Kortárs művészek tárlata Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2016-06-08 09:59:55

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház) több mint száz hazai és határon túli képzőművész munkái kerültek kiállításra Cristina Gloria Oprişa szervezésében.

Az alkotások témái a tavasz, a nap és a fény voltak

Tegnap Cristina Gloria Oprişa szervezésében harmadik alkalommal rendeztek kiállítást, melynek témái: a tavasz, a nap és a fény voltak. A tárlatot Alexandru Zotta mutatta be, aki elmondta, hogy nehéz egy olyan tárlatról beszélni, amelyiken több mint száz, más és más stílusban alkotó művész munkái láthatók. A szatmári képzőművészet az utóbbi évek során nagyon sok munkával gazdagodott, nem lenne helyes, ha ezek az alkotások nem kerülnének a nagyközönség elé. Bár a téma a fényhez kapcsolódik, a kiállított alkotások ezt a közös témát több szempontból közelítik meg, azt is mondhatjuk, hogy minden munkában az egyéni látásmód érvényesül. Az ember mindig a fény felé halad, ezt teszik a művészek is, és magukkal viszik azokat, akik munkájukat szemlélve felfedezik a fény felé vezető utat. A fény minden ember számára ugyanazt a szerepet tölti be, de nem minden ember érzékeli egyformán annak hatását. Más és más szempontból közelítik meg a művészek is a témát, ez nagyon jól látszik a kiállított munkákon is. A fény maga az élet, ilyen szempontból minden ember számára ugyanazt a szerepet tölti be, mégis mindenki másként értékeli.

Zotta hangsúlyozta, hogy a kiállított munkák reflexiók. Napjainkban nagy változásokon megy át a művészet és a művészi gondolkodásmód. A posztmodern világát éljük. Ahogy változik a világ, úgy változik a művészi gondolkodás és látásmód is. Valamikor a művészet egy közlési eszközként indult, ma már az egyéni látásmód kifejezésének forrása. Az európai kultúra és művészet mindig az értékekre alapozott, ma viszont beárnyékolja az a szellemiség, amit mesterségesen vetítenek rá. A kortárs művészet forradalma nem tudni, hova vezet. Megtalálhatók a munkákban a jelenkor furcsaságai, sok esetben az előrelátás is, de vannak olyan stílusok, amelyek magyarázatra szorulnak. Egyes kritikusok úgy látják, hogy a régi stílusnak is lehet új funkciókat adni, klasszikusnak tűnő alkotások is lehetnek filozofikusak.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...