Körgyűrű: 2020-as kifizetések
Utoljára módositva: 2019-11-15 10:02:21

A szatmárnémeti körgyűrű építését megrendelő országos közútkezelő képviselője csütörtökön Szatmárnémetiben járt, és elmondta, hogy jövő évtől várhatók az első kártérítés-kifizetések.

Az országos közútkezelő (CNAIR) már arcot is csatolt az információhoz: a kisajátításokban illetékes képviselője jelentette be tegnap, amit lapunkkal már egy hónappal ezelőtt közöltek: az év első harmadában kezdődhetnek meg az első kifizetések. Azok a tulajdonosok kaphatják meg a körgyűrűépítés miatt több mint két és fél évvel ezelőtt kisajátított földjük árát, akik esetében nincs eltérés az akkor és a most kimért terület méretében, nem történt adminisztratív változás a terület besorolását illetően (tehát nem lett például kültelekből beltelek azóta), illetve ha nem változott a tulajdonos kiléte (tehát ha például nem történt örökösödés) az elvett, de még ki nem fizetett terület esetében.

 

Városi ráhatás

 

Ion Cupanache, a Szatmárnémetiben járt CNAIR-illetékes elmondta, hogy 2017-ben a városvezetés ráhatására is szükség volt, hogy megszülessen az a kormányhatározat, amelyik lehetővé tette a körgyűrű építését. Kereskényi Gábor polgármester biztosította a szakembert, hogy a kártérítések kifizetésében is számíthat a CNAIR ugyanilyen fokú ráhatásra. Nem csak körgyűrűre van szüksége a városnak, hanem az is fontos a városvezetésnek, hogy akiknek elvették a földjét, azok meg is kapják az árát, jelentette ki Kereskényi.

 

Hosszas folyamat

 

Cupanache szerint nincs ok az optimizmusra, és bár abban biztos, hogy jövő év elején elkezdődnek a kifizetések, abban már nem annyira, hogy gyors lesz az ügymenet. És nem azért, mert 436 egykori tulajdonos vár összesen mintegy 18,5 millió lejre, hanem mert annyi lesz a papírmunka, hogy nem fogják győzni. Hátravan az aktuális telekhatárok beazonosítása, amit a sikeres közbeszerzés nyomán a Topoexim végez, amely a terepmunkán már túl van, következik a mérések alapján a dokumentáció összeállítása. Aztán hátravan még az adatok kataszteri hivatal felé való kiközlése, a jóváhagyást követően az elvett területek felértékelése, a változásoknak egy újbóli kormányhatározatban való elfogadása, egy direkt erre a célra megalakuló szatmári bizottság jóváhagyása, a kártérítésre váró egykori tulajdonos aláírása, és ezt követően válik majd hozzáférhetővé mindenkinek egyenként a CEC Banknál a névre szólóan letétbe helyezett összeg. Cupanache szerint 2020 vége előtt nem fognak a folyamat végére érni.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...