézből készült csapot. O zapft is — Csapra verve! Estig dőlt ezután a sárga lé, szűrt és szűretlen fekete, szőke és alkoholmentes sört is hoztak a német fesztiválokat is ellátó Schwaben Bräu sörgyárból a szervezők, mindenféle gyümölcspálinkákat is lehetett a testes-édeskés ital mellé kóstolni, sörkorcsolyaként sült kolbász, fehér kolbász, csülkös párolt káposzta és bajor sósperec szolgált, de volt többféle töltelékkel készült strudli és túrós tészta is.

Az apró szemű, kitartó eső miatt tető alatt megrendezett Oktoberfesten a mezőfényi fúvószenekar szolgáltatta a talpalávalót, a tánctéren egymást követték a német kultúrcsoportok és a táncra perdülő vendégek. Este héttől rock and roll váltotta a sváb népzenét, a szatmárnémeti Elvis Band zenéjére rokizhattak a vendégek, amíg csak bírták.

Vasárnap a Kálvária-templomban megtartott istentisztelet után a fúvószenekar vezetésével vonultak végig a fél városon a Svábházig a fesztiválozók, így adták tudtára mindenkinek: még nem ért véget az Oktoberfest, mindenkit szeretettel várnak. Ott délben weißwurst- és brezel-kóstolóval indult a nap, majd késő estig tartott a német hagyományok szerint megtartott hangulatos, kis Oktoberfest.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...