Kökényesd: meghátrált tanácsosok
Utoljára módositva: 2014-09-12 18:55:13

Bár az alpolgármester leváltásának két ízben is nekirugaszkodtak, végül mégis meghátrált a kökényesdi tanácsosok közül négy: a három RMDSZ–es képviselő, és a PD-L egyetlen tagja (a tervezet előterjesztője) végül engedett a pártvonalon érkezett parancsnak.

 

A tanácsülésen most sem maradtak el a viták

Feszült hangulatban telt a pénteki községi tanácsülés Kökényesden, a kölcsönös vádaskodás és szemrehányások mellett viszont némi önkritikát is gyakoroltak: megszavazták, hogy ezentúl hangfelvétel készüljön az ülésekről, mivel állításuk szerint az utóbbi időben nagyon eldurvultak a dolgok, egyesek pedig trágár kifejezésekkel is éltek. A legjelentősebb napirendi pont a Kárász Endre alpolgármester leváltását javasló határozattervezet megvitatása volt. Amint arról már írtunk, a legutóbbi tanácsülésen hat képviselő megszavazta Pap György demokrata-liberális párti (PD–L) tanácsos arra vonatkozó kezdeményezését, hogy váltsák le Kárászt. Azzal indokolták döntésüket, hogy az alpolgármester nem végzi a munkáját. Arról is beszámoltak korábban, hogy Simon Levente polgármester munkájával is elégedetlenek, de mivel ahhoz nem volt joguk, hogy őt mozdítsák el, helyettesével próbálkoztak.

Mint később kiderült, formai hibák voltak a megszavazott dokumentumban, ezért nem volt érvényes. A határozattervezetet kiegészítették, hat tanácsos (az RMDSZ részéről Peleskei Pál, Kozsán Attila és Kocsány József, az EMNP-től Pelei Sándor és Mészáros, továbbá a PD–L-s Pap György) aláírta, majd napirendre tűzték a tervezet vitáját a tegnapi tanácsülésen. A fél tizenegyre meghirdetett gyűlés azonban csak valamivel később kezdődött meg, ugyanis az RMDSZ-es tanácsosokkal Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Simon Levente polgármester több mint félórás, hangoskodástól sem mentes frakcióülést tartott. „Gyóntatják a fiúkat” — mondta nevetve Pelei Sándor a tanácsteremben várakozóknak, hozzátéve, hogy nem ritka eset, hogy az RMDSZ-es pártvezetők az ülések előtt „megpuhítják” a frakcióhoz tartozó tanácsosokat, ha azok nem akarnak engedelmeskedni. A nyomásgyakorlás most sem volt hatástalan, a polgármesterrel és az alpolgármesterrel elégedetlen négy képviselő (Pap György, Peleskei Pál, Kozsán Attila és Kocsány József) ezt követően megszavazta Simon Levente indítványát, hozzájárulva ahhoz, hogy levegyék napirendről az alpolgármester leváltásának kérdését. Megindokolni nem voltak hajlandóak pálfordulásukat, vállukat vonogatva mindössze annyit mondtak, úgy döntöttek: adnak Kárász Endrének még egy esélyt. Pelei Sándor az ülés végén néhány pénzügyi vonatkozású kérdést szegezett a polgármesternek. Arra volt kíváncsi, hogy miért válik olyan sűrűn kényszervégrehajtás alanyává a községi önkormányzat. Rámutatott: az egyháznak fizetendő bérleti díjak, a csedregi iskola felújítása és még egy ügy, egy bizonyos Stiuca Lili Kft. keresete kapcsán küldték már rájuk a végrehajtót.

Simon Levente válaszként kifejtette: az egyházi bérletek összegét a kormány emelte meg, ezt kellett visszamenőleg kifizetni, a Stiuca Lili ügyről nem tud semmit, de utánanéz, míg a csedregi iskola kapcsán jogtalannak nevezte a bíróság döntését, mely fizetésre kötelezte őket. Pelei egyébként arra volt kíváncsi, hogy a polgármester miért nem fizette ki az ötvenezer lejt a csedregi iskola munkálataiért, és miért hagyta, hogy a végrehajtó nyolcvanezret, azaz harmincezerrel többet vegyen el a községi kasszából, mint amennyi fizetnivalójuk lett volna. Simon bejelentette: a megyei tanfelügyelőség rendelte meg a munkálatot, ezért ők kellett volna ki is fizessék azt. Pert indít a tanfelügyelőség ellen, hogy visszaszerezze a pénzt. Claudiu Mondici megyei főtanfelügyelő azonban másképp tudja, amint kérdésünkre elmondta, a beruházást egy PHARE-projekt keretében valóban ők kezdték, azonban a munkálatok egy részének kifizetésére a kökényesdi polgármesteri hivatal vállalt garanciát, kötelezettségének azonban nem tett eleget. Ezt állapította meg a bíróság is, ezért küldték ki a végrehajtót.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...