Korszerű körülmények között gyógyíthatnak
Utoljára módositva: 2013-12-13 21:01:55

Lezárult a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésében zajló határon átívelő projekt, melynek köszönhetően a kórház négyszázezer euró összértékű, korszerű felszereléssel gazdagodott.

 

Sikeresen lezárult a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007—2013 keretében a Szülészeti és nőgyógyászati ellátás interregionális fejlesztése című projekt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésében, jelentették be tegnap sajtótájékoztató keretében. Adrian Marc, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere elmondta, hogy a megyei kórház három év alatt három határon átívelő projektben vett, illetve vesz részt magyarországi partnerekkel, s bíznak abban, hogy a projekt gyakorlatba ültetése után is megmarad a jó kapcsolat a debreceni és a szatmári orvosok között.

Paula Mare, a kórház orvosigazgatója elmondta, a projektnek köszönhetően sikerült a szülészeti és nőgyógyászati osztály munkatársait szakmailag továbbképezni, ugyanakkor olyan műszereket is beszereztek, melyek a környező kórházakban sem találhatóak meg. A korszerű felszereléseknek köszönhetően a Szatmár megyei kismamáknak ezentúl nem kell Magyarországra vagy más városba utazniuk korszerű ellátás reményében. Pal Mircea, a kórház gazdasági igazgatója elmondta, hogy a két országban kiemelkedő fontossággal bíró projekt összköltségvetése 1 961 255 euró volt, melyet az intézmények egészségügyi eszközbeszerzésre, infrastruktúra fejlesztésre és ezen beruházások működési rendszerükbe való integrálására fordítottak. A debreceni egyetem volt a projekt vezetője, így a pályázat által elnyert támogatás 78 százalékát ők használták fel, míg Szatmár megyébe 450 ezer eurós támogatás érkezett.

Egy határon átívelő pályázat révén korszerű felszereléssel gazdagodott a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya

Az elnyert finanszírozásból a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya 3D és 4D ultrahang-diagnosztikai készüléket, laparoszkópos tornyot (hastükrözéses műtétekhez használják elsősorban), hiszteroszkópot (diagnosztikus méhtükrözéshez használható), videokolposzkópot, műtőasztalt, műtőlámpát és sebészeti kézi eszközöket tudott beszerezni, közel 400 000 euró értékben. A szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője, dr. Viorica Varodi elmondta, nagy előrelépés az osztály alkalmazottainak az, hogy a pályázat keretében korszerű felszerelést vásároltak, ugyanakkor a szakmai képzések is segítették a szakmai előrehaladást. Dr. Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának volt igazgatója, a projekt vezetője a sajtótájékoztatón visszaemlékezett arra, hogy két évvel ezelőtt keresték meg a szatmáriakat, akikkel együtt egy hónap alatt sikerült a projektet összeállítani, majd gyakorlatba ültetni. A pályázatnak köszönhetően a debreceni klinikán összkomfortos kórtermeket, egyágyas szülőszobákat, vizesblokkokat létesítettek, és korszerűsítették a klíma- és tűzvédelmi rendszert, ugyanakkor korszerű felszereléseket is vásároltak. A professzor külön kihangsúlyozta a szakmai tanácskozások fontosságát, melynek köszönhetően sikerült egymás munkáját és tevékenységét megismerni, és szoros munkakapcsolatokat kialakítani. Tóth Zoltán abbéli reményének adott hangot, hogy a két kórház közötti együttműködés folytatódni fog. Dr. Kozma Bence, a DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyásza, aki a tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt elmondta, örömmel tölti el, hogy a megpályázott összeg 98 százalékát sikerült lehívniuk, ugyanakkor a projekt különböző költségeit sikerült minimalizálni, s a pénzösszeget eszközbeszerzésre használták. Kozma Bence abbéli reményének adott hangot, hogy a 2014–2020-as kiírási időszakban újabb közös pályázatot dolgoznak majd ki. A sajtótájékoztató végén Varodi Viorica vezetésével, Tóth Zoltán és Kozma Bence kíséretében a sajtó munkatársainak bemutatták a pályázat keretében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályára vásárolt eszközöket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...