„Kómában” tartják az Olimpia focicsapatát
Utoljára módositva: 2017-12-13 15:37:55

A profitadó 20 százalékával is lehet segíteni a Szatmárnémeti FC Olimpia labdarúgó-egyesületet, ami mentőöv lehet a klubnak, hogy legalább a decembert átvészelje, és reményt adjon arra, hogy jövőt tervezzen a tavasszal folytatódó bajokságra.

Egyelőre még semmi biztos a Szatmárnémeti FC Olimpia labdarúgócsapatának jövőjét illetően. A csőd szélén álló klub illetékesei egyelőre az ünnepekre készülnek, Merkly István klubelnök (képünkön) azon ügyködik, hogy valamiképp mentse a menthetőt, míg a hitevesztett szakmai stáb és a játékoskeret új csapat, vagy más munka után néz.

Nagybányai segítség

„Meddig lehet elmenni, hogy így csúfot űznek a száz éves múltú klubból” — tette fel a kérdést Merkly, aki úgy véli, hogy a csapat támogatását vállaló önkormányzatok magára hagyták őt és az együttest. Nagy fejfájást okozott a klubvezetőnek a múlt heti, clinceni-u utazás megszervezése is, mert bár a klub igazgatóságának az egyik tagja segítséget ígért, az indulás előtti este viszont meggondolta magát. A nagybányai rögbicsapat segített az Olimpián, aki felajánlotta a buszt, hogy péntek reggel elutazzanak az Ilfov megyei településre, ahol múlt szombaton játszották a idei utolsó bajnoki mérkőzést. Már akkor is jeleztük: reméljük, hogy nem az volt az 1921-ben alapított klub történelmének az utolsó meccse.

Merkly egy hasonlattal bírt, amellyel ki akarta fejezni az érzését: „Úgy érzem, hogy olyanok vagyunk, mint a magyar sereg a Don-kanyarban: elküldték őket harcolni, de nem adtak lőszert.” Ezzel arra utalt, hogy néhány hónappal ezelőtt úgy vette át a klub vezetését, hogy a kassza üres volt, és csak a bírósági végrehajtások, majd a román szövetség (FRF) büntetései érkeztek a klubhoz az önkormányzat támogatása helyett. „Elvállaltuk akkor, hogy valahogy végig visszük az ügyet. De magunkra hagytak. Azok részéről, akiktől támogatást várunk, csak bátorító szavakat kapunk, de a »kitartásból« már teli van a padlás.”

Végső elkeseredésében a klub megmentésén ügyködő önkéntesek és Merkly arra kérte a nyereséget termelő magánvállalkozókat, hogy az éves jövedelem profitadójának a 20 százalékát ajánlják fel az Olimpiának. Ez szponzorálás révén, törvényesen tehetik meg és semmilyen plusz költség nem terheli a befektetőt. Eddig csak az Aurora Szálloda tette meg ezt, abból a pénzből pedig a csapat el tudott utazni Pitești-re, a FC Argeș elleni bajnoki találkozóra.

Újabb pontlevonás?

Viszont az adósságok nagyok. Egy számítás szerint kevesebb mint 500 ezer euróból minden tartózást fizetni lehetne. A jelenlegi és az egykori játékosok is megkaphatják járandóságaikat, így a FRF sem büntetné tovább a csapatot. Eddig nyolc pontot vontak le az Olimpiától, ezzel visszaesett a Liga 2 táblázatának az utolsó helyére. Azokkal az egységekkel viszont most az alakulat bennmaradó helyen állna. Ráadásul tegnap ismét összeült a FRF szakbizottsága, de délutánig nem lehetett tudni, hogy terítékre került-e Bogdan Faur ügye, vagy az Olimpia korábbi játékosa végül visszavonta a panaszát. Ha nem tette, akkor a csapat ismét két pont levonással lesz büntetve, mivel a klub nem tudta kifizetni határidőre a 13 ezer lej tartózást.

„Én egész biztos nem fogok lakatott tenni a stadionra. Nem tehetem és nem is fogom megtenni azt, hogy az én nevemet a klub bezárásával említsék egy napon. Ha az önkormányzat úgy akarja, akkor tegyék meg ők, szüntessék meg ők az Olimpiát” — mondta elkeseredve Merkly.

Azt már korábban megírtuk, hogy a megyei tanács a sporttámogatási törvény módosításaira, illetve a tavasszal átutalt 700 ezer lej elszámolásának hiányára hivatkozva vont vissza 500 ezer lej támogatást, amely az éves tagsági díj kifizetését jelentette volna. Szatmárnémeti önkormányzata azért nem tud több pénzt adni az Olimpiának, ugyanis ők már kifizették korábban az éves 1,2 millió lejes tagsági díjat. Állítólag, a helyi önkormányzat hajlandó lenne megnövelni a klubnak szánt támogatást, de kérdés az, hogy ez a jó megoldás, vagy az, hogy többségi magánkézbe kerüljön a klub? Az utóbbi tűnne észszerűnek, viszont senki sem áll a klub ajtaja előtt, hogy felajánlja segítségét. Radu Bud azért hátrált vissza korábbi elképzelésétől, ugyanis a helyi önkormányzat nem vállalta, hogy élvonalbeli körülményeket biztosít majd a csapatnak. Márpedig Szatmár jelenlegi sportinfrastruktúrája legalább ötven évet veti vissza a megyét. Az Olimpia-Daniel Prodan Stadion állagmegőrzésénél évtizedek óta nem dolgozta, a legnagyobb külső változást az hozta, hogy néhány évvel ezelőtt hatalmas molinókkal fedték el az építmény külsejét.

A szatmári sportéletet csak az önkormányzatok és a helyi vállalkozók ez irányú gyümölcsözőbb együttműködése mentheti meg. Egy város hírvivője egy sportegyesület lehet, és manapság a honi labdarúgó-bajnokság élvonalának minden mérkőzése a televízió képernyőjére kerül. Sokkal nagyobb hírverést jelenthet egy sporthír, mint a szatmári balesetekről, gyilkosságokról történő tévés hírbeszámolók. Talán ezt is szem előtt kell tartani akkor, amikor az illetékesek az Olimpia sorsáról döntenek. Remény még lehet a megmentésére, hiszen a csapat ott van a Liga 2-ben – csak tenni kéne érte…

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 18:50
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...