Korai fejlesztés — online is segítenek az érintetteknek
Utoljára módositva: 2019-02-27 13:37:35

A korai fejlesztés bizonyos térségekben csak sok utazás árán vagy egyáltalán nem elérhető. A Caritas külföldi partnereivel együtt egy online platform kidolgozását tűzte ki célul, hogy szélesebb réteg számára is elérhetővé tegye a korai fejlesztést.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a 2017-ben sikeresen zárult Mindenkinek becsengettek! projekt után egy újabb Erasmus+-pályázatban vesz részt a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a kassai Centrum Libertával közösen. A 2018 novemberében indult, Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással elnevezésű projekt célkitűzése egy innovatív, rugalmasan bővíthető e-learning-modulrendszer kidolgozása a térségben súlyos problémaként jelentkező, a korai fejlesztésben tapasztalható ellátási nehézségek javítása és a társadalmi inklúzió alacsony szintjének növelése érdekében. Az eltérő fejlődésű gyermekek és családtagjaik számára nyújtott ingyenes online szolgáltatás révén áthidalhatóvá válnak a korai fejlesztés területén tapasztalható esélyegyenlőtlenségek, ezáltal akár otthoni környezetben is fejlődhetnek a gyerekek, élményteli, játékos fejlesztő feladatok elsajátítása által. A projekt egyik fő innovációs eleme a felhasznált kommunikációs csatorna, hiszen az e-learning-felületek felhasználása fejlesztési célokra kicsi gyermekek esetében jelenleg sem Romániában, sem Magyarországon, sem Szlovákiában nincs kialakítva.

A projektpartnerek számára fontos, hogy az e-learning-platform reális igényekre épüljön. Ennek érdekében egy 10 kérdésből álló igényfelmérő kérdőívet állítottak össze, melyet 3 országból összesen 100 szülő töltött ki. A kérdőívet kitöltő szülők 64,4%-ának a gyermekei vesznek részt jelenleg gyógypedagógiai fejlesztésben, azonban az egyéb, többségi gyermeket nevelő szülők támogatására is szükség lesz a program során, hiszen az e-learning-felületet úgy alakítják ki a részt vevő szervezetek, hogy az normál fejlődésű gyermekek számára is hasznos segítség legyen az otthoni tanulásban.

A kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a kitöltők több mint 70%-a napi 5 óránál többet vagy akár az egész napot a gyermekével tölti. Elenyésző azok száma, akik csupán napjuk 1–2 óráját tudják gyermekükkel közös tevékenységre fordítani. A közös tanulásra fordított idő arányaival egészen más a tapasztalat a százfős felmérés alapján, hiszen közel 20% válaszolta azt, hogy az együtt eltöltött idő 0–10%-át fordítják tanulásra. A legtöbb válaszadó ezt 10–20%-ban jelölte meg.

Arra a kérdésre, hogy mely területen érdekelné a szülőt online tartalom, mintegy 70% jelezte, hogy a kommunikáció és beszéd, valamint az önállóság a legfontosabb számára. A válaszok arányát tekintve a középmezőnyben a finommotorika, valamint a kognitív készség (gondolkodás) áll, végül pedig (de korántsem kis érdeklődéssel) a nagy mozgás és a szociális készségek érdekelnék a szülőket.

A kérdőívkitöltés eredményének reprezentatív adatait vizsgálva az e-learning-rendszer felépítése és témái megalapozottaknak bizonyultak, így a következő lépésben a 12 hetes szófelismerési tréning e-learning-modult dolgozzák ki közösen a részt vevő szervezetek, amelyet hamarosan tesztelhetnek is a sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő szülők.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...