Főhajtás Kölcsey emléke előtt
Utoljára módositva: 2014-08-08 21:24:01

Erkel Ferenc 170 éve zenésítette meg és a Mária-napi szentmisén mutatta be Kölcsey azon versét, amely egy nemzet imája lett, amelynek hallatán fejet hajt minden magyar, bárhol éljen is.

A jubileumi megemlékezés a Himnusszal vette kezdetét, melyet Kovács Zsombor evangélikus lelkész szavalatában hallhattak a jelenlévők, majd Muzsnay Árpád, az EMKE tiszteletbeli elnöke és az esemény főszervezője idézte fel az elmúlt huszonöt évet, külön köszöntve azokat, akik jelen voltak 1990. augusztus 3-án az első megemlékezésen. „Húsz éve lett szobor annak a templomnak a kertjében, amelyet Kölcsey dédanyja építtetett” — mondta, ismételten megköszönve a fehérgyarmati Kölcsey Kör akkori és azóta is folyamatos támogatását. „Huszonöt év távlatából visszagondolva jóleső érzés, hogy az a fajta ellenállás, ami a Ceauşescu-időben vezetői szerepet betöltő emberek uszításai miatt megnyilvánult Sződemeteren, mára már enyhült, elfogadták azt, hogy évről évre több irodalombarát látogat a faluba, és a polgármesteri hivatal társszervezővé vált a Kölcsey-megemlékezéseken. Huszonöt év alatt alkalom adódott arra, hogy Kölcsey kapcsán Kárpát-medence-szinten gondolkodhassunk és cselekedhessünk. Ezek az események lehetőséget teremtettek arra, hogy a Kárpát-medence magyarságának jelentős művelődési, politikai és egyházi személyiségei — Jakubinyi Györgytől Markó Béláig, Jeszenszky Gézától Kelemen Hunorig — ellátogassanak és elmondhassák véleményüket Kölcseyvel, nyelvünkkel és irodalmunkkal kapcsolatosan” — mondta, hozzátéve: az, hogy állandó lelkésze lett Sződemeternek, arra is biztat: tovább lehet lépni, új terveket lehet és kell megvalósítani. Hiszen a rossz útviszonyok ellenére nagyon sokan látogatnak el „erre az Isten háta mögötti” településre, amely mára már ugyanúgy a megye turisztikai célállomásai közé tartozik, mint Erdőd vagy Nagykároly.

Díszpolgárrá avatnák Muzsnay Árpádot

Ezt követően ökumenikus áhítat keretén belül a résztvevők együtt imádkozhattak Pakulár István református lelkésszel, Bodor Zoltán római katolikus plébánossal és Florin Holhoş görögkatolikus parókussal, majd Gheorghe Marian, Sződemeter polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a Kölcsey-megemlékezés jelentőségét a település életében. „Egész évben szinte alig jut eszükbe az embereknek Sződemeter, de augusztus elején mindenki rá figyel. Épp ezért javasoltam a tanácsosoknak, hogy idén a jubileum megemlékezés alkalmából a fáradhatatlan főszervező, Muzsnay Árpád legyen Sződemeter díszpolgára.” Az érintett — bár megtisztelve érezte magát — furcsán-frappánsan válaszolt: „Mindaddig, amíg az ide vezető utat meg nem csinálják, érdemtelennek érzem magam, hogy ennek a falunak a díszpolgára legyek.”

Az ünnepi beszédek között azok a diákok szavalták el a reformkor egyik legnagyobb írójának és politikusának egy-egy versét, akik részt vettek a fehérgyarmati Kölcsey Társaság és a szatmárnémeti Kölcsey Kör által Szatmárcsekén közösen megszervezett négynapos Kölcsey-táborban, illetve röviden összefoglalták a táborozás során írt esszéik alapgondolatait.

A miskolci Mintha együttes gitáron és furulyán előadott reneszánsz zenedarabjait követően a magyarországi Vas Ferenc egy külön ajándékkal, a Himnusz kéziratának hasonmásával kedveskedett a szervezőknek és Sződemeternek.

Az emlékezés végeztével politikai és egyházi elöljáróink, intézményvezetők és egyesületek képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit Kölcsey szobránál. A huszonötödik sződemeteri ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Folytatódnak a rendezvények

A költő születésnapja alkalmából rendezett hagyományos évi sződemeteri Kölcsey-ünnepség folytatásaként Tasnádon és Sződemeteren nagyszabású rendezvénysorozat lesz augusztus 9-én és 10-én.

Szombaton délelőtt 10 órától immár ötödik alkalommal rendezik meg a Kölcsey-emlékfutást, amelynek 9,6 km-es, a tasnádi református templomtól a sződemeteri református templomig tartó távját futva, kocogva, sétálva vagy kerékpárral tehetik meg a résztvevők, akiket emlékpóló és ízletes bográcsos vár célba éréskor. Az eseménysorozat 17 órakor Tasnádon folytatódik, a líceum sportpályáján, ahol 20 óráig színes színpadi programok várják a résztvevőket.

Fellép a tasnádi magyar néptánccsoport felnőtt- és gyermektagozata, továbbá a mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport, a mikolai asszonykórus, a miskolci Mintha zenekar, amely népdalfeldolgozásokat ad elő, fellép Veress Zoltán mátészalkai tárogatóművész, Kovács Zsombor versmondó, aki vidám szavalatokkal, valamint dumaszínház-jellegű komikus jelenetekkel és dalokkal szórakoztatja majd a közönséget. A programok végén este 10 óráig magyar retrózene lesz majd a színpadon, amely utcabálra hívja a táncolni vágyókat.

Augusztus 10-én, vasárnap a tasnádi református templomban ünnepi istentisztelet lesz, melyen Gacsályi Gábor végez igehirdetési szolgálatot. Az igehirdetés után szavalatokkal és ünnepi gondolatokkal emlékeznek meg nemzeti imánk költőjéről, Kölcsey Ferencről. Az ünnepséget szeretetvendégség zárja majd, melyet kedvező időjárás esetén a templomkertben tartanak meg.

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 22.
Érzelmei egészen magukkal ragadták, ami az Ön számára szokatlan és így ijesztő érzés. Nem tud egészen beleveszni a szerelembe, de mélyen felkavarodott.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...