Körgyűrű: kifizetések év végén?
Utoljára módositva: 2019-02-09 09:57:17

Ez év végére, legkésőbb 2020 elejére várja az ügyben járatos szatmárnémeti alpolgármester, hogy megkapják a kártérítést azok a volt telektulajdonosok, akiknek a körgyűrű alatt végezte a telkük.

Miközben Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő a kifizetésekben közvetlenül érintett szállításügyi miniszternek rajzol ugróiskolát Bukarestben, addig Adrian Albu, Szatmárnémeti alpolgármestere arról nyilatkozott lapunknak, milyennek látszik a körgyűrűépítés miatt kisajátított egykori földtulajdonosok tényleges kártérítésének a helyzete a város szintjéről. Az eset lényege az elöljáró által elmondottak szerint az, hogy az idei év vége előtt nincs esélyük megkapni a pénzüket azoknak, akiknek elvették a földjét azért, mert építik a Szatmárnémetit elkerülő tranzitutat. 

Új kiírás

Egy első kataszteri felmérés alapján ki lettek jelölve a körgyűrűépítéshez szükséges földterületek, azonban szükség van egy második, aprólékosabb felmérésre is, ám a kétszer is rosszul kiírt közbeszerzésre nem jelentkeztek földmérő cégek, 2017 novembere óta nem történt előrelépés. Új, könnyített feltételekkel megírt közbeszerzési folyamat ér véget február 26-án, mondta el a legfrissebb fejleményeket Albu, a 2019 végi kifizetésekről szóló elképzelés csak abban az esetben igaz, ha ezt már elnyeri valamelyik cég. Ha ez megtörténik, márciusban kezdődhet a terepmunka, a mintegy 1,2 millió négyzetmétert felölelő térképészeti feladat elvégzése 3–4 hónapba fog telni.

Változó mérési adatok

Ha ez a munka elkészül, egy bizottság elé hívják a kisajátításban érintetteket, ahol alá kell írniuk a kataszteri tanulmány alapján született, névre szóló jegyzőkönyveket, innentől számítva hat hónapnál több időnek nem szabadna eltelnie a kártérítések bankszámlákra érkezéséig. Mivel minden egyes parcella vagy parcellahányad kisajátított területe változni fog a pontosabb felmérés elvégzését követően, újabb kormányhatározatra is szükség van a kifizetések szentesítése érdekében, Albu szerint ezt egy hónap alatt hozhatják meg Bukarestben akkor, ha igyekeznek.

A pénz megvan

Az egyedüli dolog, ami biztos és megnyugtató az egykori telektulajdonosok szempontjából, hogy a mintegy 18 millió lej, ami a kártérítések kifizetésére kell, a kártérítésre jogosultak nevére szólóan zárolva van, ezt egyébre már nem tudja elkölteni sem a közútkezelő, sem a minisztérium, sem a kormány.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...