Korszerűsítenék a közvilágítást
Utoljára módositva: 2018-02-19 11:18:21

Négymillió eurós projektet készít a nagykárolyi önkormányzat, amellyel az a fő cél, hogy a város közvilágítási rendszerét korszerűsítsék, cseréljék, illetve bővítsék ott, ahol szükséges.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal illetékesei a Regionális Operatív Program kiírására készítenek egy nagyszabású projektet, hangzott el a február 16-án délben lezajlott rendkívüli ülés keretében. A már meglévő közvilágítási hálózat korszerűsítése mellett a rendszer bővítését is célozza az új projekt, amely 4 millió eurós nagyságrendű. A projekttel kapcsolatos ismertetőből kiderült, hogy végre leszámolnak a sötétséggel azokban az utcákban is, ahol eddig alig vagy egyáltalán nem volt közvilágítás, így végre normális körülményeket teremtenének az érintett városrészeken. A kihelyezésre kerülő lámpatestekbe energiatakarékos izzók kerülnek majd, amelyektől legalább 42 százalékos megtakarítást is várnak, hangzott el a gyűlésen. A forgalmasabb útszakaszokat jobban kivilágítanák a projekt révén, különös tekintettel a gyalogátkelőkre. Fotovoltaikus táblák gondoskodnak az energiatakarékosságról, valamint innovatív szenzorok segítik a biztonságosabb átkelést az átjárókon. A finanszírozás elnyeréséhez egy sor feltételt kell teljesítenünk, jelentette be a gyűlésen Kovács Jenő polgármester. Ennek a procedúrának az egyik lépése, hogy a helyi önkormányzatnak át kell vennie a villamos hálózatot, s a tanácsosok el is fogadták az erre vonatkozó határozattervezetet tegnapi ülésükön. Létre kell hozni helyi szinten egy olyan szolgáltatást, amely a közvilágítással foglalkozik, fejtette ki a polgármester.

„Amennyiben sikeres lesz ez a pályázatunk, a város csak nyerhet, hiszen csökkentjük a közvilágítási kiadásainkat, még úgy is, hogy jobban kivilágítjuk Nagykárolyt, hiszen minimum hét kilométerrel bővítjük majd ki a hálózatot” — pontosított Kovács. Ugyancsak a pénteki tanácsülés keretében hagyták jóvá a műszaki-gazdasági tervezetét a létrehozás előtt álló Somos szabadidőparknak. Az előszerződés fázisában lévő projekt összértéke több mint tízmillió lej, azaz 2,264 millió euró. A Somos terület felhasználására vonatkozó projekten már több hónapja dolgoznak az illetékesek. A projekt érdekében a Somos zöldterületére szabadtéri mozgást segítő gépeket, a szabadidő eltöltésére alkalmas felszereléseket helyeznének ki, de parkosítanának, erdősítenének, és egy tó is létesülne. A projekt elkészítésekor az is fontos szempont volt, hogy a zónára jellemző növényzetet, illetve ahhoz hasonlót honosítsanak meg itt. Szabadtéri színpadot is létesítenének, s amennyiben ez a projekt is sikeres lesz, különböző előadások és workshopok zajlanának majd itt, így a városnak ez a része is hasznossá válna.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...