Kóbor kutyák, százával befogva
Utoljára módositva: 2017-12-12 18:20:39

Nagyváradi állatvédők kértek ki adatokat a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól az elmúlt évek kóborkutya-helyzetével kapcsolatban.

286 lejébe került a közkasszának egy-egy kóbor eb. Három év alatt — 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben — összesen 1646 kutyát fogtak be a szatmárnémeti utcákról a Mixt Service Kft. sintérei (ez éves átlagban mintegy 548 állatot jelent), derül ki a nagyváradi ARDA állatvédő egyesület adatkérése nyomán kiadott városházi levélből. A több mint másfél ezer kutya közül kevesebb mint négyszáz állatért ment el a gazdája a szamosdarai kutyatelepre, így több mint 1200 állatot voltak kénytelenek elaltatni a cég emberei. 2015-től máig 472 ezer lejt fizetett ki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a kóbor kutyák befogásával, kezelésével, tartásával és elaltatásával megbízott cégnek, évente tehát több mint 157 ezer lejébe került a városnak a kóbor kutyák számának csökkentése az utcákon.

Az állatvédőknek írt városházi válaszlevélből kiderül az is, hogy — nettó összegekben kifejezve — 51 lejbe kerül egy kutya befogása és a menhelyre szállítása, napi 6 lejt költött a cég egy-egy kutya eltartására, 24 lejt egy-egy eb egészségügyi vizsgálatára, féregtelenítésére és oltására. A végleg gazda nélkül maradt kutyák végleges elaltatása állatonként nettó 32 lejbe került.

Az állatvédők azért akartak a körmére nézni a szatmárnémeti sintérszolgálatot évek óta végző cégnek, mert október végén jártak a cég szamosdarai kutyatelepén, és úgy tapasztalták, nem azt kapják ott az ebek, amit érdemelnek. Az elmúlt évek sintérkedésének minden apró részletére kíváncsiak lettek volna, minden bizonnyal a cég címére is elküldik majd azokat a kérdéseiket, amelyeket a városházáról — adatok hiányában — nem tudtak nekik megválaszolni. A nagyváradiak arra is kíváncsiak, milyen mennyiségű és milyen minőségű eledelt kaptak a kutyák eddig a telepen, van-e altatófegyver-használati engedélyük a cég kutyákat befogó embereinek, illetve hogy mi áll az állatorvos vezette nyilvántartásban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...