Kiváló szakképzési lehetőségek
Utoljára módositva: 2014-04-08 09:30:38

Mesterségek hete címmel szervez rendhagyó tájékoztató hetet a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum. Az intézmény igazgatóját, Gindele Imrét a szakképzés helyzetéről kérdeztük.

 

A héten várják a Károlyi-kastélyba mindazokat a diákokat, akik érdeklődnek a szakképzés felől

A Károlyi-kastély lovagtermében tárgyak, illetve fotók és egy kisfilm levetítése révén mutatták be tegnap a látogatóknak, milyen szakmákban nyerhetnek képzést azok a diákok, akik a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumot választják a nyolcadik osztály elvégzését követően. Az intézmény pedagógusai elmagyarázták az érdeklődőknek, mit jelent a hároméves szakoktatás, és milyen elhelyezkedési esélyeik lehetnek azoknak a fiataloknak, akik ezt az iskolát választják. Az iskolából kikerülve, hasznos szakismeretek birtokában, akár már azonnal munkába állhatnak a Szakképző Líceumot elvégző fiatalok. Gindele Imre iskolaigazgató elmondása szerint ez a XXI. században, Nagykárolyban nem kis teljesítménynek számít.

„Szeretnénk megismertetni a középiskola előtt álló diákokkal a szakképesítés előnyeit. Ősztől indul a hároméves szakiskolai képzésünk, és ezt szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni. Fontos elkülöníteni egymástól a szakközépiskolát és a szakmunkásképzést. Utóbbi valamikor nagy népszerűségnek örvendett, sikerrel működött, és mindenki professzionális képzésként ismerte. Mivel ez az oktatási forma szeptembertől ismét beindul, ennek előnyeit szeretnénk a diákokkal megismertetni. Intézményünkben immár két éve működik a duális rendszer szerinti oktatás, mely szintén jó eredményekkel kecsegtet. Ez a módszer egy olyan szakoktatási forma, amit először Németországban alkalmaztak. Lényege, hogy két kategóriában történik az oktatás: elméleti szinten, mely a szaktantárgyakat és az általános műveltségi részt foglalja magába és az iskolában zajlik, valamint egy műhelygyakorlati részből, amely egy vállalatnál történik. Ez utóbbi során a tanuló részletesen megismerkedik a gyártási folyamatokkal, egészen az alapoktól kezdve. Iskolánkban kárpitosokat, asztalosokat, mezőgazdászokat, autószerelőket képzünk, ősztől pedig mezőgazdasági és mechanikai képzéssel szaklíceumi osztályaink indulnak. Remek kapcsolatban vagyunk a Polipol Mobila bútorgyárral, a Continental Contitech vállalattal és a város autószerelő műhelyeivel. A két német cég amellett, hogy lehetőséget biztosít diákjainknak a gyakorlatszerzésre, anyagilag is támogatja őket havi 150-200 lejes összeggel. Ezt a pénzt minden olyan diák megkapja, aki jól teljesít, és részt vesz az órákon. A román állam is kétszáz lejjel támogatja a képzést, így mindez nyilvánvaló anyagi előnyökkel jár” — magyarázta a szakképzés előnyeit Gindele.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...