Könnyű drog a listavezető
Utoljára módositva: 2016-09-28 09:42:28

A legfrissebb felmérés szerint a 16 éves romániai diákok 10,9%-a fogyaszt valamilyen kábítószert (leggyakrabban marihuánát), 51,7%-uk cigarettázik és 77,9%-uk fogyaszt alkoholt.

 

A romániai kamaszok közül többen és gyakrabban gyújtanak rá, mint európai társaik

Az ESPAD-program közel két évtizede készít periodikus rendszerességgel, négyévente felméréseket a 16 éves európai diákok drog-, alkohol- és cigarettafogyasztásának gyakoriságáról. A pár napja közzétett, legfrissebb felmérés alapján a romániai 16 éves diákok 10,9%-a próbált már ki és rendszeresnek minősíthető módon fogyaszt valamilyen kábítószert, 51,7%-uk cigarettázik és 77,9%-uk fogyaszt alkoholt — bár a számok nagysága riasztó, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest mégsem mutat jelentős vagy ugrásszerű növekedést, sőt, drog és szeszes ital fogyasztása terén valamivel el is marad mind a négy évvel ezelőtti, mind az európai átlagtól (előbbinél ez 17,8%, míg utóbbinál 83,7%). Viszont a romániai kamaszok közül többen és gyakrabban gyújtanak rá, mint európai társaik, melynek átlaga 45,6%, míg a hazai fiataloké 51,7%.

A felmérést készítők az eddigi és klasszikusnak számító három fő függőségkialakító termék mellett rákérdeztek a szintén komoly függőséget okozó és Európa-szinten egyre masszívabban terjedő pénzes szerencsejátékokra — úgy tűnik, a romániai kamaszok e tekintetben sem különböznek nagyon európai társaiktól, hiszen 13,1%-uk játszik valamilyen szerencsejátékot (az európai átlag 13,7%), és akárcsak az alkoholfogyasztás esetében, itt is a fiúk azok, akik inkább szeretnek hazardírozni, ugyanis a lányok alig 5%-a próbálta ki vagy játszik rendszeresen.

Drogfogyasztó kamaszok

A napokban tették közzé azt az ESPAD-felmérést, amelyet 3500, 16 éves romániai diák megkérdezésével készítettek drog-, alkohol- és cigarettafogyasztásuk gyakoriságával kapcsolatban. A programot lassan két évtizede indították el, a felméréseket egy-egy adott ország területén négyévente végzik el, s az eredmények összegzéséből állapítják meg az európai átlagot, illetve azt, hogy az adott országban nőtt-e vagy éppen csökkent a vizsgált korosztály függőséget okozó termékek fogyasztásának aránya. A vizsgált korosztály mindig a 16 éves, középiskolai tanulmányokat folytató kamaszokat jelenti — bár az adatokat elemző szakemberek javasolták, hogy a korhatárt ki kellene tolni 15 vagy akár 14 évesre, hiszen sajnos a fiatalok egyre kisebb korban gyújtanak rá és fogyasztanak szeszes italt, valamint tudatmódosító szereket. A most nyilvánosságra hozott adatok értelmében a romániai kamaszok körében stagnál a drogfogyasztás: 10,9%, akárcsak négy évvel ezelőtt, és továbbra is jelentősen elmarad a 17,8%-os európai átlagtól. A megkérdezettek zöme (8,1%) a legáltalánosabban használt tiltott kábítószert, a marihuánát próbálta már ki és fogyasztja rendszeresnek minősíthető módon; 5,1%-uk különféle szintetikus drogokat kóstol, 3,3%-uk kokaint, 2,4%-uk LSD-t, 2,1%-uk ecstasyt és 1,7%-uk heroint fogyaszt. Ez a 10,9%-os arány akár megnyugtató is lehet(ne), de semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy „csak” 3500, 16 éves kamasz megkérdezésével készült a felmérés, és az összfiatalságra (vagy épp összlakosságra) vetítve a drogfogyasztók aránya jelentősen magasabb. A szakemberek pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy a már (toxikológiailag) jól ismert, úgymond klasszikus kábítószerek mellett szinte naponta jelennek meg a piacon újabbnál újabb szintetikus drogok, melyek összetevőit sokszor maguk az előállítók sem tudják pontosan — arról pedig, hogy egy-egy ilyen koktél milyen reakciót vált majd ki és milyen rombolást végezhet a szervezetben akár egyszeri fogyasztással is, fogalmuk sincs. S ha lenne, akkor sem igazán foglalkoztatná őket.

Bár hivatalos felmérés ebben a témakörben eddig még nem készült, a szakemberek szerint legalább akkora függőséget és rombolást okoz a szervezetben a hivatalosan nem kábítószernek minősített „koktélok” fogyasztása, mint a drogoké. Ezen koktélok alapja mindig erős fájdalomcsillapító, nyugtató vagy serkentő gyógyszer (esetleg mindkettő egyszerre), jó pár pohár erős szeszes ital kíséretében — a kiütés, tudatvesztés garantált, mint ahogy bizonyos létfontosságú szervek (legtöbbször agy, szív, tüdő) súlyos károsodása is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...