Kölcseys diák nyerte meg a Wass Albert vers- és prózamondó versenyt
Utoljára módositva: 2014-04-18 21:24:31

Április másodikán került sor a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma szervezésében arra a vers- és prózamondó versenyre, amelyet a népszerű erdélyi író tiszteletére rendeztek meg immár 15. alkalommal. Az intézmény jogelődje a Magyar Királyi Gazdasági Akadémia, amelynek Wass Albert egykor hallgatója volt, és itt szerezte felsőfokú diplomáját is. A szervezők idén ismét kéréssel fordultak a Szatmári Híd Egyesülethez abból a célból, hogy partiumi diákok is részt vehessenek a megmérettetésen. Az egyesület felhívására Szatmár és Szilágy megyei iskolákból is jelentkeztek diákok, akik kitűnő eredményeket értek el.

Az elismert szakemberekből álló zsűri elnöke Gellénné dr. Nagy Valéria pszichológus volt, aki tagja a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak és ő a Debreceni Pedagógia Szakszolgálat vezetője is. Az értékelőjében elmondta, hogy nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, mert jól felkészülve érkeztek a diákok, amit külön megköszönt a jelen lévő pedagógusoknak is.

A diákok a Szatmári Híd Egyesület szimpatizánsainak a jóvoltából bérmentve juthattak el idén is Szatmárnémetiből a debreceni eseményre.

 

Három partiumi a legjobbak között

Az irodalmi vetélkedőre, amely immár a Kárpát-medence egyik legszínvonalasabb ilyen jellegű rendezvénye, egy szabadon választott magyar verssel és egy javasolt prózarészlettel jelentkezhettek a versenyen részt venni kívánó középiskolás diákok.

Berki Ádám, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versét szavalta el, és felolvasott egy részletet Wass Albert Szentek zendülése című írásából. A zsűri értékelése szerint az egyéniségéhez illő vers mondanivalóját kiváló előadói képességgel, magabiztosan adta át a hallgatóságnak. A prózarészlet előadása után a zsűri elnöke a „bölcs Jézus” jelzővel illette a főgimnázium diákját, mivel előadásával a mű „főhősét” élethűen állította a hallgatóság elé. Így egyértelművé vált, hogy ő érdemeli ki a verseny első helyezettje kitüntető elismerést, és az ezzel járó értékes könyvadományt. Felkészítő tanára: Téglás József magyartanár.

A Nagykárolyi Elméleti Líceumból Barth Patrick Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című költeményét és Wass Albert Szentek zendülése című írásának egy részletét adta elő, míg Kovács Erzsébet (Zsóka) Wass Albert Üzenet haza című csodálatos versével és Wass Albert Ólomöntés című írásának egy részletével állt ki a nagyérdemű elé. Mindketten a megtisztelő harmadik helyezést érdemelték ki, egy debreceni diáktársukkal közösen. Zsókánál a kiváló előadói képességeit, míg Patrick esetében a tökéletesen egyéniségéhez illő költemény határozott, férfias előadását emelte ki a zsűri. Felkészítő tanáruk Putovits Tünde magyartanár.

A Zilahi Református Wesselényi Kollégium diákjai: Süle Ádám Farkas Árpádtól az Avaron és Szilágyi Szilárd Wass Alberttől A völgyek vándora című verseket, illetve mindketten az Ólomöntés című írás egy részletét adták elő. A zsűri elnöke mindkét diákot megdicsérte és arra biztatta, hogy folytassák irodalmi tevékenységüket, mert tehetségük alapján még sok szép sikert érhetnek el a jövőben. Felkészítő tanáruk Tőtös Katalin magyartanár.

A Szatmári Híd Egyesület megköszöni minden részt vevő partiumi iskolának és diákjaiknak, hogy a versenyen való részvételükkel emelték térségünk elismertségét.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...