Köpönyegforgató tanácsosok
Utoljára módositva: 2014-06-27 12:40:22

A legrátermettebb szemfényvesztőknél is látványosabb átváltozásokra képesek a nem létező USL szatmárnémeti tanácsosai, térfelet változtatnak, megkötött egyezségeket rúgnak fel rövid idő alatt.

 

A többségi tanácsosok pálfordulását látva öt percre kivonultak rendezni soraikat az RMDSZ-es tanácsosok, erről tanúskodnak üresen maradtak székeik

Kimutatta foga fehérjét a tegnapi szatmárnémeti tanácsülésen az RMDSZ-frakció, hiányzó tanácsosai ellenére is leckét adott arról, hogyan kell ellenzékben politizálni. Három sarkalatos, politikai támogatottságot megkívánó határozattervezet került a testület asztalára, kettő a városháza szerkezeti felépítéséről szólt, a harmadik egy új, demokrata-liberális tanácsos beiktatásáról. Az elsők esetében halasztást szeretett volna elérni az RMDSZ-frakció, arra hivatkozva, hogy egyrészt nem voltak időben tájékoztatva ezeknek részleteiről, másrészt a testület jogi bizottságának elnöke is törvénytelenséget vélt felfedezni a tervezetek hátterében. Napirend előtt felvetett, halasztásra vonatkozó javaslatukat azonban az előzetes, az ülés előtt alig egy órával kialakult egyezség ellenére sem szavazták meg a szociáldemokratákkal korábban koalíciós partnerként együtt dolgozó, ám az USL szakadása óta külön utakon járó nemzeti liberális (PNL) tanácsosok. A szószegést látva az RMDSZ hét jelen lévő tanácsosa előbb tartózkodott a napirend ilyetén formában való elfogadásától, majd öt perc szünetet kérve a folyosón beszélték meg, hogyan „viszonozzák” a liberálisok pálfordulását. Eközben odabent, a városháza jogi irodájának vezetőjével konzultálva, a liberálisok és a szociáldemokraták azt próbálták kiókumlálni (mintegy előre sejtve, mi lesz az RMDSZ-tanácsosok reakciója): átvihető-e a harmadik sarkalatos napirendi pont, beiktatásra kerülhet-e az új tanácsos, mert ha igen, akkor az RMDSZ-es tanácsosok nemmel szavazása esetén is átvihető lesz a városvezetés szerkezeti átalakítással kapcsolatos határozattervezete.

Doina Feher nem kapott bizalmat a testülettől, látogatóként ülhette végig a gyűlést. Érdekes volt megfigyelni a tegnapi ülésen azt is, hogy amikor pezseg az élet a tanácsteremben, amikor parázs viták vannak, Dorel Coica széke — mint mindig — ezúttal is üresen áll, a szatmárnémeti polgármester mintha megérezné, hogy balhé készül, és ilyenkor „véletlenül” mindig másutt akad dolga.

 

Indoklás helyett

 

Rést keresve a pajzson, mintha nem lenne jelen évek óta a tanácsüléseken, Radu Roca alpolgármester azt kérte az RMDSZ-es tanácsosoktól — bár erre semmiképpen sem kötelezhetők —, indokolják meg tartózkodó magatartásukat. Az RMDSZ-es tanácsosok nem is dőltek be a provokációnak, vállukat vonogatva kérték: térjenek rá a következő napirendi pontra, folytassák a munkát.

Következett a napirendről le nem vett, a szerkezeti felépítésről szóló két határozattervezetben hozandó döntés, ennek elhalasztását pár perce még ellenző szociáldemokrata (PSD) és nemzeti liberális (PNL) tanácsosok — mindenki legnagyobb megrökönyödésére —, ekkor már egyhangúlag úgy találták, mégiscsak az RMDSZ által javasolt úton kell továbbhaladniuk, és elhalasztották a döntéshozatalt.

A következő fontos téma a lakótelepi parkolók ügyében a Közterület-fenntartó által kért módosítás volt, a tanácsosok egyhangúlag szavazták meg, hogy egyénileg is kérhető a tömbház előtti parkoló bérelhetőségének bevezetése, illetve hogy ilyen téren előnyben vannak a lebontott garázsok volt tulajdonosai.

 

Igen: a versenytársaknak

 

A Transurban eutanáziáját vetítette előre Butka Gergely RMDSZ-es tanácsos, amikor a magáncégek térnyerésére figyelmeztetett a buszjáratok esetében. Butka szerint a szatmárnémeti tulajdonban lévő közszállításnak tesznek keresztbe azzal, ha megszavazzák olyan magáncégek útvonalengedélyét, amelyek elszippantják a Transurbannak bevételt termelő, a közigazgatásilag szintén a megyeszékhely részét képező Szatmárzsadányból munkába járó utasközönséget. A tanácsos érdekesnek találta, hogy épp most, amikor elkészült a zsadányi út, akkor bukkannak fel ezek a cégek, amíg rossz volt az út, egyik cégnek sem jutott eszébe Zsadány felé közlekedni. Az óvatosságra intés ellenére tizenegy igennel, öt tartózkodással és két ellenszavazattal végül mégis megszavazták a tanácsosok, hogy adjanak ki útvonalengedélyt a három szóban forgó személyszállítónak.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...