Korszakváltás történt a romániai örökségvédelemben
Utoljára módositva: 2014-08-19 11:35:06

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere szerint az elmúlt néhány évben korszakváltás történt a romániai örökségvédelemben: lezárult az a közel százéves korszak, amikor szándékosan hagyták pusztulni Erdély épített örökségét, amit egy nem kívánt történelmi múlt hagyatékának tekintettek.

 

Horváth Anna

Kolozsvár alpolgármestere ezt azon a pódiumbeszélgetésen mondta, amelyet a megújuló épített örökségről szerveztek a Kolozsvári Magyar Napok keretében hétfő délután a város ferences kolostora refektóriumában.

Az alpolgármester úgy vélte, a hanyagoló attitűd mára “elvesztette a szalonképességét”. Ehelyett ma a szakértelem hiánya és az adminisztráció nehézkes működése veszélyezteti az épített örökség megőrzését.

Az alpolgármester szerint az egykor államosított épületek visszaszolgáltatásának elhúzódása is rontja az épületek állagát, mert az önkormányzatok nem adhatnak pénzt a tisztázatlan tulajdonviszonyú épületek javítására.

Sok esetben a visszaszolgáltatás sem oldja meg a gondot, mert az új tulajdonosok sem értik, hogy a műemléképület karbantartása többletfeladatokat ró rájuk, vagy nincs pénzük a felújításra. Horváth Anna azt is elismerte, hogy a kolozsvári homlokzatfelújítási program keretében az önkormányzat évente csak négy-öt magántulajdonban levő épületet tud felújítani.

Rosszallta, hogy a bukaresti hatóságok az Európai Unió korábbi költségvetési ciklusában csak nagyon keveset szántak az épített örökség védelmére, így az EU-s források csak kis mértékben segíthették a műemlékvédelmet.

Gaál György kolozsvári helytörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Egyesület elnöke úgy vélte, hogy a kincses város legfontosabb műemlékei nem veszélyeztetettek, ezek fél évszázadonként átesnek egy általános felújításon. Azoknál a 19. századi belvárosi társasházaknál látja a legnagyobb gondot, amelyekben “minden lakásnak van tulajdonosa, az épület egészének viszont nincs”. Arra figyelmeztetett, hogy ezek ugyanolyan fontos elemei a város összképének, mint a főtéri Szent Mihály plébániatemplom.

Maksay Ádám, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság ügyvezetője a tervezési folyamat időigényességére hívta fel a figyelmet. Példaként említette, hogy a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium épületének és a széki Árpád-kori templomnak a felújításához úgy sikerült EU-s forrásokat pályázni, hogy öt évvel korábban nekiláttak a dokumentáció elkészítéséhez.

A Romániai Építészkamara erdélyi fiókjának képviselői, Guttman Szabolcs és Moszku Katalin azt hangsúlyozták, hogy az önkormányzatoknak szakértői csoportokat kellene fizetett tanácsadóként foglalkoztatniuk, hogy az épített örökséget a későbbi generációk számára is sikerüljön megőrizni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...