Könnyebb lesz kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni
Utoljára módositva: 2018-10-17 15:39:44

Első házként elfogadta a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a megszabott minimális létszámnál kevesebb tanulóval is lehet kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni azokon a településeken, ahol erre igény van.

Az indítványt 175 képviselő támogatta szavazatával, 14-en ellene voksoltak és 82-en tartózkodtak. A tervezetet azt követően szövegezték meg, hogy Klaus Iohannis államfő kérte a tanügyi törvényt módosító egyik jogszabály újbóli megfontolását, arra hivatkozva, hogy az bevezet egy új fogalmat, a „nyelvi kisebbség” terminust, ennek jelentését azonban sem az eredeti törvény, sem a kihirdetésre küldött jogszabály nem határozta meg. Az államfő ezért javasolta a nyelvi kisebbség fogalmának pontos definícióját. Az alsóházi vitán a Nemzeti Liberális Párt képviseletében Florica Cherecheş bejelentette, frakciója tartózkodni fog a szavazáskor, mert „az RMDSZ javaslatára oly módon változtatnak a törvényen, hogy a nemzeti kisebbségekben azt az illúziót keltsék, miszerint négyévente valaki odafigyel rájuk, holott tulajdonképpen egy nagy diszkriminációt vezet be a törvény”. „Ezek a módosítások nem tesznek jót a tanulóknak” – vélekedett a PNL képviselője. A Népi Mozgalom Párt képviselője, Marius Paşcan közölte, hogy a javaslat ellen fog szavazni pártbéli kollégáival együtt, mert az súlyosan diszkriminálja a román diákokat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség törvényhozója, Lavinia Cozma azt mondta, az USR is tartózkodni fog a voksoláskor, mert „az RMDSZ-nek az a rossz szokása, hogy minden tervezethez hozzátesz egy módosítást, amelynek semmi köze az eredeti elképzeléshez”.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő elmagyarázta, hogy a törvény azokra a településekre is érvényes lesz, ahol a magyar közösség van többségben, és a román tanulóknak lehet szükségük kis létszámú, román tannyelvű osztályra. A magyartól eltérő kisebbségek képviseletében Varujan Pambuccian kijelentette, hogy támogatják szavazatukkal a javaslatot. „Ne változtassunk az RMDSZ-t szidalmazó fesztivállá egy olyan törvényt, ami hasznos. Ez a törvény abszolút minden etnikai közösségre vonatkozik, amely kisebbségi helyzetben van” – mondta Varujan Pambuccian. A kérdésben a szenátus szavaz döntő fórumként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...