Kóbor kutyák, százával befogva
Utoljára módositva: 2017-12-12 18:20:39

Nagyváradi állatvédők kértek ki adatokat a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól az elmúlt évek kóborkutya-helyzetével kapcsolatban.

286 lejébe került a közkasszának egy-egy kóbor eb. Három év alatt — 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben — összesen 1646 kutyát fogtak be a szatmárnémeti utcákról a Mixt Service Kft. sintérei (ez éves átlagban mintegy 548 állatot jelent), derül ki a nagyváradi ARDA állatvédő egyesület adatkérése nyomán kiadott városházi levélből. A több mint másfél ezer kutya közül kevesebb mint négyszáz állatért ment el a gazdája a szamosdarai kutyatelepre, így több mint 1200 állatot voltak kénytelenek elaltatni a cég emberei. 2015-től máig 472 ezer lejt fizetett ki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a kóbor kutyák befogásával, kezelésével, tartásával és elaltatásával megbízott cégnek, évente tehát több mint 157 ezer lejébe került a városnak a kóbor kutyák számának csökkentése az utcákon.

Az állatvédőknek írt városházi válaszlevélből kiderül az is, hogy — nettó összegekben kifejezve — 51 lejbe kerül egy kutya befogása és a menhelyre szállítása, napi 6 lejt költött a cég egy-egy kutya eltartására, 24 lejt egy-egy eb egészségügyi vizsgálatára, féregtelenítésére és oltására. A végleg gazda nélkül maradt kutyák végleges elaltatása állatonként nettó 32 lejbe került.

Az állatvédők azért akartak a körmére nézni a szatmárnémeti sintérszolgálatot évek óta végző cégnek, mert október végén jártak a cég szamosdarai kutyatelepén, és úgy tapasztalták, nem azt kapják ott az ebek, amit érdemelnek. Az elmúlt évek sintérkedésének minden apró részletére kíváncsiak lettek volna, minden bizonnyal a cég címére is elküldik majd azokat a kérdéseiket, amelyeket a városházáról — adatok hiányában — nem tudtak nekik megválaszolni. A nagyváradiak arra is kíváncsiak, milyen mennyiségű és milyen minőségű eledelt kaptak a kutyák eddig a telepen, van-e altatófegyver-használati engedélyük a cég kutyákat befogó embereinek, illetve hogy mi áll az állatorvos vezette nyilvántartásban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...