Komoly hőhullám érkezik
Utoljára módositva: 2019-06-26 08:32:48

Szatmár megyében is nagyon felforrósodik a levegő, ráadásul a hőmérséklet-páratartalom mutató is meghaladja majd a kritikus szintet, így nagyon nehéz lesz elviselni a meleget.

A Közép-Európa felett levő magassági hideg örvény lassan halad délkelet felé, a balkáni térségben okoz a következő napokban záporokat, zivatarokat. Az atlanti térségben kiépülő sekély ciklon okoz csapadékot a kontinens nyugati partjain, majd a hét közepére igazi forróságot pumpál Európa nyugati területeire, helyenként a 40 Celsius-fokot is eléri majd a hőmérséklet — jósolják a meteorológusok. Szatmár megyében is nagyon felforrósodik a levegő, ráadásul a hőmérséklet-páratartalom mutató is meghaladja majd a kritikus szintet, így nagyon nehéz lesz elviselni a meleget. Főleg a gyerekekre és az idősekre kell majd odafigyelni a hőségben, de nem árt mindenkinek óvatosnak lenni — sok folyadékot fogyasztani, árnyékba húzódni, nem végezni komoly fizikai munkát, csak gyakori pihenőkkel —, hiszen a kánikula nem csupán a gyengéket, hanem minden szervezetet megvisel.

A meleg hatására ugyanis kitágulnak az erek, a szívet fokozott terhelés éri. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. A hőszabályozó rendszerünk is nagyobb munkát végez, meg kell akadályoznia a test felhevülését, ezért fokozottan izzadunk — ezért elengedhetetlen az elvesztett folyadék pótlása.

Az immunrendszerünk is intenzívebb támadásnak van kitéve, hiszen a melegben a kórokozók is könnyebben szaporodnak, így gyakran tapasztaljuk, hogy megfázunk, pedig nagyon meleg van. A kánikula ugyanakkor megzavarja az idegrendszeri folyamatokat is, a depressziós betegek ilyenkor gyakran kerülnek letargiába. Gyakori, hogy alvászavarok jelentkeznek, de a koncentrációs zavarok miatt a növekszik a balesetek kockázata is, gyakrabban történnek balesetek.

Segítsünk másokon!

Ha észrevesszük, hogy valaki rosszul lett az utcán vagy a vízparton, akár eszméletét vesztette, merjünk odamenni hozzá! Ez nagyon fontos. Ha vízben van, vigyük ki a partra, és fektessük a talajra árnyékban! Szegjük hátra a fejét, és nézzük meg, lélegzik-e! Ezzel már biztosítottuk is neki a szabad légutakat. Ha lélegzik, akkor hívjunk mentőt a 112-es segélyhívón, és amíg az kiér, biztosítsunk légutat, és legyezzük a földön fekvőt! Ha viszont nem lélegzik, akkor nincs más dolgunk, mint azonnal nyomni a mellkast, hiszen ebben az esetben a hirtelen szívhalál bekövetkeztében csupán 4 percünk van addig, míg az agysejtek végleges károsodást szenvednek. Miközben nyomjuk a mellkast, a körülöttünk lévők tudják hívni a mentőket.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...