Könnyebb lesz kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni
Utoljára módositva: 2018-10-17 15:39:44

Első házként elfogadta a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a megszabott minimális létszámnál kevesebb tanulóval is lehet kisebbségi tannyelvű osztályokat létrehozni azokon a településeken, ahol erre igény van.

Az indítványt 175 képviselő támogatta szavazatával, 14-en ellene voksoltak és 82-en tartózkodtak. A tervezetet azt követően szövegezték meg, hogy Klaus Iohannis államfő kérte a tanügyi törvényt módosító egyik jogszabály újbóli megfontolását, arra hivatkozva, hogy az bevezet egy új fogalmat, a „nyelvi kisebbség” terminust, ennek jelentését azonban sem az eredeti törvény, sem a kihirdetésre küldött jogszabály nem határozta meg. Az államfő ezért javasolta a nyelvi kisebbség fogalmának pontos definícióját. Az alsóházi vitán a Nemzeti Liberális Párt képviseletében Florica Cherecheş bejelentette, frakciója tartózkodni fog a szavazáskor, mert „az RMDSZ javaslatára oly módon változtatnak a törvényen, hogy a nemzeti kisebbségekben azt az illúziót keltsék, miszerint négyévente valaki odafigyel rájuk, holott tulajdonképpen egy nagy diszkriminációt vezet be a törvény”. „Ezek a módosítások nem tesznek jót a tanulóknak” – vélekedett a PNL képviselője. A Népi Mozgalom Párt képviselője, Marius Paşcan közölte, hogy a javaslat ellen fog szavazni pártbéli kollégáival együtt, mert az súlyosan diszkriminálja a román diákokat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség törvényhozója, Lavinia Cozma azt mondta, az USR is tartózkodni fog a voksoláskor, mert „az RMDSZ-nek az a rossz szokása, hogy minden tervezethez hozzátesz egy módosítást, amelynek semmi köze az eredeti elképzeléshez”.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő elmagyarázta, hogy a törvény azokra a településekre is érvényes lesz, ahol a magyar közösség van többségben, és a román tanulóknak lehet szükségük kis létszámú, román tannyelvű osztályra. A magyartól eltérő kisebbségek képviseletében Varujan Pambuccian kijelentette, hogy támogatják szavazatukkal a javaslatot. „Ne változtassunk az RMDSZ-t szidalmazó fesztivállá egy olyan törvényt, ami hasznos. Ez a törvény abszolút minden etnikai közösségre vonatkozik, amely kisebbségi helyzetben van” – mondta Varujan Pambuccian. A kérdésben a szenátus szavaz döntő fórumként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...