Korszerűsítenék a közvilágítást
Utoljára módositva: 2018-02-19 11:18:21

Négymillió eurós projektet készít a nagykárolyi önkormányzat, amellyel az a fő cél, hogy a város közvilágítási rendszerét korszerűsítsék, cseréljék, illetve bővítsék ott, ahol szükséges.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal illetékesei a Regionális Operatív Program kiírására készítenek egy nagyszabású projektet, hangzott el a február 16-án délben lezajlott rendkívüli ülés keretében. A már meglévő közvilágítási hálózat korszerűsítése mellett a rendszer bővítését is célozza az új projekt, amely 4 millió eurós nagyságrendű. A projekttel kapcsolatos ismertetőből kiderült, hogy végre leszámolnak a sötétséggel azokban az utcákban is, ahol eddig alig vagy egyáltalán nem volt közvilágítás, így végre normális körülményeket teremtenének az érintett városrészeken. A kihelyezésre kerülő lámpatestekbe energiatakarékos izzók kerülnek majd, amelyektől legalább 42 százalékos megtakarítást is várnak, hangzott el a gyűlésen. A forgalmasabb útszakaszokat jobban kivilágítanák a projekt révén, különös tekintettel a gyalogátkelőkre. Fotovoltaikus táblák gondoskodnak az energiatakarékosságról, valamint innovatív szenzorok segítik a biztonságosabb átkelést az átjárókon. A finanszírozás elnyeréséhez egy sor feltételt kell teljesítenünk, jelentette be a gyűlésen Kovács Jenő polgármester. Ennek a procedúrának az egyik lépése, hogy a helyi önkormányzatnak át kell vennie a villamos hálózatot, s a tanácsosok el is fogadták az erre vonatkozó határozattervezetet tegnapi ülésükön. Létre kell hozni helyi szinten egy olyan szolgáltatást, amely a közvilágítással foglalkozik, fejtette ki a polgármester.

„Amennyiben sikeres lesz ez a pályázatunk, a város csak nyerhet, hiszen csökkentjük a közvilágítási kiadásainkat, még úgy is, hogy jobban kivilágítjuk Nagykárolyt, hiszen minimum hét kilométerrel bővítjük majd ki a hálózatot” — pontosított Kovács. Ugyancsak a pénteki tanácsülés keretében hagyták jóvá a műszaki-gazdasági tervezetét a létrehozás előtt álló Somos szabadidőparknak. Az előszerződés fázisában lévő projekt összértéke több mint tízmillió lej, azaz 2,264 millió euró. A Somos terület felhasználására vonatkozó projekten már több hónapja dolgoznak az illetékesek. A projekt érdekében a Somos zöldterületére szabadtéri mozgást segítő gépeket, a szabadidő eltöltésére alkalmas felszereléseket helyeznének ki, de parkosítanának, erdősítenének, és egy tó is létesülne. A projekt elkészítésekor az is fontos szempont volt, hogy a zónára jellemző növényzetet, illetve ahhoz hasonlót honosítsanak meg itt. Szabadtéri színpadot is létesítenének, s amennyiben ez a projekt is sikeres lesz, különböző előadások és workshopok zajlanának majd itt, így a városnak ez a része is hasznossá válna.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...