Komoly gondokkal küszködik Ákos község
Utoljára módositva: 2018-07-20 15:20:17

Ákos községben különböző mulasztások miatt több jelentős projektet nem lehet lezárni, sőt, fennáll az lehetősége annak, hogy a projektek teljes értékét vissza kell fizetni, ami könnyen oda vezethet, hogy működésképtelenné válik a polgármesteri hivatal és a helyi tanács.

Ákos község azon közigazgatási egységekhez tartozik, amelyek jelentős anyagi gondokkal küzdenek. Balogh Tibor, Ákos község polgármestere ottjártunkkor hosszan sorolta, hogy milyen nehézségekkel küzd, és milyen erőfeszítésekre van szükség a korábbi mulasztások helyrehozására, amiért komoly anyagi áldozatokat kell hoznia a községnek. Még 2010-ben elkezdett projekteket nem tudnak lezárni — bár sürget az idő —, mert bizonyos munkálatok úgy készültek el, hogy nem történtek meg a szükséges engedélyeztetések.

Ákoson tizenegy, Krasznamihályfalván hét kilométer víz- és szennyvízhálózat van kiépítve. Ahhoz, hogy ez szabályszerűen működjön,

megépítették a szennyvíztisztítót, de nem lehet üzembe helyezni azt, mert a szükséges engedélyezések nélkül készült el. A helyi tanács perben áll a környezetvédelmi ügynökséggel, mert az nem adja ki a működéshez szükséges engedélyt. 2013 és 2014 között a szükséges dokumentációk nem jutottak el a polgármesteri hivataltól a környezetvédelmi ügynökséghez, a szennyvíztisztító viszont felépült, és most azért kell pereskedni, hogy megadják a működési engedély kibocsátásához szükséges jóváhagyást. Nem készült el a helyi területrendezési terv sem, és sok olyan engedélyeztetési folyamat sem zajlott le, ami szükséges a működési engedély kiadásához. Kétéves utánajárással épült ki az elektromos hálózat is, ami százhatvanötezer lejbe került helyi jövedelemből, mert ez nem volt belefoglalva a pályázatba. Erre a pályázatra 2,5 millió eurót költöttek, ennek huszonöt százalékát — vagyis az önrészt — december tizedikéig ki kell fizetni, ami négyszáznyolcvanezer lej. Ha az önkormányzat nem zárja le december 10-ig a pályázatot, vissza kell fizetnie a pályázat összértékét.

A másik pályázat a mezőgazdasági utak felújítása, amit a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) támogat egy 2010-ben benyújtott pályázat révén. Akkor nem volt rá pénz, 2015-ben kapták meg a finanszírozást, s aláírták a szerződést a kivitelezővel. 2016-ban derült ki, hogy nincs semmilyen engedély kikérve, holott 2016-ban be kellett volna fejezni a munkálatokat. A dokumentációk beszerzéséhez a község pénzéből ötszázezer lejt kellett kifizetni. Most érkezett egy értesítés, hogy szeptemberben le kell zárni ezt a pályázatot, és december tizedikéig minden elmaradt költséget ki kell fizetni. Az önrész száznyolcvanezer lej, ami szintén hiányzik a község kasszájából. Az elmúlt évben a község felvett nyolcszázezer lej banki kölcsönt, hogy ki tudja fizetni az áfát. Ebből visszakap hatszázezer lejt, amiből kifizeti a csatornahálózat önrészét, de a kivitelező több mint három hónapja eltűnt, állítólag elkezdik a cég ellen a csődeljárást. Ha a község szeptemberig nem zárja le a pályázatot, vissza kell fizetni a teljes összeget, ami kilencszázezer euró. Kilenc kilométer mezei útról van szó: Krasznamihályfalva–Újnémet között, illetve Újnémettől a dobrai út kereszteződéséig.

A polgármester arról is beszélt, hogy 2009-ben készült pályázat az óvoda építésére. 2015-ben hagyták jóvá a finanszírozást, aláírták a szerződést a százhetvenötezer eurós beruházásra, de ennél sem történt semmilyen lépés. Az elmúlt év októberéig a polgármester megtette a szükséges lépéseket, megkapta az építkezési engedélyt, ám 2016 májusában kiderült, hogy a kivitelező felbontotta a szerződést a tanügyminisztériummal. Erre a pályázatra is el kellett venni a helyi költségvetésből hatvanötezer lejt, hogy minden formaság rendben legyen. Mivel a kijelölt hely nem volt megfelelő az óvodaépítéshez, módosították a terveket, s egy másik helyet jelöltek ki. Mivel a szerződés fel van bontva, nem lehet tudni, mi fog történni.

A negyedik probléma az Ákos és Krasznamihályfalva közötti megyei út. Miután kiépítették a víz- és a szennyvízhálózatot, elkezdődött az útfelújítás, és aszfalt alá kerültek az aknák. Aszfaltozás előtt az út szélessége 4,5 méter volt, most 7,5 méter. A projekt az irodában készült, nem vették figyelembe a valós helyzetet. Hetvennégy kanalizálási aknának az út szintjére való emelésének a költségeit Ákos község önkormányzata finanszírozta, ez százhatvannyolcezer lejbe került.

A nehézségek ellenére eredményekről is beszélt a polgármester. Újnémeten ravatalozó épült százötvenezer lejes költségvetéssel, most épül egy hasonló Krasznamihályfalván; nyolcszáz méter hosszan térkőből, nyolcszáznyolcvan méter hosszan betonból készült járda; új kerítést készítettek az iskolának, új tetőszerkezetet kapott az óvoda, új berendezésük és központi fűtésük lett az ákosi és a krasznamihályfalvi óvodának; most kezdik el az ákosi és az újnémeti iskola, valamint az egészségügyi központ felújítását; rendbe tették a tűzoltóközpontot, és hamarosan kapnak egy újabb tűzoltókocsit Ausztriából. 2015-től volt tíz olyan tűz, amit a helyiek oltottak el. 2016-ban 2,5 millió lej adóssággal vette át a hivatalt a polgármester.

 

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...