Körgyűrű: akadályok az építkezés útjában
Utoljára módositva: 2018-05-24 17:27:49

Szabaddá tett parcellák kellene várják a munkásokat a körgyűrű nyomvonalán, ehhez képest nemcsak bürokratikus akadályokba ütközik az útépítő cég, hanem fizikai akadályai is vannak annak, hogy a vállalat az egy éves kivitelezési határidőre készen legyen.

Komoly problémákkal küszködnek a szatmárnémeti körgyűrűt építő Itinera Rt. mérnökei, főleg mert olyan, tizenöt évvel ezelőtti térképek alapján készült tervekkel dolgoznak, amelyeken például a déli ipari park még nincs is rajta, árulták el lapunknak a cégtől független szakértők. De más gondok is vannak.

Út, falként

Nincsenek rajta egyes magasfeszültségű villanyvezetékek sem, miközben valójában három olyan is van a nyomvonalon, amit a becslések szerint százezer lejes költségek mellett költöztetni kell.

Nagy hiányossága a körgyűrű-építési terveknek az is, hogy az olyan főbb útvonalakat kivéve, mint amilyen a Cloşca, az Aurel Vlaicu vagy a Károlyi út, nem lehet az útra felhajtani, nincs egyetlen kereszteződés sem engedélyezve ezzel. A lapunknak nyilatkozó utász szerint az ilyen körülmények között elkészített tervek közlekedésbiztonsági szempontból érthetőek, hiszen ha nem is autópálya készül, de az út gyorsforgalmi besorolást fog kapni, így tehát kilencvennel közlekednek majd ezen a személyautók és a kamionok, egyszerű kereszteződésekből erre felhajtani veszélyes lenne. Más szempontból viszont teljesen érthetetlen, hogy ha ráhajtani nem is lehet, miért nem kaphattak a harmadrangú utak aluljárót vagy felüljárót, hiszen így falat képez majd a körgyűrű egyes létesítmények között, akadályozza szántóföldek elérését, nem lesz közlekedési útvonalelérésük olyanoknak, akiknek eddig volt. Legjobb példa erre a jelenségre a déli ipartelep mögötti Freelife egyesület kutyamenhelyének helyzete, az itt dolgozók eddig az ipari parkon átvezető úton érték el a városi úthálózatot. Viszont ha készen lesz a menhely és az ipari park között elvonuló körgyűrű, megszűnik az ehhez az úthoz való hozzáférése a menhelynek.

Nem mennek a máséra

Érthetetlen az is, hogyan lehet ilyen sokáig elodázni a kisajátítási procedúra befejezését. Továbbra sincs meg a működési engedély a körgyűrűépítést megrendelő országos közútkezelő (CNAIR) részéről. Az előkészületi munkák ugyan megkezdődtek, de míg nincs kiadva munkakezdési utasítás a CNAIR részéről, érdemi munka addig nem folyhat. Az építők ilyen esetekben nem szívesen hajtanak rá egyik kisajátítottnak mondott telekre sem addig, amíg a tényleges kisajátítást jelentő végzés nyomán a tulajdonosváltás meg nem jelenik a telekkönyvben. Ha egy telek esetében a CNAIR neve szerepel új tulajdonosként a korábbi helyett, akkor minden további nélkül elkezdenek azon dolgozni, viszont csak a CNAIR „bemondására”, miszerint az a bizonyos telek ki lett sajátítva, nem reagálnak. Hogy a kisajátítás nyomán a kifizetés is megtörtént-e, az már nem az útépítők dolga, viszont papír kell egyértelműsítse, hogy a CNAIR teljes jogkörrel rendelkező tulajdonosként rendeli őket egy adott parcellára, vagy sem.

Keskeny műveleti terület

Azt mondják, a régi térképészeti munka miatt három magasfeszültségű vezetéket tartó villanyoszloppal is meggyűlt a baja a kivitelezőnek, az ipari parknál, a Cloşca utcai vasúthoz közeli szakaszon és a Lázári út mellett botlottak ilyenbe. Van olyan oszlop, amelyik nincs a tervek elkészítésekor alapul vett térképen, viszont olyan is, amelyik több évtizede ugyanott van, mondta el lapunknak egy a beruházás részleteit ismerő topográfus. Egyértelmű tehát, hogy a tervező soha nem járt kint a terepen, valamelyik nagyváros asztalánál ülve, számítógépen rajzolta fel, hol kell mennie az útnak. Az a CNAIR által megbízott topográfus, aki annak idején a kisajátítandó szakaszt rajzolta fel, nem volt tisztában az útépítés alapvető szükségleteivel sem, van, ahol olyan keskeny az út számára kisajátított telekfolyosó, hogy egy kupa föld sem fog elférni az útpadka mellett úgy, hogy ne sértse a telekszomszéd tulajdonát.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...