Kizárhatják a BL-ből a Cityt
Utoljára módositva: 2019-05-16 15:41:18

Visszaesőként kezelheti az UEFA a Manchester City ügyét, mivel nem először szegi meg a pénzügyi fair play szabályokat. Sajtóhírek most szerint a BL-be sem nevezhet az angol bajnok.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapján közölte, hogy a bírósági kamarához küldte a Manchester City ügyét a pénzügyi fair play (FFP) miatt.

„A Klubok Pénzügyi Kontrollját Végző Testületének (CFCB) március hetedikén indított vizsgálatot a Manchester City ellen a pénzügyi fair play potenciális megszegése miatt, amit több sajtóorgánum is megjelentetett. Az UEFA a továbbiakban nem kommentálja az ügyet, amíg a bírósági kamara nem hozza meg döntését” – olvasható az európai szövetség közleményében.

Nagy bajban lehet tehát az angol Premier League bajnoka, a New York Times legfrissebb beszámolója szerint ugyanis az UEFA vizsgáló bizottsága a Bajnokok Ligájából való kizárást kezdeményezte. A tekintélyes amerikai lap szerint a kizárás legfeljebb egy idényre szólhat-

Az elmúlt nyolc Premier League-idényből négyben bajnoki címet nyerő City tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek uralkodójának testvére, Manszúr sejk milliárdokat invesztált a klubba – azóta az egyik legnagyobb és legsikeresebb csapattá vált.

Kijátszották?

Tavaly év végén jelent meg a német Der Spiegel magazinban az, hogy a City Gianni Infantino FIFA-elnök segítségével kerülte el a büntetést az FFP megszegéséért. A City egyik vezető pénzügyi tisztségviselője, Jorge Chumillas egy levélben arról írt, hogy az Etihad Airwaysnek tulajdonított, 76 millió euró körüli szponzori szerződést valójában a klub tulajdonosa, az Abu Dhabi United Group (ADUG) fizeti. A lap azt is állítja, hogy miután a Citynél elkezdtek attól tartani, hogy nem fognak megfelelni a pénzügyi fair play előírásainak, létrehoztak egy „zárt kifizetési kört”, amelyben az ADUG egy harmadik félnek fizetett, hogy az fizessen a klubnak a játékosok arculati jogaiért. A „Longbow-projekt” névre keresztelt ügylet éves szinten 13–15 millió euró közötti bevételt generált a klubnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Bajnokok Ligájából való kizárás már a következő idényben, vagy csak a 2020–2021-es kiírásban lép érvénybe. Az UEFA-t viszont szorítja az idő, hiszen a BL-selejtezők már júniusban elkezdődnek, így viszonylag záros határidőn belül véglegesítenie kell a szankciót, mivel a Manchester Citynek jogában áll fellebbezni (ha úgy alakul) a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is.

A New York Times úgy fogalmaz: ha az UEFA nem lesz képes a megfelelő büntetést kiszabni, azzal kockáztatja a 2011-ben bevezetett pénzügyi szabályzatának értelmetlenné válását.

Az UEFA 2011-ben bevezetett pénzügyi szabályzatának egyik sarkalatos pontja, hogy megtiltja a szponzori együttműködést az olyan cégekkel, amelyek a klubtulajdonosokhoz köthetőek. Az Etihad egy évvel Manszúr sejk színre lépése után lett a Manchester City főtámogatója…

Ráadásul az angol bajnokot visszaesőként kezelhetik jelen esetben, hiszen 2014-ben is megsértette az UEFA szabályzatát, ám akkor egyezségre jutott a szervezettel, és megúszta 20 millió eurós pénzbüntetéssel.

Reakció

A Manchester City villámgyorsan reagált az UEFA döntésére, hivatalos honlapján rövid közleményt jelentetett meg: „A Manchester City csalódott, de nem lepődött meg a CFCB bejelentésén. A médiában kiszivárogtatott információk jelzik, milyen folyamatról van szó. A Manchester City bízik benne, hogy a klub számára pozitív végeredménye lesz az ügynek, ha egy független jogi bizottság vizsgálja meg azt. A pénzügyi szabálysértések vádja hamis, a CFCB ajánlása figyelmen kívül hagyja a Manchester City által benyújtott perdöntő bizonyítékokat. A határozat hibákat, félreértéseket és zavaros megfogalmazásokat tartalmaz, ami a megfelelő kivizsgálás hiányát mutatja. A Manchester City által felvetett, nagy jelentőséggel bíró tisztázatlan dolgok a klub álláspontja szerint nem alapos és ellenséges folyamatra utalnak.”

Következik a PSG?

A Cityvel kapcsolatos döntés kihatással lesz az európai klubfutball jövőjére is. Nem az angol bajnok az egyetlen, amely kétséges pénzügyi megoldásokat használ: a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germain is hasonló cipőben jár. A párizsi klub a közelmúltban megúszta a súlyos büntetést hasonló vádakért: átláthatatlan szponzori szerződések, pénzügyi fair play betartása (ugyanazon a nyáron szerződtették a két legdrágább futballistát, Neymart és Mbappét). A PSG és az UEFA kapcsolata egyébként is érdekes: a francia klub tulajdonosa egyben a beIN Sports nevű televíziós társaság tulajdonosa is – eme vállalat vásárolja a legtöbb közvetítési jogot az UEFA-tól. A katari üzletembert nemrégiben beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába.

(Nemzeti Sport)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...