Kórházi kullancscsípés-protokoll
Utoljára módositva: 2019-07-11 10:31:19

Rengeteg a kullancscsípés Románia-szerte, ezért az Egészségügyi Minisztérium nemrég egy kullancscsípés-protokollt küldött ki a hazai kórházaknak, köztük a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháznak is.

A szaktárca azt javasolja, hogy kullancscsípés esetén az atkát minél hamarabb szakszerűen el kell távolítani, a csípés környékét bő, szappanos vízzel kell kiöblíteni, a csípés helyét pedig betadinnal fertőtleníteni. Kullancscsípés esetén már nem javasolt a tetanusz elleni injekció beadása, viszont antibiotikumos kezelés igen, ha az atka a bőrbe fúródott. Felnőttek és 8 évnél idősebb gyerekek esetében doxiciklines kezelést, 8 évnél fiatalabb kicsik esetében pedig amoxicilines vagy klaritromicines kezelést ajánl a minisztérium — ezek adagolásáról azonban orvos dönt.

Ha a kullancscsípést követő 7–21 napon belül a csípés helyén vörös folt, gyulladás jelenik meg, akkor a páciensnek jelentkeznie kell a fertőző betegségek osztályán — szögezi le a szaktárca, hozzátéve néhány kullancscsípés-megelőző tippet is a szabadban tartózkodók, kirándulók számára.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat, és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye. A kullancs ormányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be, az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, amelyeket a bőrünkre, esetenként pedig a ruházatunkra juttathatunk. A riasztószereket mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy milyen gyakran (hány óránként) javasolt az adott készítmény ismételt alkalmazása.

Aki a következő időszakban hosszabb kirándulást vagy szabadtéri programot tervez, lehetőleg kerülje el a kullancsokban gazdag, sűrű aljnövényzetet, bozótost, valamint az erdőkben csak a kijelölt gyalogutakon haladjon, és használjon kullancsriasztó szert! Ha időben felfedezzük és eltávolítjuk a bőrünkbe befúródott kullancsot, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetünkbe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja az emberbe fertőzött nyálát. Hazaérve mindenképpen tartsunk kullancsvizitet!

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...