Kiskapus igazságügyi reform
Utoljára módositva: 2017-12-19 13:00:28

„Az a törvény, amely ellentétben áll az erkölcs alapelveivel, amely ezeknek az alapelveknek a megsértését követeli, igazolatlan és igazolhatatlan marad. Ilyen helyzetben csak a törvény elleni cselekvés lehet »jogos«, mert az erkölcsiség akkor nemcsak a törvény be nem tartását követeli meg, hanem az ellene való küzdelmet is” — olvassuk Tordai Zádor író, filozófus hagyatékában.

Vajon hogyan értelmezik ezt a mai törvényhozók? De azt sem ártana megvizsgálni, milyen széles körű jogismerettel rendelkeznek honatyáink vagy legalább azok, akik befolyást gyakorolnak a többségre, amikor dönteni kell az igazságügyi rendszerről. Az igazságügyi reformra nagy szükség van Romániában, el is húzódik ez a folyamat, de nem azért, hogy átgondolt döntés szülessen, hanem mert a honatyák nagyobb része tisztában van azzal, hogy a törvénytervezet, amelynek szövegéhez foggal és körömmel ragaszkodnak, rossz, mégis kitartanak mellette, mert maguk alatt vágnák a fát, ha nem ezt tennék. Nem véletlen tehát, hogy Románia lakossága nem bízik a politikusokban, akiket valójában a választók bíztak meg érdekeik képviseletével. Nem véletlen, hogy ma már nincs tekintélye a politikának, de mindaddig, amíg valaki nem talál ki jobbat, mint a demokrácia, demokratikus módszerekkel kell tenni valamit, hogy ne csak az irányított többségnek, hanem a józan gondolkodású, de a politikától megcsömörlött kisebbségnek is legyen igaza. Az igazságügyi reform végrehajtásának elhúzódása azért is érthetetlen, mert mind a kormánykoalíció, mind az ellenzék olyan módosításokra törekszik, amelyek révén „tévedéseik”, „félrelépéseik”, „túlkapásaik” vagy akár „bűncselekményeik” esetén, a törvény által szavatolt kiskapukon könnyen szabadulnának a büntetések alól.

Mire épül az a jogrendszer, amelyből hiányoznak az erkölcsi alapelvek? Bárhonnan kiindulva, bármilyen megközelítésből tárgyaljuk a dolgokat, oda jutunk, hogy minden jóért és rosszért a társadalom a felelős, mert a honatyák erkölcsi alapelvei a választópolgárok erkölcsi alapelveivel azonosak, mivel minden honatya egy közösség felhatalmazásával jut be a parlamentbe. Nehéz lenne felmérni, hogy ha sikerül módosítani az igazságügyi törvényt, milyen arányban találnak majd kiskapukat a felelősségvállalás alól a magas beosztásban lévő személyek és az egyszerű emberek. Amennyiben ez a törvény többnyire a honatyák és a köztisztségviselők számára lesz előnyös, az egyszerű emberek számára nem, ez népakaratnak is tekinthető…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...