Klasszisok népszerűsítették a vívást
Utoljára módositva: 2014-09-05 14:01:24

Sem Dorel Coica polgármester, de Radu Roca vagy Marcela Papici alpolgármesterek sem jelentek meg a vívás népszerűsítését célzó országos kampány szatmárnémeti állomásán, amelyet Mihai Covaliu, a szakági honi szövetség elnöke vezetett.

A Szatmárnémeti Sportklub párbajtőrvívóival, tőrvívóival és kardvívóival küzdöttek a karaván sportolói a szatmárnémeti sétányon

A több mint száz éves hagyománnyal rendelkező szatmári vívóiskola látta vendégül pénteken a sportágat népszerűsítő karavánt, amelyet a Román Vívó–szövetség elnöke, az egyéni olimpia– és világbajnok Mihai Covaliu kísért el.

Egy sajtótájékoztatóval kezdődött az esemény, ahol a város vezetőségéből senki, csak kabinetfőnökök vagy tanácsadók fogadták a jeles vendégeket. Valamennyien tolmácsolták Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármesterének üzenetét. A város vezetőségének érdektelensége ellenére Covaliu elismerően beszélt a szatmári vívóiskoláról. „Ebben a városban valóban beszélhetünk egy vívóiskoláról, hiszen múltja, hagyománya van a sportág hazai és a nemzetközi történelmében. Számos bajnok nevelkedett itt, éppen ezért, a vívás sokkal tartózik Szatmárnémetinek” – nyilatkozta a szövetség elnöke, aki újságírói kérdésre elmondta, a maga részéről megtesz majd mindent, hogy visszakerüljön Szatmárnémetibe a fiú tőrvívók olimpiai központja, amelyet több mint húsz év után, tavaly költöztettek el a Csipler Sándor Vívóteremből.

Simona Gherman, Tiberiu Dolniceanu, Simona Deac–Pop , Veres Gréta, Anamaria Constantin

„Belső rendű gondok voltak, de remélem, hogy tisztázódnak a dolgok, közös nevezőre jutnak az érintettek, így visszakerülhet Szatmárnémetibe az olimpiai központ. Ezt én is támogatom, viszont szükség van a helyi önkormányzat támogatására is. Nem csak rajtunk áll a vásár, a hatóságok közbeavatkozása, támogatása nélkül nem tehetünk semmit. Sajnos más városban is hasonló gondokkal szembesülünk, miszerint az önkormányzat nem tesz eleget a vívás támogatására. Így sok tehetséges sportoló elvándorol. Én annak örülnék a legjobban, hogy minden vívó ott fusson be karriert, ahol nevelkedett – mondta Covaliu, aki hasonló véleményen volt a versenyek szervezését illetően is: „Szatmárnémeti előkelő helyet foglal el a szövetségnél, hiszen kevés egyesület büszkélkedhet hasonló múlttal. Mi szeretnénk sok versenyt ide hozni, hiszen két ország határa is közel van, de az önkormányzatok támogatása nélkül, ez majdnem lehetetlen. A Szatmárnémeti Kupa női kadett európai körverseny szervezése bizonyítja, hogy a szövetség kiáll Szatmár mellett, ráadásul Ana Paşcu személyében a nemzetközi föderációnál is van egy támogatónk, segítőnk. Sajnos a fiúk viadalát továbbra sem sikerült bevinni a körversenybe, de a lányok küzdelmeit jövőre is megrendezik, az európai szövetség január utolsó hétvégéjére tette a versenynaptárába.”

Mihai Covaliu, a szövetség elnöke és Dan Şuta, az SK edzője üdvözölte a jelenlevőket a bemutatón

Délelőtt a Corneliu Coposu sétányon felállított páston tartottak vívó–bemutatót a kapmánnyal érkezett vívók és a Szatmárnémeti SK legjobb párbajtőrvívói, tőrvívói és kardozói. Tiberiu Dolniceanu, világ– és Európa–bajnok, illetve olimpiai ezüstérmes kardvívó, Simona Gherman, kétszeres világ– és ötszörös Európa–bajnok párbajtőrvívó, Anamaria Constantin, a női felnőtt párbajtőrvívó–válogatott tagja, a szatmárnémeti Veres Gréta párbajtőrvívó és a szintén szatmárnémeti, a párbajtőrvívó–válogatottal Európa–bajnok Simona Deac–Pop voltak a karaván tagjai, akik az előző napokban Slobozián, Konstancán, Iaşiban, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon tartottak bemutatókat, a következő napokban pedig Temesváron, Craiován, Brassóban és Barcarozsnyóra várják őket. A karaván hölgy tagjai egy–egy csokor virágot kaptak a Szatmár Megyei Sport– és Ifjúsági Igazgatóság vezetőjétől, Virgil Dragoştól, majd „munkához láttak”.

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A BEMUTATÓN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET!

Virgil Dragoş virágcsokrokat adott a karaván hölgyeinek

A szatmári bemutatóra tucatjával érkeztek az érdeklődők és megtapsoltak minden vívót, aki pástra lépett, Covaliut pedig sokan kérték meg egy közös fényképkészítéshez. Dan Şuta, az SK tőrvívóedzője a szatmári vívóiskola történetét mutatta be dióhéjban, hangsúlyozva, hogy „küldetésünk van, hiszen az elődjeink által lefektetett alapra tovább kell építsük ezt az erős vívóiskolát. Ezek a gyerekek közül kerülhetnek ki az újabb bajnokok, a tehetséges vívók, akik öregbítik a város és az itteni iskola hírnevét. A szatmárnémeti gyermekek közül tízből legalább kilenc már járt vívóedzésekre és tudják, mit jelent ez a sportág. Erre nagyon büszkék lehetünk.”

A Szatmárnémeti VSK bajnok férfi párbajtőrvívócsapata nem tudott részt venni a pénteki eseményen, hiszen Csiszár Ferenc érdemes edző vezetésével egy bukaresti tornán küzdenek, míg a Szatmárnémeti SK többi vívójának egy lazább edzés volt nagy bajnokokkal társaságában, az ifjú kardozó srácoknak pedig egy örök élmény maradhat a pénteki bemutató, hiszen valamennyien elmondhatják majd, hogy egy világklasszis sportolót, Dolniceánut győzték le.

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A BEMUTATÓN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET!

Fotók és szöveg: Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...