Kolozsváron szobrot állítottak Gidófalvy Istvánnak
Utoljára módositva: 2018-04-27 14:43:59

Szobrot avattak pénteken a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának épületében Gidófalvy Istvánnak, az erdélyi szövetkezeti mozgalom 20. század eleji megszervezőjének.

 

Illyés Antal szobrászművész alkotását Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnöke avatta fel.

Amint Tóth Ádám hangsúlyozta: Gidófalvy a gyakorlati vallásosság megnyilvánulásának tartotta szövetkezeti mozgalomban való részvételt, amelynek gondolata az erdélyi részek munkásnépének nyomorúságát, szegénységét látva érlelődött meg benne. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint “Gidófalvy István élete és munkássága azt üzeni nekünk, hogy a világ olyan lesz, amilyenné tesszük a családban, a hivatásunkban és a nemzetünkben”.

Amint az eseményről kiadott, az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi: Gidófalvy kulcsszerepet játszott a székely szövetkezetek megszervezésében, közreműködésével mintegy 400 hitelszövetkezetet alapítottak a múlt század első évtizedében Erdélyben. A Kolozsvári Királyi Közjegyzői Kamarában húsz éven keresztül alelnöki, majd 1915 és 1920 között elnöki tisztséget töltött be.

A szoboravatást követően bemutatták a Gidófalvy életéről és munkásságáról szóló, A székelyek patrónusa című filmet, valamint megnyitották a Gidófalvy István kamara nevet viselő kiállítást. Az eseményre a Közjegyzői Akadémia Kiadó könyvet is megjelentetett Dr. Gidófalvy István (1859-1921), a szövetkezetalapító címmel, Rokolya Gábor szerkesztésében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...