Könyv a mi erdélyi magyar ismeretlen szentjeinkről
Utoljára módositva: 2019-08-07 11:31:47

Új kiadványát mutatja be szülőfalujában Templfi Imre atya. A római katolikus pap, egyházi író Börtönvilág a kommunista Romániában (1945–1964) című könyvét pénteken, azaz augusztus 9-én az esti, 7 órakor kezdődő szentmiseáldozat bemutatását követően tárják az érdeklődők elé a Szent Antal-templomban.

 

A könyv tartalmazza a nagykárolyi születésű Pakocs Károly költő, elbeszélő, római katolikus pap Háromszáz nap a föld alatt című visszaemlékező írását is. A kiadványhoz dr. Baumgartner Bernadette írt előszót. Ebből idézünk:

„Kedves Olvasó! Mikor kezedbe veszed a Szerző legújabb könyvét, készülj fel arra, hogy nem lesz könnyű olvasmány — ugyanis — egyszerre találkozol az emberi természet legsötétebb, szinte ördögi, és legtisztább, isteni mivoltával.

A könyv két nagy fejezetből tevődik össze és kettős célt szolgál: egyrészt, hogy közreadja, ezáltal az olvasó nagyközönség számára is elérhetővé tegye Pakocs Károly (római katolikus pap, költő, író) hosszú éveken át fiókban lapuló kéziratát, másrészt, hogy méltó emléket állítson azoknak a papoknak és szerzeteseknek, akik a kommunista Románia börtöneiben életüket vesztették vagy hosszú éveken át ott szenvedtek.

A könyv első része egy alaposan kidolgozott, az olvasó számára igen hasznos történelmi áttekintés a kommunisták hatalomra jutásáról, a hírhedt Securitate megalakulásának körülményeiről, annak tevékenységéről és kegyetlen módszereiről. Egy sokunk által eddig ismeretlen világba vezet bennünket a Szerző: a kommunista Románia börtöneibe. A személyes beszámolókkal kiegészített történelmi tények annyira élethűen tárják elénk a kegyetlen valóságot, hogy szinte magunk előtt látjuk a borzalmakat.

A könyv második része Pakocs Károly visszaemlékezése, amelyet Imre atya a könnyebb érthetőség kedvéért számos magyarázattal látott el.” (…) „A történelmi összefoglaló és a visszaemlékezés számos kegyetlenséget tár elénk, azonban az embertelenség mellett találkozhatunk a mindezidáig ismeretlen ‘szentjeinkkel’ is. Mert mi: keresztények, római katolikusok, és nem utolsó sorban erdélyi magyarok méltán lehetünk büszkék az emberségüket megőrző, Isten szeretetét és irgalmát a börtönben is hirdető papjainkra, akik ugyan hivatalosan nem kerültek a szentek társaságába, a mi szívünkben mégis ott a helyük!”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...