Kölcsey-napok fiatalos szellemben
Utoljára módositva: 2014-08-10 09:21:25

A Tasnádi Református Egyházközség, a Hajdúnánási Református Egyházközséggel közösen szervezett háromnapos hagyományőrző rendezvényt Sződemeteren és Tasnádon.

Pakulár István tasnádi lelkipásztor régi álma kezd valóra válni azzal, hogy a hagyományos sződemeteri Kölcsey-ünnepséget több naposra bővítse és abban minél nagyobb szerepet kapjanak a fiatalok. A pénteken huszonötödik alkalommal megrendezett Kölcsey-megemlékezésen való részvétel után, szombaton délelőtt az ötödik alkalommal megrendezett Kölcsey-emlékfutással folytatódott a Kölcsey-kultusz ápolása, amelyen közel százan vettek részt: voltak akik kocogtak, voltak akik kerékpároztak a 9,6 kilométeres távon. Tíz órától kezdődött az emlékpólók méret szerinti kiválasztása, ezt követően a start. A futókat és kerékpárosokat rendőrautó vezette fel, utánuk haladt a Maurer Alapítvány mentőautója, benne dr. Vass Zoltánnal és Maurer Róberttel, hogy szükség esetén elsősegélyt nyújtsanak, de erre nem volt szükség. A legkisebbek is végigfutották vagy kerékpározták a távot a nagy hőségben, egy-egy percre álltak meg a vizes pontoknál, hogy hűsítsék magukat. A futókat — akik a megye több településéről és Magyarországról érkeztek — gulyással, fánkkal és hűsítőkkel várták, ismerkedtek Kölcsey szülőhelyével, nem magas szintű előadásokat hallgattak, hanem egyszerű és érthető módon sajátították el azokat az ismereteket, amelyeket minden magyar fiatalnak tudnia kell.

Délutáni program

Délután 5 órakor a tasnádi líceum sportpályáján folytatódott a program. A tasnádi magyar néptánccsoport felnőtt– és gyermektagozata rendszeres próbáinak megvan az eredménye, hiszen színvonalas előadásokat láthatott a közönség, elmondhatjuk, hogy ezek a hagyományőrző együttesek bárhol megállják a helyüket és példásak lehetnek más települések lakói számára is. Jól szerepelt a mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport, a mikolai asszonykórus, akikről elmondhatjuk, hogy a megyében egyedülállók, nagy sikert aratott a miskolci Mintha zenekar, amely népdalfeldolgozásokat adott elő. Jól beilleszkedett a műsorba Veress Zoltán mátészalkai tárogatóművész, Kovács Zsombor versmondó, aki vidám szavalatokkal, valamint dumaszínház jellegű komikus jelenetekkel és dalokkal szórakoztatta a közönséget. A továbbiakban magyar retrózene csalogatta utcabálra a táncolni vágyókat.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...