Kölcsey-napok fiatalos szellemben
Utoljára módositva: 2014-08-10 09:21:25

A Tasnádi Református Egyházközség, a Hajdúnánási Református Egyházközséggel közösen szervezett háromnapos hagyományőrző rendezvényt Sződemeteren és Tasnádon.

Pakulár István tasnádi lelkipásztor régi álma kezd valóra válni azzal, hogy a hagyományos sződemeteri Kölcsey-ünnepséget több naposra bővítse és abban minél nagyobb szerepet kapjanak a fiatalok. A pénteken huszonötödik alkalommal megrendezett Kölcsey-megemlékezésen való részvétel után, szombaton délelőtt az ötödik alkalommal megrendezett Kölcsey-emlékfutással folytatódott a Kölcsey-kultusz ápolása, amelyen közel százan vettek részt: voltak akik kocogtak, voltak akik kerékpároztak a 9,6 kilométeres távon. Tíz órától kezdődött az emlékpólók méret szerinti kiválasztása, ezt követően a start. A futókat és kerékpárosokat rendőrautó vezette fel, utánuk haladt a Maurer Alapítvány mentőautója, benne dr. Vass Zoltánnal és Maurer Róberttel, hogy szükség esetén elsősegélyt nyújtsanak, de erre nem volt szükség. A legkisebbek is végigfutották vagy kerékpározták a távot a nagy hőségben, egy-egy percre álltak meg a vizes pontoknál, hogy hűsítsék magukat. A futókat — akik a megye több településéről és Magyarországról érkeztek — gulyással, fánkkal és hűsítőkkel várták, ismerkedtek Kölcsey szülőhelyével, nem magas szintű előadásokat hallgattak, hanem egyszerű és érthető módon sajátították el azokat az ismereteket, amelyeket minden magyar fiatalnak tudnia kell.

Délutáni program

Délután 5 órakor a tasnádi líceum sportpályáján folytatódott a program. A tasnádi magyar néptánccsoport felnőtt– és gyermektagozata rendszeres próbáinak megvan az eredménye, hiszen színvonalas előadásokat láthatott a közönség, elmondhatjuk, hogy ezek a hagyományőrző együttesek bárhol megállják a helyüket és példásak lehetnek más települések lakói számára is. Jól szerepelt a mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport, a mikolai asszonykórus, akikről elmondhatjuk, hogy a megyében egyedülállók, nagy sikert aratott a miskolci Mintha zenekar, amely népdalfeldolgozásokat adott elő. Jól beilleszkedett a műsorba Veress Zoltán mátészalkai tárogatóművész, Kovács Zsombor versmondó, aki vidám szavalatokkal, valamint dumaszínház jellegű komikus jelenetekkel és dalokkal szórakoztatta a közönséget. A továbbiakban magyar retrózene csalogatta utcabálra a táncolni vágyókat.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...