Kitüntetés a holokauszt túlélőinek
Utoljára módositva: 2018-10-10 08:56:23

A holokauszt napja alkalmából a holokauszt 44 túlélőjének — köztük a szatmári Arno Bleinek és Décsei Nicolaénak és Steinberger Katalinnak — adományozott állami kitüntetést Klaus Iohannis.

„A holokauszt túlélői emlékezetének rendkívül fontos szerepe van az intolerancia, a diszkrimináció és a bárminemű kirekesztés elleni harcban, és ezt az örökséget tovább kell adni minden generációnak” — mondta Viorica Dăncilă miniszterelnök a holokauszt emlékművének megkoszorúzásakor.

Dăncilă kifejtette, hogy Románia jelentős lépéseket tett a múlt felvállalása, az antiszemitizmus és holokauszttagadás elutasítása terén, és ennek köszönhetően a politikai és közéletre a történelmi igazság tisztelete lett jellemző. A romániai törvénykezés nagyon egyértelmű jogszabályokban ítéli el a holokauszttagadást és az antiszemitizmusra való uszítást — tette hozzá.

„Románia miniszterelnökeként a jövőben is támogatni fogok minden olyan tevékenységet és kezdeményezést, amely az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása melletti együttélést tűzi ki célul” — mondta a kormányfő.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke felidézte, hogy 1941. október 9-én kezdődött el a romániai zsidók deportálása Transznisztriába. Arról is beszélt, hogy a romániai zsidó közösségek hálásak a román hatóságoknak, amelyek kijelöltek egy holokauszt-emléknapot, és emlékművet állítottak a holokauszt áldozatainak Bukarest belvárosában.

Tamar Samash, Izrael romániai nagykövete kifejtette, hogy a romániai holokauszt a történelem legsötétebb lapjainak egyike, de fel kell vállalni és megérteni, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete úgy fogalmazott: a román nép az utóbbi 30 évben fáradhatatlanul küzd, hogy megszabaduljon a totalitarizmus béklyóitól, és hogy modern és liberális európai társadalmat hozzon létre. „Soha ne felejtsük el a múlt tanulságait, de ugyanakkor szabad és méltóságteljes jövőbeni világot képzeljünk el magunknak!” — mondta a diplomata.

Államfői üzenet

A demokrácia, szabadság, béke, sokszínűség és emberi jogok tisztelete olyan európai értékek, amelyeket minden energiánkkal óvnunk kell — üzente Klaus Iohannis államfő kedden, a holokauszt áldozataira való országos emlékezés napján. Az elnöki üzenetben az olvasható, hogy Románia három hónapon belül átveszi az EU elnöki tisztségét, amely során többek közt az európai értékek megszilárdítása, az antiszemitizmus, rasszizmus és intolerancia visszaszorítása is sürgető feladata lesz, lévén, hogy Európát napjainkban egyre inkább a populizmus, sovinizmus, szélsőségesség és illiberalizmus fenyegeti. Emlékeztetett, hogy az antiszemita politika következtében 77 évvel ezelőtt a romániai zsidókat kiszakították normális hétköznapjaikból, és lágerekbe szállították őket. „Kötelességünk élénken megőrizni az áldozatok emlékét, hogy elejét vegyük az ilyen atrocitások megismétlődésének” — szögezte le az államfő.

Klaus Iohannis arról is beszélt, hogy a romániai törvények tiltják a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szimbólumok használatát és az ilyen jellegű szervezetek létrehozását is. Az oktatásban nagy előrelépések történtek e téren, és folyamatban van a romániai zsidók és a romániai holokauszt történeti múzeumának létrehozása is — mondta, hozzátéve, hogy a centenáriumi év különösen jó alkalom az elmúlt évszázad történéseinek kielemzésére, amelyek között voltak jók is, rosszak is.

Állami kitüntetés

A holokauszt 44 túlélőjének adományozott kedden állami kitüntetést Klaus Iohannis államfő. Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a holokauszt napja alkalmából, a nevezettek „az egész életükben tanúsított erkölcsi magatartás, illetve a holokauszt emlékének ápolásában kifejtett tevékenységük elismeréseként” vehették át a kitüntetést. A Hűséges Szolgálatért Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetettek sorában találtuk a szatmári Arno Bleit és Décsei Nicolaét, a Hűséges Szolgálatért Érdemrend harmadik fokozatával kitüntetettek sorában pedig a szintén szatmári Steinberger Katalint. Előrehaladott koruk miatt csak a kitüntetettek egy része vett részt a Cotroceni-palotában rendezett díjátadó ünnepségen.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...