Kiváló szakképzési lehetőségek
Utoljára módositva: 2014-04-08 09:30:38

Mesterségek hete címmel szervez rendhagyó tájékoztató hetet a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum. Az intézmény igazgatóját, Gindele Imrét a szakképzés helyzetéről kérdeztük.

 

A héten várják a Károlyi-kastélyba mindazokat a diákokat, akik érdeklődnek a szakképzés felől

A Károlyi-kastély lovagtermében tárgyak, illetve fotók és egy kisfilm levetítése révén mutatták be tegnap a látogatóknak, milyen szakmákban nyerhetnek képzést azok a diákok, akik a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumot választják a nyolcadik osztály elvégzését követően. Az intézmény pedagógusai elmagyarázták az érdeklődőknek, mit jelent a hároméves szakoktatás, és milyen elhelyezkedési esélyeik lehetnek azoknak a fiataloknak, akik ezt az iskolát választják. Az iskolából kikerülve, hasznos szakismeretek birtokában, akár már azonnal munkába állhatnak a Szakképző Líceumot elvégző fiatalok. Gindele Imre iskolaigazgató elmondása szerint ez a XXI. században, Nagykárolyban nem kis teljesítménynek számít.

„Szeretnénk megismertetni a középiskola előtt álló diákokkal a szakképesítés előnyeit. Ősztől indul a hároméves szakiskolai képzésünk, és ezt szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni. Fontos elkülöníteni egymástól a szakközépiskolát és a szakmunkásképzést. Utóbbi valamikor nagy népszerűségnek örvendett, sikerrel működött, és mindenki professzionális képzésként ismerte. Mivel ez az oktatási forma szeptembertől ismét beindul, ennek előnyeit szeretnénk a diákokkal megismertetni. Intézményünkben immár két éve működik a duális rendszer szerinti oktatás, mely szintén jó eredményekkel kecsegtet. Ez a módszer egy olyan szakoktatási forma, amit először Németországban alkalmaztak. Lényege, hogy két kategóriában történik az oktatás: elméleti szinten, mely a szaktantárgyakat és az általános műveltségi részt foglalja magába és az iskolában zajlik, valamint egy műhelygyakorlati részből, amely egy vállalatnál történik. Ez utóbbi során a tanuló részletesen megismerkedik a gyártási folyamatokkal, egészen az alapoktól kezdve. Iskolánkban kárpitosokat, asztalosokat, mezőgazdászokat, autószerelőket képzünk, ősztől pedig mezőgazdasági és mechanikai képzéssel szaklíceumi osztályaink indulnak. Remek kapcsolatban vagyunk a Polipol Mobila bútorgyárral, a Continental Contitech vállalattal és a város autószerelő műhelyeivel. A két német cég amellett, hogy lehetőséget biztosít diákjainknak a gyakorlatszerzésre, anyagilag is támogatja őket havi 150-200 lejes összeggel. Ezt a pénzt minden olyan diák megkapja, aki jól teljesít, és részt vesz az órákon. A román állam is kétszáz lejjel támogatja a képzést, így mindez nyilvánvaló anyagi előnyökkel jár” — magyarázta a szakképzés előnyeit Gindele.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...