Kortárs művészek tárlata Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2016-06-08 09:59:55

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház) több mint száz hazai és határon túli képzőművész munkái kerültek kiállításra Cristina Gloria Oprişa szervezésében.

Az alkotások témái a tavasz, a nap és a fény voltak

Tegnap Cristina Gloria Oprişa szervezésében harmadik alkalommal rendeztek kiállítást, melynek témái: a tavasz, a nap és a fény voltak. A tárlatot Alexandru Zotta mutatta be, aki elmondta, hogy nehéz egy olyan tárlatról beszélni, amelyiken több mint száz, más és más stílusban alkotó művész munkái láthatók. A szatmári képzőművészet az utóbbi évek során nagyon sok munkával gazdagodott, nem lenne helyes, ha ezek az alkotások nem kerülnének a nagyközönség elé. Bár a téma a fényhez kapcsolódik, a kiállított alkotások ezt a közös témát több szempontból közelítik meg, azt is mondhatjuk, hogy minden munkában az egyéni látásmód érvényesül. Az ember mindig a fény felé halad, ezt teszik a művészek is, és magukkal viszik azokat, akik munkájukat szemlélve felfedezik a fény felé vezető utat. A fény minden ember számára ugyanazt a szerepet tölti be, de nem minden ember érzékeli egyformán annak hatását. Más és más szempontból közelítik meg a művészek is a témát, ez nagyon jól látszik a kiállított munkákon is. A fény maga az élet, ilyen szempontból minden ember számára ugyanazt a szerepet tölti be, mégis mindenki másként értékeli.

Zotta hangsúlyozta, hogy a kiállított munkák reflexiók. Napjainkban nagy változásokon megy át a művészet és a művészi gondolkodásmód. A posztmodern világát éljük. Ahogy változik a világ, úgy változik a művészi gondolkodás és látásmód is. Valamikor a művészet egy közlési eszközként indult, ma már az egyéni látásmód kifejezésének forrása. Az európai kultúra és művészet mindig az értékekre alapozott, ma viszont beárnyékolja az a szellemiség, amit mesterségesen vetítenek rá. A kortárs művészet forradalma nem tudni, hova vezet. Megtalálhatók a munkákban a jelenkor furcsaságai, sok esetben az előrelátás is, de vannak olyan stílusok, amelyek magyarázatra szorulnak. Egyes kritikusok úgy látják, hogy a régi stílusnak is lehet új funkciókat adni, klasszikusnak tűnő alkotások is lehetnek filozofikusak.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...