Könyvbemutató és koncert a pettyéni templomban
Utoljára módositva: 2017-10-09 09:38:53

A pettyéni református templomban mutatták be tegnap Fazekas Lórándnak a Böszörményi családról írt könyvét. Budean-Mihály Judit zongorakíséretében Pap Beáta és férje, Răzvan operaáriákat énekelt.

 

Fazekas Lóránd könyvét Elek György mutatta be

Zsúfoltságig megtelt a templom az ünnepi eseményen. Genda Szabolcs házigazda lelkipásztor János evangéliumának első részét választotta rövid igehirdetésének alapigéjéül. Az igehirdető arra hívta fel a figyelmet, hogy az ige a kezdettől fogva létezik, de az Úristen az ő szent fiával, Jézussal küldte el az emberekhez, hogy az ige által kapcsolatot tartsunk vele, és megtartsuk mindazt, amit a Szentírás által üzen számunkra Isten.

Az igehirdetést követően a nőszövetség palásttal és Bocskai szabású öltönnyel ajándékozta meg a lelkipásztort. Budai Szabina ismertette a rendezvény programját és hívta fel a figyelmet az emlékezés fontosságára.

Elek György röviden ismertette Fazekas Lóránd életútját, akit egész életén át végigkísért az a szellem, amit a szülői háztól és iskoláitól kapott. Földrajz szakon végzett, de próbálkozott irodalommal, volt bányamérnök, végül a kökényesdi iskolának volt a tanára. Negyvennégy év tanári munkája során foglalkozott néprajzi gyűjtéssel, tanítványaival együtt hozta létre a megye első néprajzi múzeumát. Foglalkozott kutatásokkal, madár- és meteorológiai megfigyeléssel is. Az Egy nemesi család évszázadai. A Böszörményiek Szatmárban című kötete a nyolcadik olyan könyv, ami helytörténeti kutatásainak az eredménye. Elek György ismertette a kötet tartalmát, és felhívta a figyelmet a helytörténeti munkák fontosságára. Azt szorgalmazta, hogy minden községben, minden faluban ki kellene alakuljon egy olyan értelmiségi csoport, amely elkészíti a települések hiteles monográfiáját. Elek György elmondta: az, hogy megtelt a templom egy ilyen eseményen, azt igazolja, hogy sokan szeretnek visszatekinteni a múltba, hogy erőt merítsenek a jövőhöz.

Budean-Mihály Judit, Răzvan Pap és Pap Beáta

Fazekas Lóránd arról beszélt, hogyan jött az ötlet a Böszörményiek történetének a megírására. Az 1940-es években Szatmárnémetiben még volt Böszörményi Károly utca, ugyanis hosszú ideig ő volt a város polgármestere. Sírját a vasút melletti temetőben találta meg, ezután kezdte el a levéltári kutatásokat, de a megye több településén is kutatott. Nagyon sok segítséget kapott a Pettyénben élő Böszörményi Magdától, aki a család utolsó élő sarja. Böszörményi Magda megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a könyv megjelentetésében, valamint a könyvbemutató megszervezésében és lebonyolításában. A Böszörményiek mindig segítették a pettyéni református egyházat, s a tőle telhető módon ő is segíti és segíteni fogja. Örül annak, hogy a pettyéniek elismerik ősei munkáját, és méltóképpen emlékeznek az elődökre.

Az ünnepi eseményen jelen volt dr. Kiss Sándor és felesége, Imola, akik nemrég jelentették meg Sándor szülőfalujának, a szilágysági Nagy- és Kisdobának a monográfiáját. Kiss Sándor hangsúlyozta, hogy azért fontos, hogy minél több településről készüljön monográfia, hogy fel tudjuk mutatni több évszázados múltunkat és az őseink által teremtett értékeket.

Pap Beáta és férje, Răzvan, a Művészeti Iskola ének- és zenetanárai Budean-Mihály Judit zongorakíséretében operaáriákat énekeltek. A tehetséges előadók műsorukkal elkápráztatták a hallgatóságot. A pettyéni származású Pap Beáta nem első alkalommal énekelt abban a templomban, amelyben megkeresztelték és ahol rendszeresen jelen volt gyermek- és ifjúkorában.

Az istentiszteletet követően megkoszorúzták a templom és a gyülekezeti ház falán elhelyezett emléktáblákat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...