Költözési reményekkel várt új év a Művészetiben
Utoljára módositva: 2013-09-16 16:09:07

Két épületben kezdte meg a tanévet az Aurel Popp Líceum, de talán egy hónap múlva a piros téglás épületbe is átköltöztetnek tíz osztályt.

A tornaterembe tartották az évnyitót a művészeti líceumban

Hatszázhuszonkét diák kezdte meg az új tanévet hétfő délelőtt a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban, közülük huszonnyolcan a két — magyar és román tagozatú — felkészítő osztályban. A több mint félezer tanuló a tizenhárom évfolyam harminc osztályába fog járni (egy-egy magyar és román tannyelvű osztály a felkészítő osztálytól a VIII. osztályig, és egy magyar, illetve két román tannyelvű osztály a IX–XII. osztályban).

Az évnyitó ünnepélyt az iskola udvarán kellett volna rendezzék, viszont az eső miatt a kicsi tornaterembe „menekültek” a diákok, szülők, tanulók és meghívottak. „Kicsi ez a helyiség, így legalább közelebb kerültünk egymáshoz, nem vagyunk annyira szétszórva” — mondta ünnepi beszédében Cristian Chindriş ortodox pap, miután megáldotta a jelenlevőket.

Corina Chindriş, a tanintézmény új igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, majd a meghívottaknak adta át a szót, többek között Gergely Csabának, a Szatmári Képzőművészek Egyesületének elnökének, aki elmondta, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal művészeti galériáinak gondnokaként vesz részt az évnyitón. Florin Pop, a Szatmárnémeti Művészeti Iskola aligazgatója példaképeket állított a diákok elé, felsorolva néhány egykori eminens diák nevét, akik az Aurel Popp Líceumban tanultak, és művészként világhírt szereztek maguknak.

Az iskola új vezetősége: Corina Chindriş igazgató (balról a harmadik) és Bertók Béla aligazgató (jobbról a harmadik)

Bertók Béla, az iskola új aligazgatója magyar nyelven köszöntötte a jelenlevőket. Elmondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb ismét használatba vegyék a Jean Calvin téren, az egykori Victoria mozi szomszédságában levő, piros téglás épületként ismert ingatlant. A tervek szerint az V–VIII. osztályok, valamint két középiskolás osztály költözhet ide, és így az elméleti oktatás minden évfolyamnak reggel kezdődhet. „Kezeskedem, hogy a költözés után minden évfolyam délelőtt kezdi majd az oktatást, délután zajlanak majd a zene- és képzőművészeti órák, így valamennyi diák otthon lehet majd legkésőbb 18 óra után” — mondta.

A teremhiány miatt jelenleg a kilencedikes, tizedikes és tizenegyedikes diákok délután járnak elméleti órákra, addig többnyire zene- és képzőművészeti szakórákon vesznek részt. A piros téglás épület a református egyház tulajdonát képezi, várhatóan még a héten aláírják a bérleti szerződést a polgármesteri hivatallal, ezután kezdik meg a higienizálási munkákat a termekben. Az épületen egyébként az Északi Színházzal osztozik majd az iskola. Corina Chindriş úgy gondolja, hogy leghamarabb egy hónapon belül kerülhet sor a költözésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...