Környezetbarát hulladékgyűjtés
Utoljára módositva: 2020-02-14 10:11:32

Négy igen korszerű, a megyében egyedinek számító, környezetbarát szemétgyűjtő állomást adtak át nemrég Tasnádon; az önkormányzat saját forrásból finanszírozta a beruházást.

Kiskasza Balázs, Tasnád alpolgármestere lapunk megkeresésére elmondta, hogy a városban sokáig problémát jelentett az elhanyagolt szemétlerakók helyzete. A megyében egyedinek számító korszerű szeméttárolók beszerzése egy hatalmas és szükséges lépés annak érdekében, hogy a város lakossága civilizált körülmények között lakhasson akár a szemétgyűjtő pontok szomszédságában is. A szemetesek újdonsága abban rejlik, hogy a föld alatt tárolják őket, megszüntetve ezzel a hulladékok által kibocsátott kellemetlen szagokat és az ebből adódó egészségtelen állapotokat, ami jellemző a kültéri gyűjtési pontokra. Továbbá a három típusú újrahasznosítható hulladék — papír, üveg és műanyag — számára az új begyűjtőállomás közvetlen szomszédságában biztonságos és minden igényt kielégítő konténerek állnak a lakosság rendelkezésére, amelyeket az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) igazgatója, Békéssy Erzsébet is jelen volt a környezetbarát szemétgyűjtők átadásán, aki példaértékűnek nevezte a kisváros önkormányzatának kezdeményezését, és abbéli reményének adott hangot, hogy a megye többi önkormányzata is kedvet kap a hasonló beruházásokhoz, amelyek aztán nagy mértékben hozzájárulnak a szemétmennyiség csökkentéséhez, illetve ahhoz, hogy közelítsünk az európai uniós előírásokhoz (2020-ig a tagországokban legalább 50%-os legyen a szelektíven gyűjtött hulladékok aránya). Békéssy elismerte, hogy Románia még nagyon távol áll ettől, hiszen országos szinten nagyjából 10% ez az arány, míg Szatmár megyében a megtermelt szemét alig 6–7%-át gyűjtjük szelektíven.

A jövőben további négy konténer beszerzését és elhelyezését tervezi a tasnádi önkormányzat.

 

 

Kallós András

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...