Korszerűsítenék a közvilágítást
Utoljára módositva: 2018-02-19 11:18:21

Négymillió eurós projektet készít a nagykárolyi önkormányzat, amellyel az a fő cél, hogy a város közvilágítási rendszerét korszerűsítsék, cseréljék, illetve bővítsék ott, ahol szükséges.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal illetékesei a Regionális Operatív Program kiírására készítenek egy nagyszabású projektet, hangzott el a február 16-án délben lezajlott rendkívüli ülés keretében. A már meglévő közvilágítási hálózat korszerűsítése mellett a rendszer bővítését is célozza az új projekt, amely 4 millió eurós nagyságrendű. A projekttel kapcsolatos ismertetőből kiderült, hogy végre leszámolnak a sötétséggel azokban az utcákban is, ahol eddig alig vagy egyáltalán nem volt közvilágítás, így végre normális körülményeket teremtenének az érintett városrészeken. A kihelyezésre kerülő lámpatestekbe energiatakarékos izzók kerülnek majd, amelyektől legalább 42 százalékos megtakarítást is várnak, hangzott el a gyűlésen. A forgalmasabb útszakaszokat jobban kivilágítanák a projekt révén, különös tekintettel a gyalogátkelőkre. Fotovoltaikus táblák gondoskodnak az energiatakarékosságról, valamint innovatív szenzorok segítik a biztonságosabb átkelést az átjárókon. A finanszírozás elnyeréséhez egy sor feltételt kell teljesítenünk, jelentette be a gyűlésen Kovács Jenő polgármester. Ennek a procedúrának az egyik lépése, hogy a helyi önkormányzatnak át kell vennie a villamos hálózatot, s a tanácsosok el is fogadták az erre vonatkozó határozattervezetet tegnapi ülésükön. Létre kell hozni helyi szinten egy olyan szolgáltatást, amely a közvilágítással foglalkozik, fejtette ki a polgármester.

„Amennyiben sikeres lesz ez a pályázatunk, a város csak nyerhet, hiszen csökkentjük a közvilágítási kiadásainkat, még úgy is, hogy jobban kivilágítjuk Nagykárolyt, hiszen minimum hét kilométerrel bővítjük majd ki a hálózatot” — pontosított Kovács. Ugyancsak a pénteki tanácsülés keretében hagyták jóvá a műszaki-gazdasági tervezetét a létrehozás előtt álló Somos szabadidőparknak. Az előszerződés fázisában lévő projekt összértéke több mint tízmillió lej, azaz 2,264 millió euró. A Somos terület felhasználására vonatkozó projekten már több hónapja dolgoznak az illetékesek. A projekt érdekében a Somos zöldterületére szabadtéri mozgást segítő gépeket, a szabadidő eltöltésére alkalmas felszereléseket helyeznének ki, de parkosítanának, erdősítenének, és egy tó is létesülne. A projekt elkészítésekor az is fontos szempont volt, hogy a zónára jellemző növényzetet, illetve ahhoz hasonlót honosítsanak meg itt. Szabadtéri színpadot is létesítenének, s amennyiben ez a projekt is sikeres lesz, különböző előadások és workshopok zajlanának majd itt, így a városnak ez a része is hasznossá válna.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...