Kiskamaszújságíró-képzés
Utoljára módositva: 2018-05-29 10:32:48

Tizenhárom szatmárnémeti, nagykárolyi és nagyváradi kiskamasz vidám csacsogása fogadta tegnap délben a Sváb Ház Wendelin Fuhrman-termébe lépőt — a látszat azonban kicsit csalt, a vidámság ugyanis nem valamiféle játék, hanem igencsak komoly, újságírói workshop kiegészítője volt.

A Német Demokrata Fórum Gemeinsam Ifjúsági Szervezete második alkalommal szervezte meg a tavaly nagy érdeklődésnek és sikernek örvendett, kiskamaszoknak szóló újságíróképzést a romániai és magyarországi német nyelvű kisebbségi újságírókat tömörítő, mass-media FunkForum Egyesülettel közösen, az IFA (Stuttgarti Külkapcsolatokért Felelős Intézet) támogatásával. A képzés vezetője Siegfried Thiel, a Temesvárt, Aradon és a Bánságban megjelenő Banater Zeitung hetilap főszerkesztője, s mint mondja, a FunkForum 2016-ban indította el a fiatalokkal, diákokkal való műhelymunkálkodást — messze nem csak utánpótlás-keresésként. „Hiszem és vallom, hogy ezek a munkaműhelyek minden diák hasznára válnak, függetlenül attól, hogy a médiában fognak-e majd dolgozni. Kilépnek az iskolában tanult irodalom kereteiből, s megtanulják a terjengős, nagy volumenű irodalmi szöveg ellenpontját, a tömörítést, a fontos tények sorrendbeli vázolását, a lényeglátást és értelemszerűen a logikus, racionális ‘lényeg-gondolkodást’ is” — magyarázza Thiel. S hogy a kamasz újságírók „rendes” munkát kell hogy letegyenek az asztalra, azt nemcsak Thiel úr kérlelhetetlenül komoly szakmai elhivatottsága követeli meg, hanem az is, hogy a cikkek napvilágot látnak a Banater Zeitung hasábjain — amely nem mellékesen Románia egyetlen német nyelvű napilapja, az Allgemeine Deutsche Zeitung melléklete. „Az újságírás nem játék, hanem komoly munka komoly témákkal, függetlenül attól, hány éves a cikk írója, nemrég például két kiskamasz Bognár Leventével, Arad alpolgármesterével készített másfél órás interjút, a várossal kapcsolatos legkülönfélébb témakörökben vallatva őt” — mondja a főszerkesztő. Hozzáteszi: bár egyre többen s hangosabban kongatják a nyomtatott sajtó lélekharangját, reális és nagy igény van a tartalmas cikkekkel megtöltött napi- és hetilapok iránt. „Az Allgemeine Deutsche Zeitungot és a Banater Zeitungot a szatmári és bánáti svábok és a szászok mellett nagyon sok németországi is olvassa — ugyanis több mint 8000 németországi cégnek van Romániában leányvállalata, s a hozzánk érkezett dolgozóknak igényük van az újságra, mondjam úgy: a papír zizegésére a reggeli kávé mellett. Másképp olvassák, másképp ér el hozzájuk ugyanaz a hír, amikor klasszikus formában vagy az interneten olvassák” — magyarázza.

Az újságíróképzés hivatalos megnyitóján Josef Hölczli és Rist Gabriella házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, sikeres és termékeny ittlétet kívánva — hiszen a vasárnap délig tartó workshop nemcsak elméleti tudás átadását, hanem műhelymunkák (interjúk, riportok, tárcák) elkészítését is jelenti.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...