Körgyűrű: kifizetés jövőre
Utoljára módositva: 2018-07-10 20:13:53

Minden késik a szatmárnémeti elkerülő út építésében, de a legtöbbet a kisajátítások kárpótlásai fognak váratni magukra. A pénz megvan, de 2019 ősze előtt nem lesz hozzáférhető a kártérítés.

Ultimátumot kaphatott a hónapok óta érdemi munkát végezni nem tudó Itinera Rt.-től a szatmárnémeti körgyűrű építését elrendelő román közútkezelő (CNAIR), ennek tudható be, hogy nincs meg az összes formaság, mégis kiadták az építési engedélyt. Egyebek mellett egy második, az elsőnél sokkal pontosabb kataszteri felmérésre is szükség lett volna ahhoz, hogy ténylegesen is építkezni kezdhessen az olasz utászcég, azonban ez még ma sincs meg, viszont az építési engedély június 14-én ki lett adva, a munkakezdési utasításon pedig a június 28-i dátum szerepel. Az Itinera már kezdhette unni a tétlenséget, ráadásul irodát, autó- és gépparkot tart fent Szatmárnémetiben, a munkásoknak is ad fizetést, szeretne mielőbb végezni, és felvállalni a következő munkát. Az idő- és pénzveszteség miatt minden jel szerint rászólt a bürokrácia útvesztőjében tébláboló CNAIR-ra, hogy vagy nekiállhat dolgozni, vagy felbontja a szerződést, és hazamegy. A második topográfiai felmérés késésének oka ugyanaz, mint korábban is volt: nincs megfelelő felkészültségű szakcég, amelyik képes lenne elvégezni a munkát.

Tegnap sajtótájékoztatót tartottak a városházán a polgármester, a beruházással városi szinten foglalkozó alpolgármester és a kivitelező képviselőinek jelenlétében. Mircea Ignat, az Itinera – Collini Lavori – Via Design konzorcium képviselője, a Szatmárnémeti körüli beruházás technikai koordinátora elmondta, hogy először a Károlyi út, Darai út, Petei út környékén fognak igazi utászmunkatelepet nyitni, itt fognak az első felüljárók és felhajtók épülni, de prioritás a Dana hotel környékén megrajzolt Szamos-híd megépítése is. Másfél éve van a cégnek megépíteni a húsz kilométeres szakaszt, ha minden rendben lenne, egy év sem lenne kevés a befejezéshez. Az Itinera azzal dicsekszik, hogy az emberei autópálya-építéshez vannak szokva, ha nem lennének akadályok a nyomvonalon, jövő ilyenkorra már bontanák is a szatmárnémeti barakkokat. Két helyen is magas feszültségű villanyoszlopok vannak útban, mutatott rá a Károlyi és a Lázári útra Ignat, előbbi helyen olyan fontos, magas feszültségű vezetékek vannak ezeken, amelyek az egész várost ellátják, ezeket nem lehet csak úgy egyszerűen lekapcsolni, amíg költöztetik.

Adrian Albu a sajtón keresztül üzent a körgyűrű nyomvonalán lévő telkek egykori tulajdonosainak: a kisajátításról szóló kormányhatározat megjelenésével egy időben az állam a tulajdonosa a telkeknek, függetlenül attól, hogy a tulajdonuktól megfosztottak megkapták-e a pénzüket. Az is törvény, hogy a munkával megbízott cég bármikor rendőri vagy csendőri segítséget hívhat, ha megakadályozzák az állami tulajdonú parcellára való bejutást. Ez egyébként fordítottan is igaz, a tulajdonos is rendőrt hívhat az 112-t tárcsázva, ha magántulajdonban lévő telkére hatol be illetéktelen. Hétfőn bejelentették, és két hét múlva az állam nevére bekerül a telekkönyvbe a nyomvonal, a volt tulajdonosokat érintő telekkönyvezés második fázisa pedig ősszel kezdődhet. Ma vagy holnap technikai küldöttség érkezik a CNAIR részéről a további problémákat megoldani. Az egész beruházást illetően a kártérítések kifizetése fog késni a legtöbbet, Albu 2019 őszénél korábbra már nem is merte ígérni ennek megtörténtét, a városnak az ügy e vetületére is kevés ráhatása van. Összesen 18 millió lej van a 120 volt tulajdonos nevén, hozzáférhetetlen letétben a CEC Bankban, de az összegek zárolásának feloldása még várat magára.

Fontos, tette még hozzá Albu, hogy akadálymentesítsék a telkeket a tulajdonosok, ha elhordani való törmelék van, az Itinera vállalja az elszállítást. Ha valamelyik tulajdonos még nem ismerne senkit a cégtől, a szomszédja biztos ismeri, de a városházán is segítenek a kapcsolatfelvételben, a portás tudni fogja, kit kell értesíteni. Idén ősszel már ne vessenek azok, akiknek szántóföldjük volt, mert nem biztos, hogy tavasszal még lesz, ami nőni kezdjen. Felmerülhetett egyesekben az a sanda gyanú, hogy azért kezdték hamarabb a munkát az útépítők, mint hogy megtörtént volna a második telekkönyvezés, amelyik a kártérítések pontos végösszegét is meghatározza, mert spórolni akar a CNAIR. Ha ugyanis a korábban üres szántóföldként felértékelt telekről kidöntögetik az időközben odatelepített gyümölcsfákat az útépítés miatt, nem lesz ember a földön, aki bizonyítani tudná, hogy az a telek többet ért a valóságban, mint papíron. Albu szerint ezt is igyekeznek áthidalni, bizottság fog kimenni dokumentálni a valós állapotokat, amiket a CNAIR ígéretei szerint el is fog fogadni a következő kataszteri felmérést követő értékbecslés elkészítése idején.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...