Klasszisok népszerűsítették a vívást
Utoljára módositva: 2014-09-05 14:01:24

Sem Dorel Coica polgármester, de Radu Roca vagy Marcela Papici alpolgármesterek sem jelentek meg a vívás népszerűsítését célzó országos kampány szatmárnémeti állomásán, amelyet Mihai Covaliu, a szakági honi szövetség elnöke vezetett.

A Szatmárnémeti Sportklub párbajtőrvívóival, tőrvívóival és kardvívóival küzdöttek a karaván sportolói a szatmárnémeti sétányon

A több mint száz éves hagyománnyal rendelkező szatmári vívóiskola látta vendégül pénteken a sportágat népszerűsítő karavánt, amelyet a Román Vívó–szövetség elnöke, az egyéni olimpia– és világbajnok Mihai Covaliu kísért el.

Egy sajtótájékoztatóval kezdődött az esemény, ahol a város vezetőségéből senki, csak kabinetfőnökök vagy tanácsadók fogadták a jeles vendégeket. Valamennyien tolmácsolták Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármesterének üzenetét. A város vezetőségének érdektelensége ellenére Covaliu elismerően beszélt a szatmári vívóiskoláról. „Ebben a városban valóban beszélhetünk egy vívóiskoláról, hiszen múltja, hagyománya van a sportág hazai és a nemzetközi történelmében. Számos bajnok nevelkedett itt, éppen ezért, a vívás sokkal tartózik Szatmárnémetinek” – nyilatkozta a szövetség elnöke, aki újságírói kérdésre elmondta, a maga részéről megtesz majd mindent, hogy visszakerüljön Szatmárnémetibe a fiú tőrvívók olimpiai központja, amelyet több mint húsz év után, tavaly költöztettek el a Csipler Sándor Vívóteremből.

Simona Gherman, Tiberiu Dolniceanu, Simona Deac–Pop , Veres Gréta, Anamaria Constantin

„Belső rendű gondok voltak, de remélem, hogy tisztázódnak a dolgok, közös nevezőre jutnak az érintettek, így visszakerülhet Szatmárnémetibe az olimpiai központ. Ezt én is támogatom, viszont szükség van a helyi önkormányzat támogatására is. Nem csak rajtunk áll a vásár, a hatóságok közbeavatkozása, támogatása nélkül nem tehetünk semmit. Sajnos más városban is hasonló gondokkal szembesülünk, miszerint az önkormányzat nem tesz eleget a vívás támogatására. Így sok tehetséges sportoló elvándorol. Én annak örülnék a legjobban, hogy minden vívó ott fusson be karriert, ahol nevelkedett – mondta Covaliu, aki hasonló véleményen volt a versenyek szervezését illetően is: „Szatmárnémeti előkelő helyet foglal el a szövetségnél, hiszen kevés egyesület büszkélkedhet hasonló múlttal. Mi szeretnénk sok versenyt ide hozni, hiszen két ország határa is közel van, de az önkormányzatok támogatása nélkül, ez majdnem lehetetlen. A Szatmárnémeti Kupa női kadett európai körverseny szervezése bizonyítja, hogy a szövetség kiáll Szatmár mellett, ráadásul Ana Paşcu személyében a nemzetközi föderációnál is van egy támogatónk, segítőnk. Sajnos a fiúk viadalát továbbra sem sikerült bevinni a körversenybe, de a lányok küzdelmeit jövőre is megrendezik, az európai szövetség január utolsó hétvégéjére tette a versenynaptárába.”

Mihai Covaliu, a szövetség elnöke és Dan Şuta, az SK edzője üdvözölte a jelenlevőket a bemutatón

Délelőtt a Corneliu Coposu sétányon felállított páston tartottak vívó–bemutatót a kapmánnyal érkezett vívók és a Szatmárnémeti SK legjobb párbajtőrvívói, tőrvívói és kardozói. Tiberiu Dolniceanu, világ– és Európa–bajnok, illetve olimpiai ezüstérmes kardvívó, Simona Gherman, kétszeres világ– és ötszörös Európa–bajnok párbajtőrvívó, Anamaria Constantin, a női felnőtt párbajtőrvívó–válogatott tagja, a szatmárnémeti Veres Gréta párbajtőrvívó és a szintén szatmárnémeti, a párbajtőrvívó–válogatottal Európa–bajnok Simona Deac–Pop voltak a karaván tagjai, akik az előző napokban Slobozián, Konstancán, Iaşiban, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon tartottak bemutatókat, a következő napokban pedig Temesváron, Craiován, Brassóban és Barcarozsnyóra várják őket. A karaván hölgy tagjai egy–egy csokor virágot kaptak a Szatmár Megyei Sport– és Ifjúsági Igazgatóság vezetőjétől, Virgil Dragoştól, majd „munkához láttak”.

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A BEMUTATÓN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET!

Virgil Dragoş virágcsokrokat adott a karaván hölgyeinek

A szatmári bemutatóra tucatjával érkeztek az érdeklődők és megtapsoltak minden vívót, aki pástra lépett, Covaliut pedig sokan kérték meg egy közös fényképkészítéshez. Dan Şuta, az SK tőrvívóedzője a szatmári vívóiskola történetét mutatta be dióhéjban, hangsúlyozva, hogy „küldetésünk van, hiszen az elődjeink által lefektetett alapra tovább kell építsük ezt az erős vívóiskolát. Ezek a gyerekek közül kerülhetnek ki az újabb bajnokok, a tehetséges vívók, akik öregbítik a város és az itteni iskola hírnevét. A szatmárnémeti gyermekek közül tízből legalább kilenc már járt vívóedzésekre és tudják, mit jelent ez a sportág. Erre nagyon büszkék lehetünk.”

A Szatmárnémeti VSK bajnok férfi párbajtőrvívócsapata nem tudott részt venni a pénteki eseményen, hiszen Csiszár Ferenc érdemes edző vezetésével egy bukaresti tornán küzdenek, míg a Szatmárnémeti SK többi vívójának egy lazább edzés volt nagy bajnokokkal társaságában, az ifjú kardozó srácoknak pedig egy örök élmény maradhat a pénteki bemutató, hiszen valamennyien elmondhatják majd, hogy egy világklasszis sportolót, Dolniceánut győzték le.

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A BEMUTATÓN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET!

Fotók és szöveg: Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...