Komoly gondokkal küszködik Ákos község
Utoljára módositva: 2018-07-20 15:20:17

Ákos községben különböző mulasztások miatt több jelentős projektet nem lehet lezárni, sőt, fennáll az lehetősége annak, hogy a projektek teljes értékét vissza kell fizetni, ami könnyen oda vezethet, hogy működésképtelenné válik a polgármesteri hivatal és a helyi tanács.

Ákos község azon közigazgatási egységekhez tartozik, amelyek jelentős anyagi gondokkal küzdenek. Balogh Tibor, Ákos község polgármestere ottjártunkkor hosszan sorolta, hogy milyen nehézségekkel küzd, és milyen erőfeszítésekre van szükség a korábbi mulasztások helyrehozására, amiért komoly anyagi áldozatokat kell hoznia a községnek. Még 2010-ben elkezdett projekteket nem tudnak lezárni — bár sürget az idő —, mert bizonyos munkálatok úgy készültek el, hogy nem történtek meg a szükséges engedélyeztetések.

Ákoson tizenegy, Krasznamihályfalván hét kilométer víz- és szennyvízhálózat van kiépítve. Ahhoz, hogy ez szabályszerűen működjön,

megépítették a szennyvíztisztítót, de nem lehet üzembe helyezni azt, mert a szükséges engedélyezések nélkül készült el. A helyi tanács perben áll a környezetvédelmi ügynökséggel, mert az nem adja ki a működéshez szükséges engedélyt. 2013 és 2014 között a szükséges dokumentációk nem jutottak el a polgármesteri hivataltól a környezetvédelmi ügynökséghez, a szennyvíztisztító viszont felépült, és most azért kell pereskedni, hogy megadják a működési engedély kibocsátásához szükséges jóváhagyást. Nem készült el a helyi területrendezési terv sem, és sok olyan engedélyeztetési folyamat sem zajlott le, ami szükséges a működési engedély kiadásához. Kétéves utánajárással épült ki az elektromos hálózat is, ami százhatvanötezer lejbe került helyi jövedelemből, mert ez nem volt belefoglalva a pályázatba. Erre a pályázatra 2,5 millió eurót költöttek, ennek huszonöt százalékát — vagyis az önrészt — december tizedikéig ki kell fizetni, ami négyszáznyolcvanezer lej. Ha az önkormányzat nem zárja le december 10-ig a pályázatot, vissza kell fizetnie a pályázat összértékét.

A másik pályázat a mezőgazdasági utak felújítása, amit a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) támogat egy 2010-ben benyújtott pályázat révén. Akkor nem volt rá pénz, 2015-ben kapták meg a finanszírozást, s aláírták a szerződést a kivitelezővel. 2016-ban derült ki, hogy nincs semmilyen engedély kikérve, holott 2016-ban be kellett volna fejezni a munkálatokat. A dokumentációk beszerzéséhez a község pénzéből ötszázezer lejt kellett kifizetni. Most érkezett egy értesítés, hogy szeptemberben le kell zárni ezt a pályázatot, és december tizedikéig minden elmaradt költséget ki kell fizetni. Az önrész száznyolcvanezer lej, ami szintén hiányzik a község kasszájából. Az elmúlt évben a község felvett nyolcszázezer lej banki kölcsönt, hogy ki tudja fizetni az áfát. Ebből visszakap hatszázezer lejt, amiből kifizeti a csatornahálózat önrészét, de a kivitelező több mint három hónapja eltűnt, állítólag elkezdik a cég ellen a csődeljárást. Ha a község szeptemberig nem zárja le a pályázatot, vissza kell fizetni a teljes összeget, ami kilencszázezer euró. Kilenc kilométer mezei útról van szó: Krasznamihályfalva–Újnémet között, illetve Újnémettől a dobrai út kereszteződéséig.

A polgármester arról is beszélt, hogy 2009-ben készült pályázat az óvoda építésére. 2015-ben hagyták jóvá a finanszírozást, aláírták a szerződést a százhetvenötezer eurós beruházásra, de ennél sem történt semmilyen lépés. Az elmúlt év októberéig a polgármester megtette a szükséges lépéseket, megkapta az építkezési engedélyt, ám 2016 májusában kiderült, hogy a kivitelező felbontotta a szerződést a tanügyminisztériummal. Erre a pályázatra is el kellett venni a helyi költségvetésből hatvanötezer lejt, hogy minden formaság rendben legyen. Mivel a kijelölt hely nem volt megfelelő az óvodaépítéshez, módosították a terveket, s egy másik helyet jelöltek ki. Mivel a szerződés fel van bontva, nem lehet tudni, mi fog történni.

A negyedik probléma az Ákos és Krasznamihályfalva közötti megyei út. Miután kiépítették a víz- és a szennyvízhálózatot, elkezdődött az útfelújítás, és aszfalt alá kerültek az aknák. Aszfaltozás előtt az út szélessége 4,5 méter volt, most 7,5 méter. A projekt az irodában készült, nem vették figyelembe a valós helyzetet. Hetvennégy kanalizálási aknának az út szintjére való emelésének a költségeit Ákos község önkormányzata finanszírozta, ez százhatvannyolcezer lejbe került.

A nehézségek ellenére eredményekről is beszélt a polgármester. Újnémeten ravatalozó épült százötvenezer lejes költségvetéssel, most épül egy hasonló Krasznamihályfalván; nyolcszáz méter hosszan térkőből, nyolcszáznyolcvan méter hosszan betonból készült járda; új kerítést készítettek az iskolának, új tetőszerkezetet kapott az óvoda, új berendezésük és központi fűtésük lett az ákosi és a krasznamihályfalvi óvodának; most kezdik el az ákosi és az újnémeti iskola, valamint az egészségügyi központ felújítását; rendbe tették a tűzoltóközpontot, és hamarosan kapnak egy újabb tűzoltókocsit Ausztriából. 2015-től volt tíz olyan tűz, amit a helyiek oltottak el. 2016-ban 2,5 millió lej adóssággal vette át a hivatalt a polgármester.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...