Körgyűrű: kifizetés jövőre
Utoljára módositva: 2018-07-10 20:13:53

Minden késik a szatmárnémeti elkerülő út építésében, de a legtöbbet a kisajátítások kárpótlásai fognak váratni magukra. A pénz megvan, de 2019 ősze előtt nem lesz hozzáférhető a kártérítés.

Ultimátumot kaphatott a hónapok óta érdemi munkát végezni nem tudó Itinera Rt.-től a szatmárnémeti körgyűrű építését elrendelő román közútkezelő (CNAIR), ennek tudható be, hogy nincs meg az összes formaság, mégis kiadták az építési engedélyt. Egyebek mellett egy második, az elsőnél sokkal pontosabb kataszteri felmérésre is szükség lett volna ahhoz, hogy ténylegesen is építkezni kezdhessen az olasz utászcég, azonban ez még ma sincs meg, viszont az építési engedély június 14-én ki lett adva, a munkakezdési utasításon pedig a június 28-i dátum szerepel. Az Itinera már kezdhette unni a tétlenséget, ráadásul irodát, autó- és gépparkot tart fent Szatmárnémetiben, a munkásoknak is ad fizetést, szeretne mielőbb végezni, és felvállalni a következő munkát. Az idő- és pénzveszteség miatt minden jel szerint rászólt a bürokrácia útvesztőjében tébláboló CNAIR-ra, hogy vagy nekiállhat dolgozni, vagy felbontja a szerződést, és hazamegy. A második topográfiai felmérés késésének oka ugyanaz, mint korábban is volt: nincs megfelelő felkészültségű szakcég, amelyik képes lenne elvégezni a munkát.

Tegnap sajtótájékoztatót tartottak a városházán a polgármester, a beruházással városi szinten foglalkozó alpolgármester és a kivitelező képviselőinek jelenlétében. Mircea Ignat, az Itinera – Collini Lavori – Via Design konzorcium képviselője, a Szatmárnémeti körüli beruházás technikai koordinátora elmondta, hogy először a Károlyi út, Darai út, Petei út környékén fognak igazi utászmunkatelepet nyitni, itt fognak az első felüljárók és felhajtók épülni, de prioritás a Dana hotel környékén megrajzolt Szamos-híd megépítése is. Másfél éve van a cégnek megépíteni a húsz kilométeres szakaszt, ha minden rendben lenne, egy év sem lenne kevés a befejezéshez. Az Itinera azzal dicsekszik, hogy az emberei autópálya-építéshez vannak szokva, ha nem lennének akadályok a nyomvonalon, jövő ilyenkorra már bontanák is a szatmárnémeti barakkokat. Két helyen is magas feszültségű villanyoszlopok vannak útban, mutatott rá a Károlyi és a Lázári útra Ignat, előbbi helyen olyan fontos, magas feszültségű vezetékek vannak ezeken, amelyek az egész várost ellátják, ezeket nem lehet csak úgy egyszerűen lekapcsolni, amíg költöztetik.

Adrian Albu a sajtón keresztül üzent a körgyűrű nyomvonalán lévő telkek egykori tulajdonosainak: a kisajátításról szóló kormányhatározat megjelenésével egy időben az állam a tulajdonosa a telkeknek, függetlenül attól, hogy a tulajdonuktól megfosztottak megkapták-e a pénzüket. Az is törvény, hogy a munkával megbízott cég bármikor rendőri vagy csendőri segítséget hívhat, ha megakadályozzák az állami tulajdonú parcellára való bejutást. Ez egyébként fordítottan is igaz, a tulajdonos is rendőrt hívhat az 112-t tárcsázva, ha magántulajdonban lévő telkére hatol be illetéktelen. Hétfőn bejelentették, és két hét múlva az állam nevére bekerül a telekkönyvbe a nyomvonal, a volt tulajdonosokat érintő telekkönyvezés második fázisa pedig ősszel kezdődhet. Ma vagy holnap technikai küldöttség érkezik a CNAIR részéről a további problémákat megoldani. Az egész beruházást illetően a kártérítések kifizetése fog késni a legtöbbet, Albu 2019 őszénél korábbra már nem is merte ígérni ennek megtörténtét, a városnak az ügy e vetületére is kevés ráhatása van. Összesen 18 millió lej van a 120 volt tulajdonos nevén, hozzáférhetetlen letétben a CEC Bankban, de az összegek zárolásának feloldása még várat magára.

Fontos, tette még hozzá Albu, hogy akadálymentesítsék a telkeket a tulajdonosok, ha elhordani való törmelék van, az Itinera vállalja az elszállítást. Ha valamelyik tulajdonos még nem ismerne senkit a cégtől, a szomszédja biztos ismeri, de a városházán is segítenek a kapcsolatfelvételben, a portás tudni fogja, kit kell értesíteni. Idén ősszel már ne vessenek azok, akiknek szántóföldjük volt, mert nem biztos, hogy tavasszal még lesz, ami nőni kezdjen. Felmerülhetett egyesekben az a sanda gyanú, hogy azért kezdték hamarabb a munkát az útépítők, mint hogy megtörtént volna a második telekkönyvezés, amelyik a kártérítések pontos végösszegét is meghatározza, mert spórolni akar a CNAIR. Ha ugyanis a korábban üres szántóföldként felértékelt telekről kidöntögetik az időközben odatelepített gyümölcsfákat az útépítés miatt, nem lesz ember a földön, aki bizonyítani tudná, hogy az a telek többet ért a valóságban, mint papíron. Albu szerint ezt is igyekeznek áthidalni, bizottság fog kimenni dokumentálni a valós állapotokat, amiket a CNAIR ígéretei szerint el is fog fogadni a következő kataszteri felmérést követő értékbecslés elkészítése idején.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...