Korszerű körülmények között gyógyíthatnak
Utoljára módositva: 2013-12-13 21:01:55

Lezárult a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésében zajló határon átívelő projekt, melynek köszönhetően a kórház négyszázezer euró összértékű, korszerű felszereléssel gazdagodott.

 

Sikeresen lezárult a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007—2013 keretében a Szülészeti és nőgyógyászati ellátás interregionális fejlesztése című projekt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésében, jelentették be tegnap sajtótájékoztató keretében. Adrian Marc, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere elmondta, hogy a megyei kórház három év alatt három határon átívelő projektben vett, illetve vesz részt magyarországi partnerekkel, s bíznak abban, hogy a projekt gyakorlatba ültetése után is megmarad a jó kapcsolat a debreceni és a szatmári orvosok között.

Paula Mare, a kórház orvosigazgatója elmondta, a projektnek köszönhetően sikerült a szülészeti és nőgyógyászati osztály munkatársait szakmailag továbbképezni, ugyanakkor olyan műszereket is beszereztek, melyek a környező kórházakban sem találhatóak meg. A korszerű felszereléseknek köszönhetően a Szatmár megyei kismamáknak ezentúl nem kell Magyarországra vagy más városba utazniuk korszerű ellátás reményében. Pal Mircea, a kórház gazdasági igazgatója elmondta, hogy a két országban kiemelkedő fontossággal bíró projekt összköltségvetése 1 961 255 euró volt, melyet az intézmények egészségügyi eszközbeszerzésre, infrastruktúra fejlesztésre és ezen beruházások működési rendszerükbe való integrálására fordítottak. A debreceni egyetem volt a projekt vezetője, így a pályázat által elnyert támogatás 78 százalékát ők használták fel, míg Szatmár megyébe 450 ezer eurós támogatás érkezett.

Egy határon átívelő pályázat révén korszerű felszereléssel gazdagodott a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya

Az elnyert finanszírozásból a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya 3D és 4D ultrahang-diagnosztikai készüléket, laparoszkópos tornyot (hastükrözéses műtétekhez használják elsősorban), hiszteroszkópot (diagnosztikus méhtükrözéshez használható), videokolposzkópot, műtőasztalt, műtőlámpát és sebészeti kézi eszközöket tudott beszerezni, közel 400 000 euró értékben. A szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője, dr. Viorica Varodi elmondta, nagy előrelépés az osztály alkalmazottainak az, hogy a pályázat keretében korszerű felszerelést vásároltak, ugyanakkor a szakmai képzések is segítették a szakmai előrehaladást. Dr. Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának volt igazgatója, a projekt vezetője a sajtótájékoztatón visszaemlékezett arra, hogy két évvel ezelőtt keresték meg a szatmáriakat, akikkel együtt egy hónap alatt sikerült a projektet összeállítani, majd gyakorlatba ültetni. A pályázatnak köszönhetően a debreceni klinikán összkomfortos kórtermeket, egyágyas szülőszobákat, vizesblokkokat létesítettek, és korszerűsítették a klíma- és tűzvédelmi rendszert, ugyanakkor korszerű felszereléseket is vásároltak. A professzor külön kihangsúlyozta a szakmai tanácskozások fontosságát, melynek köszönhetően sikerült egymás munkáját és tevékenységét megismerni, és szoros munkakapcsolatokat kialakítani. Tóth Zoltán abbéli reményének adott hangot, hogy a két kórház közötti együttműködés folytatódni fog. Dr. Kozma Bence, a DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyásza, aki a tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt elmondta, örömmel tölti el, hogy a megpályázott összeg 98 százalékát sikerült lehívniuk, ugyanakkor a projekt különböző költségeit sikerült minimalizálni, s a pénzösszeget eszközbeszerzésre használták. Kozma Bence abbéli reményének adott hangot, hogy a 2014–2020-as kiírási időszakban újabb közös pályázatot dolgoznak majd ki. A sajtótájékoztató végén Varodi Viorica vezetésével, Tóth Zoltán és Kozma Bence kíséretében a sajtó munkatársainak bemutatták a pályázat keretében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályára vásárolt eszközöket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...