Kölcseys diák nyerte meg a Wass Albert vers- és prózamondó versenyt
Utoljára módositva: 2014-04-18 21:24:31

Április másodikán került sor a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma szervezésében arra a vers- és prózamondó versenyre, amelyet a népszerű erdélyi író tiszteletére rendeztek meg immár 15. alkalommal. Az intézmény jogelődje a Magyar Királyi Gazdasági Akadémia, amelynek Wass Albert egykor hallgatója volt, és itt szerezte felsőfokú diplomáját is. A szervezők idén ismét kéréssel fordultak a Szatmári Híd Egyesülethez abból a célból, hogy partiumi diákok is részt vehessenek a megmérettetésen. Az egyesület felhívására Szatmár és Szilágy megyei iskolákból is jelentkeztek diákok, akik kitűnő eredményeket értek el.

Az elismert szakemberekből álló zsűri elnöke Gellénné dr. Nagy Valéria pszichológus volt, aki tagja a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak és ő a Debreceni Pedagógia Szakszolgálat vezetője is. Az értékelőjében elmondta, hogy nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, mert jól felkészülve érkeztek a diákok, amit külön megköszönt a jelen lévő pedagógusoknak is.

A diákok a Szatmári Híd Egyesület szimpatizánsainak a jóvoltából bérmentve juthattak el idén is Szatmárnémetiből a debreceni eseményre.

 

Három partiumi a legjobbak között

Az irodalmi vetélkedőre, amely immár a Kárpát-medence egyik legszínvonalasabb ilyen jellegű rendezvénye, egy szabadon választott magyar verssel és egy javasolt prózarészlettel jelentkezhettek a versenyen részt venni kívánó középiskolás diákok.

Berki Ádám, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versét szavalta el, és felolvasott egy részletet Wass Albert Szentek zendülése című írásából. A zsűri értékelése szerint az egyéniségéhez illő vers mondanivalóját kiváló előadói képességgel, magabiztosan adta át a hallgatóságnak. A prózarészlet előadása után a zsűri elnöke a „bölcs Jézus” jelzővel illette a főgimnázium diákját, mivel előadásával a mű „főhősét” élethűen állította a hallgatóság elé. Így egyértelművé vált, hogy ő érdemeli ki a verseny első helyezettje kitüntető elismerést, és az ezzel járó értékes könyvadományt. Felkészítő tanára: Téglás József magyartanár.

A Nagykárolyi Elméleti Líceumból Barth Patrick Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című költeményét és Wass Albert Szentek zendülése című írásának egy részletét adta elő, míg Kovács Erzsébet (Zsóka) Wass Albert Üzenet haza című csodálatos versével és Wass Albert Ólomöntés című írásának egy részletével állt ki a nagyérdemű elé. Mindketten a megtisztelő harmadik helyezést érdemelték ki, egy debreceni diáktársukkal közösen. Zsókánál a kiváló előadói képességeit, míg Patrick esetében a tökéletesen egyéniségéhez illő költemény határozott, férfias előadását emelte ki a zsűri. Felkészítő tanáruk Putovits Tünde magyartanár.

A Zilahi Református Wesselényi Kollégium diákjai: Süle Ádám Farkas Árpádtól az Avaron és Szilágyi Szilárd Wass Alberttől A völgyek vándora című verseket, illetve mindketten az Ólomöntés című írás egy részletét adták elő. A zsűri elnöke mindkét diákot megdicsérte és arra biztatta, hogy folytassák irodalmi tevékenységüket, mert tehetségük alapján még sok szép sikert érhetnek el a jövőben. Felkészítő tanáruk Tőtös Katalin magyartanár.

A Szatmári Híd Egyesület megköszöni minden részt vevő partiumi iskolának és diákjaiknak, hogy a versenyen való részvételükkel emelték térségünk elismertségét.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...