Köpönyegforgató tanácsosok
Utoljára módositva: 2014-06-27 12:40:22

A legrátermettebb szemfényvesztőknél is látványosabb átváltozásokra képesek a nem létező USL szatmárnémeti tanácsosai, térfelet változtatnak, megkötött egyezségeket rúgnak fel rövid idő alatt.

 

A többségi tanácsosok pálfordulását látva öt percre kivonultak rendezni soraikat az RMDSZ-es tanácsosok, erről tanúskodnak üresen maradtak székeik

Kimutatta foga fehérjét a tegnapi szatmárnémeti tanácsülésen az RMDSZ-frakció, hiányzó tanácsosai ellenére is leckét adott arról, hogyan kell ellenzékben politizálni. Három sarkalatos, politikai támogatottságot megkívánó határozattervezet került a testület asztalára, kettő a városháza szerkezeti felépítéséről szólt, a harmadik egy új, demokrata-liberális tanácsos beiktatásáról. Az elsők esetében halasztást szeretett volna elérni az RMDSZ-frakció, arra hivatkozva, hogy egyrészt nem voltak időben tájékoztatva ezeknek részleteiről, másrészt a testület jogi bizottságának elnöke is törvénytelenséget vélt felfedezni a tervezetek hátterében. Napirend előtt felvetett, halasztásra vonatkozó javaslatukat azonban az előzetes, az ülés előtt alig egy órával kialakult egyezség ellenére sem szavazták meg a szociáldemokratákkal korábban koalíciós partnerként együtt dolgozó, ám az USL szakadása óta külön utakon járó nemzeti liberális (PNL) tanácsosok. A szószegést látva az RMDSZ hét jelen lévő tanácsosa előbb tartózkodott a napirend ilyetén formában való elfogadásától, majd öt perc szünetet kérve a folyosón beszélték meg, hogyan „viszonozzák” a liberálisok pálfordulását. Eközben odabent, a városháza jogi irodájának vezetőjével konzultálva, a liberálisok és a szociáldemokraták azt próbálták kiókumlálni (mintegy előre sejtve, mi lesz az RMDSZ-tanácsosok reakciója): átvihető-e a harmadik sarkalatos napirendi pont, beiktatásra kerülhet-e az új tanácsos, mert ha igen, akkor az RMDSZ-es tanácsosok nemmel szavazása esetén is átvihető lesz a városvezetés szerkezeti átalakítással kapcsolatos határozattervezete.

Doina Feher nem kapott bizalmat a testülettől, látogatóként ülhette végig a gyűlést. Érdekes volt megfigyelni a tegnapi ülésen azt is, hogy amikor pezseg az élet a tanácsteremben, amikor parázs viták vannak, Dorel Coica széke — mint mindig — ezúttal is üresen áll, a szatmárnémeti polgármester mintha megérezné, hogy balhé készül, és ilyenkor „véletlenül” mindig másutt akad dolga.

 

Indoklás helyett

 

Rést keresve a pajzson, mintha nem lenne jelen évek óta a tanácsüléseken, Radu Roca alpolgármester azt kérte az RMDSZ-es tanácsosoktól — bár erre semmiképpen sem kötelezhetők —, indokolják meg tartózkodó magatartásukat. Az RMDSZ-es tanácsosok nem is dőltek be a provokációnak, vállukat vonogatva kérték: térjenek rá a következő napirendi pontra, folytassák a munkát.

Következett a napirendről le nem vett, a szerkezeti felépítésről szóló két határozattervezetben hozandó döntés, ennek elhalasztását pár perce még ellenző szociáldemokrata (PSD) és nemzeti liberális (PNL) tanácsosok — mindenki legnagyobb megrökönyödésére —, ekkor már egyhangúlag úgy találták, mégiscsak az RMDSZ által javasolt úton kell továbbhaladniuk, és elhalasztották a döntéshozatalt.

A következő fontos téma a lakótelepi parkolók ügyében a Közterület-fenntartó által kért módosítás volt, a tanácsosok egyhangúlag szavazták meg, hogy egyénileg is kérhető a tömbház előtti parkoló bérelhetőségének bevezetése, illetve hogy ilyen téren előnyben vannak a lebontott garázsok volt tulajdonosai.

 

Igen: a versenytársaknak

 

A Transurban eutanáziáját vetítette előre Butka Gergely RMDSZ-es tanácsos, amikor a magáncégek térnyerésére figyelmeztetett a buszjáratok esetében. Butka szerint a szatmárnémeti tulajdonban lévő közszállításnak tesznek keresztbe azzal, ha megszavazzák olyan magáncégek útvonalengedélyét, amelyek elszippantják a Transurbannak bevételt termelő, a közigazgatásilag szintén a megyeszékhely részét képező Szatmárzsadányból munkába járó utasközönséget. A tanácsos érdekesnek találta, hogy épp most, amikor elkészült a zsadányi út, akkor bukkannak fel ezek a cégek, amíg rossz volt az út, egyik cégnek sem jutott eszébe Zsadány felé közlekedni. Az óvatosságra intés ellenére tizenegy igennel, öt tartózkodással és két ellenszavazattal végül mégis megszavazták a tanácsosok, hogy adjanak ki útvonalengedélyt a három szóban forgó személyszállítónak.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...