Könyv a mi erdélyi magyar ismeretlen szentjeinkről
Utoljára módositva: 2019-08-07 11:31:47

Új kiadványát mutatja be szülőfalujában Templfi Imre atya. A római katolikus pap, egyházi író Börtönvilág a kommunista Romániában (1945–1964) című könyvét pénteken, azaz augusztus 9-én az esti, 7 órakor kezdődő szentmiseáldozat bemutatását követően tárják az érdeklődők elé a Szent Antal-templomban.

 

A könyv tartalmazza a nagykárolyi születésű Pakocs Károly költő, elbeszélő, római katolikus pap Háromszáz nap a föld alatt című visszaemlékező írását is. A kiadványhoz dr. Baumgartner Bernadette írt előszót. Ebből idézünk:

„Kedves Olvasó! Mikor kezedbe veszed a Szerző legújabb könyvét, készülj fel arra, hogy nem lesz könnyű olvasmány — ugyanis — egyszerre találkozol az emberi természet legsötétebb, szinte ördögi, és legtisztább, isteni mivoltával.

A könyv két nagy fejezetből tevődik össze és kettős célt szolgál: egyrészt, hogy közreadja, ezáltal az olvasó nagyközönség számára is elérhetővé tegye Pakocs Károly (római katolikus pap, költő, író) hosszú éveken át fiókban lapuló kéziratát, másrészt, hogy méltó emléket állítson azoknak a papoknak és szerzeteseknek, akik a kommunista Románia börtöneiben életüket vesztették vagy hosszú éveken át ott szenvedtek.

A könyv első része egy alaposan kidolgozott, az olvasó számára igen hasznos történelmi áttekintés a kommunisták hatalomra jutásáról, a hírhedt Securitate megalakulásának körülményeiről, annak tevékenységéről és kegyetlen módszereiről. Egy sokunk által eddig ismeretlen világba vezet bennünket a Szerző: a kommunista Románia börtöneibe. A személyes beszámolókkal kiegészített történelmi tények annyira élethűen tárják elénk a kegyetlen valóságot, hogy szinte magunk előtt látjuk a borzalmakat.

A könyv második része Pakocs Károly visszaemlékezése, amelyet Imre atya a könnyebb érthetőség kedvéért számos magyarázattal látott el.” (…) „A történelmi összefoglaló és a visszaemlékezés számos kegyetlenséget tár elénk, azonban az embertelenség mellett találkozhatunk a mindezidáig ismeretlen ‘szentjeinkkel’ is. Mert mi: keresztények, római katolikusok, és nem utolsó sorban erdélyi magyarok méltán lehetünk büszkék az emberségüket megőrző, Isten szeretetét és irgalmát a börtönben is hirdető papjainkra, akik ugyan hivatalosan nem kerültek a szentek társaságába, a mi szívünkben mégis ott a helyük!”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...