Klasszis izomkolosszusok versenyeztek Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-07-06 20:46:47

A világ húsz legerősebb embere közé tartozó lengyel Rafal Kobylarz nyerte meg az Romániában első alkalommal rendezett skót felföldi hagyományos játékok világbajnoki tornáján, Szatmáron.

A szatmári Cortean „Big Sanyi” sérülten teljesített hat és fél próbát

A sportágban elismert, több világversenyt megnyert izomkolosszusok vettek részt az elmúlt hétvégén a szatmárnémeti Aquaparkban rendezett skót felföldi hagyományos játékok világbajnoki tornáján. A bírói testületet is klasszisok alkották, ugyanis itt volt a Nemzetközi Felföldi Játékok Szövetségének (IHGF) teljes vezérkara: a skót Francis Brebner egykori profi világbajnok, az IHGF elnöke, az egyesült államokbeli Ryan Viera többszörös profi világbajnok, az IHGF alelnöke, illetve a magyarországi Darázs Ádám ötszörös Közép–Európa Legerősebb Embere, az IHGF vezérigazgatója. Utóbbi elmondta, az erősember–versenyek a világ legrégebbi, folyamatosan megrendezett tornái, a skót felföldi hagyományos játékok szabályai pedig 200–300 éves múltra tekint vissza. „A skót felföldi hagyományos játékok elsősorban az angolszász vidékeken népszerűek. Nagy Britanniában például több százezres közönség előtt rendezik a világbajnoki versenyeket, és maga a királynő adja át a díjakat. Magyarországon a 2000-es éve elején lett népszerű, és már vannak világszinten elismert sportolóink” – nyilatkozta Darázsi. A szatmári versennyel kapcsolatban elmondta, szeret visszatérni a Szamos–parti városban, hiszen Cortean Sándor (Big Sanyi) évről évre jó tornákat szervez. „Most nagyon erős a mezőny, hiszen Bajnokok Ligája–győztesek, világverseny–győztesek mérkőznek meg, egyeseknek a világ legerősebb embere versenyére készülnek” – folytatta az IHGF vezérigazgatója, aki az elmúlt években részt vett a Big Security által megrendezett Szatmár Kupa erősember–versenyeken. „Jelentős különbségek vannak az erősember és a skót felföldi hagyományos játékok szabályai között. Többek között a versenyszámok különböznek, ugyanakkor ezeken a játékokon sokkal nagyobb hangsúlyt kap a technika” – mondta Big Sanyi, aki a szatmári verseny előtt 2012-ben, Magyarországon vett részt egy vb–versenyen, ott a kőlökés számban bizonyul a legjobbnak. A hazai viadalon viszont nem sikerült a bravúr. Ennek legfőbb oka, hogy megsérült, tegnap a hetedik próba után, a hetedik helyről feladni kényszerült a versenyt.

A lengyel Rafal Kobylarz lett az első

A nyolc próbás verseny egyébként rendkívül látványos versenyt hozott, a vasárnapi próbák között pedig a magyarországi Kéri György skótdudás szórakoztatta a közönséget. A mezőny legjobbja a lengyel Rafal Kobylarz volt: a világ húsz legerősebb embere közé tartozó fiatal izomkolosszus négy és fél próbát nyert meg. A holland Johan Langhorst lett a második, míg az izlandi, több mint két méter magas és 156 kilós Georg Ogmundsson a bronzéremmel térhetett haza.

Végeredmény

1. Rafal Kobylarz (Lengyelország), 2. Johan Langhorst (Hollandia), 3. Georg Ogmundsson (Izland), 4. Ivan Medimuvec (Horvátország), 5. Kiss Tibor (Magyarország), 6. Saliga Tamás (Magyarország), 7. Chad Ullom (Egyesült Államok), 8. Kecskés Roni (Szerbia), 9. Cortean Sándor (Románia, Szatmárnémeti), 10. Al Myers (Egyesült Államok).

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A VERSENYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...