Komoly kihívás, nagy sikerrel
Utoljára módositva: 2019-06-21 19:30:37

Szórakoztatónak, de egyben komoly kihívásnak érzik a Hans Lindner Alapítványnál tanuló nyugdíjasok a számítógép-kezelői tanfolyamot, mára már egészen jól boldogulnak a komputerrel.

Népszerűek a Hans Lindner Alapítvány felnőttképző programjaiban tartott különböző kurzusok; a különböző nyelvtanfolyamok mellett a számítógép és az internet használata is külön tantárgyat képez, főként az olyan idősebbek számára, akiknek eddigi életük során nem volt lehetőségük vagy alkalmuk mélyebb ismereteket szerezni az informatika világáról.

A kurzus iránt nem csak a városiak köréből van érdeklődés, vannak olyanok, akik vidékről, akár a megye egészen távoli pontjairól látogatják a képzést, hogy tanulhassanak Szilágyi György informatikatanártól, megalapozzák vagy adott esetben bővítsék számítópép-felhasználói ismereteiket.

Szerda délelőtt is összegyűltek a nyugdíjasok vagy a nyugdíjkorhatár közelében járók a Hans Lindner Alapítvány George Boitor tér 8. szám alatt található oktatóközpontjában, a tananyag pedig a személyes postafiók kezelése, az e-mail küldése volt.

Szerkesztőségünknek Szilágyi György oktató elmondta, hogy mára egészen jól boldogulnak a számítógéppel hallgatói, viszont néhány hete, amikor a tanfolyam elindult, a számítógép ki- és bekapcsolásával kellett kezdeni, tehát egészen az alapoktól. „A résztvevőknek meg kellett érteniük, hogy ezektől az alaplépésektől nem kell félni, ezzel még nem lehet elrontani semmit” — magyarázta az oktató.

Ahogy teltek az órák, és lefektették az elméleti alapokat, elkezdődött a gyakorlati ismeretek megszerzése, a hallgatók megismerkedtek a fájlok és mappák világával, majd következett az oly sok lehetőséget rejtő internetböngészők és a Google kereső felfedezése. Megtanulták beírni a keresett információkhoz kapcsolódó kulcsszavakat, majd ezekre érkeztek a használható és a kevésbé használható válaszok. Ez már valós eredményt hozott mindenki számára, ez pedig újabb motivációs lökést jelentett a „tanulóknak”, többet és többet akartak tudni.

„Hasznos internetcímet jegyeztünk fel, újságok, hírportálok címeit, de akiket a főzés és a konyhatechnika érdekelt, azoknak recepteket, főzős videókat tartalmazó oldalakat kerestünk. A YouTube videómegosztóval való ismerkedés is sok izgalmat tartogatott, a konyhai praktikák mellett a ház körüli tevékenységekre, a kert gondozásának mikéntjeire tanultak meg rákeresni, de a szórakozásra összpontosítva filmkatalógusokat és zenei gyűjteményeket is találtak, ami mind-mind sikerélményt jelentett számukra” — magyarázta az informatikus.

Az e-mail-postafiók létrehozása és kezelése éppen a szerdai téma volt, ami sokak számára nehézséget jelentett, de a tanóra végére elkezdték átlátni, hogyan is működik az internetes levélküldés, házi feladatként már meg is kísérelhették önállóan végrehajtani egy levél elküldését az oktató számára, aki a következő órára választ is küld majd hallgatóinak.

Szilágyi György szerint sokak számára az egér használata is valódi kihívást jelentett, meg kellett értsék, hogy miként indul el a kurzor a képernyőn azt követően, hogy kézzel megmozdították a billentyűzet mellett elhelyezkedő egeret.

„Én hallottam az egérről, de nem tudtam, hogy mi is az, láttam én, hogy mozgatják, de nem tudtam elképzelni, hogy miért. Most már számomra is gyerekjátéknak tűnik” — fogalmazta meg ezzel kapcsolatos élményeit egy kedves hölgy, akit őszinte csodálattal töltött el a számítógép-kezelés eme apró, de alapvető fortélya.

Kérdésünkre, hogy mennyire fogékony a csoport, Szilágyi György elmondta, hogy az akarás megvan mindenkiben, de sokak számára minden lépés igazi nehézséget jelent, viszont sok türelemmel bárkinél elérhető a siker.

Ami a közösségi médiát illeti, az oktató szerint egyelőre nem igazán érdeklődnek a Facebook és más hasonló oldalak iránt a hallgatói, bár ő maga sem tér ki kifejezetten ezek bemutatására, inkább a hasznos információk szerzésére, a korosztály számára érdekesnek bizonyuló témák bemutatására összpontosít. Ilyen például a Google Térkép és a Google Street View használata is, amely révén akár a fotelből is eljuthat bárki a világ bármelyik pontjára, méghozzá pillanatok alatt, az utcákat, a tereket, a látványosságokat is megtekintheti, ha számítógépe csatlakoztatva van az internetre.

A tananyagból hátravan még néhány praktikus ismeret elsajátítása, például az interneten történő számlafizetés, amellyel a sorban állástól kímélheti meg magát egy nyugdíjas, viszont nagyon oda kell figyelni a biztonságra, fontos, hogy úgy a postafiókok, mint a bankok használata után jelentkezzen ki a felhasználó, jelszavát pedig csak saját maga ismerje, vagy legfeljebb családtagjai.

A kurzuson részt vevő hallgatók szerkesztőségünknek elmondták, hogy hasznosnak gondolják a megszerzett tudást, ugyanis szeretnék megtanulni minél jobban kezelni a számítógépet. „Eljutottunk ebbe az életkorba, a technikával pedig nem tudjuk tartani a lépést, viszont az alapítvány lehetőségét kihasználva megpróbálunk közelebb kerülni hozzá” — fogalmazták meg többen céljaikat a tanfolyammal kapcsolatban.

Legközelebb szeptemberben indul hasonló tanfolyam.

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...