Kisajátítaná Coica a Dacia Szállót?
Utoljára módositva: 2015-05-28 11:58:24

Úgy tett szerdán Dorel Coica, mintha ő találta volna fel a spanyolviaszt, és kijelentette, hogy szerinte kisajátítási procedúrával lehetne városi tulajdonba venni a Dacia Szállót.

Két-három évig is elhúzódhat a jogerős döntés a Dacia kisajátítása ügyében

Kisajátítással oldaná meg a szatmárnémeti Dacia Szálló ügyét Dorel Coica polgármester és tegnapi bejelentése szerint még júniusban megkérdezi a városi tanácsosokat, támogatják-e ebben. Coica a kisajátítás részleteiről is beszélt, az eljárás megindításában az első lépés az épület közhasznúvá nyilvánítása lenne, majd közérdekre hivatkozva meg kell indítani a kisajátítási eljárást a város javára. Coica szerint ez lehet ez egyetlen megoldás az épület megmentésére, hiszen Vasile Ţânţaş volt tulajdonos nyilvánosan is beismerte, hogy nincs pénze befejezni a felújítást, beruházó nincs és a jelek szerint a román kultuszminisztériumnak, a megyei tanácsnak és a városnak sincs ötmillió eurója arra, hogy a Dacia Szállót megvegye. Egy sikeres kisajátítási procedúra nyomán elérhető lesz, mondta el a polgármester, hogy városi tulajdonba kerülés után részletekben is kifizethető legyen az ingatlan ára, és ezzel párhuzamosan uniós támogatásból, minimális helyi önrésszel a tatarozását is meg lehessen kezdeni. Ha a tanácsosok is támogatják júniusi ülésükön a kisajátítás tervét, törvényszéki értékbecslő méri majd fel hivatalosan, hogy mennyit is ér az épület, Coica még mindig sokallja érte azt az ötmillió eurót, amennyit kér az új tulajdonos, akinek Vasile Ţânţaş nemrég átadta az épület tulajdonjogát, és akiről csak sejteni lehet, hogy az avasi üzletember valamelyik gyermeke. Coica szerint már van két közhivatal által elvégzett értékbecslésük. A szatmárnémeti polgármesteri hivatal szakemberei 3,5, a kultuszminisztériuméi pedig 4 millió euróra értékelik a volt Pannónia Szállót.

Ha minden jól megy és a kisajátítás nyomán megint városi tulajdonba kerül az épület, 1,9 százalékos önrész mellett meg lehet pályázni azt a 12 millió eurót, amennyibe a felújítás kerülne, mondta még el a polgármester. És ha ezzel is készen vannak, Coica a szatmárnémeti polgármesteri hivatal székhelyeként látja a műemlék épület jövőjét, becslései szerint 2020-tól.

A kisajátítás ötletét tegnap Dorel Coica sajátjaként tálalta, miközben nagyon úgy tűnik, hogy nem az. Ez akkor derült ki, amikor a sajtótájékoztató után Magyar Lóránd RMDSZ-frakcióvezetőnek a véleményét is kikértük az ügyben, és erre elmondta, hogy ezt a tervet már évek óta szorgalmazza a városi RMDSZ-szervezet. Ráadásul, árulta el Magyar, épp a városi frakció két nappal ezelőtti ülésén került szóba, hogy a mai tanácsülésen vessék fel a Dacia helyzetére való megoldásként a kisajátítás lehetőségét, ám ez az elképzelésük valahogy kiszivároghatott, bosszankodott a frakcióvezető, Coica pedig kapva kapott a lehetőségen, és egy nappal előbb sajátjaként tálalta.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...