Költségvetés-kiigazítási tervezet: több tárca büdzséje csökken
Utoljára módositva: 2019-08-06 11:09:50

Pozitív költségvetés-kiigazítást javasolt a pénzügyminisztérium, amely betartaná a 2,76%-os költségvetési hiánycélt. A tervezet szerint az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcát fogják leginkább érinteni a csökkentések.

 

A pénzügyminisztérium szerint biztosítottak a már megkezdett beruházásokra elkülönített összegek, viszont csökkentik a keretet azon intézmények esetében, amelyek nem használták fel kellő arányban a számukra kiutalt összeget.

 

A tanügyminisztérium költségvetését így 1,03 milliárd lejjel, az európai alapokért felelős minisztériumét 681,9 millió lejjel, a kutatási tárca büdzséjét pedig 369,1 millió lejjel csökkentik a terevzet szerint.

 

A szállításügyi minisztérium költségvetését 128,8 millió, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcáét 243 millió, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumét 310,4 millió lejjel kurtítják meg, és 143,6 millió lejjel csökkentik a kormányfőtitkárság költségvetését is.

 

Nő viszont a helyi önkormányzatoknak szánt összeg 4,4 milliárd lejjel.

 

A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék (PIB vagy GDP) 1031 milliárd lejre nőtt az eredeti költségvetés kidolgozásakor felbecsült 1022,5 milliárdhoz képest. Az átalakított büdzséből biztosítani tudják majd a nyugdíjakat és fizetéseket, valamint a környezetszennyezési adók visszafizetését is – teszi hozzá a minisztériumi közlemény.

 

Ötszázmillió lejt az idei esztendőben bekövetkezett természeti katasztrófák következményeinek elhárítására különítenek el.

AGERPRES/(RO – szerző: Nicoleta GHERASI, szerkesztő: Oana TILICĂ, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...