Körülményes a tilosban parkolókat büntetni
Utoljára módositva: 2013-03-14 10:40:51

A kihágást elkövető nevére kell a jegyzőkönyvet kiállítaniuk, ezért nem tudják egyszerűen a parkoló autó adatai alapján megírni a büntetést a helyi rendőrök (sem). Tavaly kétezer jegyzőkönyv íródott, a helyzetet ismerve idén sem lesz kevesebb.

Magát a tilosban parkoló autót nem, csak az azzal odaparkoló személyt tudjuk a kihágásért megbüntetni — mutatott rá– az ügymenet összetettségére Florin Găzdac, a szatmárnémeti helyi rendőrség ügyvezető igazgatója. — A hivatalos procedúrát betartva kevésbé hatásos és még kevésbé látványos a tilosban parkoló autósok megbüntetése, tette hozzá, ezért lehet olyan érzésük a városlakóknak, hogy Szatmárnémeti utcáin büntetlenül lehet tilosban parkolni, úgysem büntet meg senki senkit! Naponta több száz tilosban parkolás történik, azonban csak három helyi rendőri egység járja közlekedésrendészeti megbízással a város utcáit.

 

Kevesebb sikeres fellebbezés

 

Florin Găzdac

A helyi rendőrség munkatársai eljárhatnak minden olyan gépjárművezető ellen, aki a fizetéses parkolási övezeten kívül, megállást tiltó tábla körzetében, zöldövezetben, taxisdrosztban vagy buszmegállóban áll meg, kapubejáratot áll el — hogy csak a leggyakrabban előforduló eseteket említsük. Găzdac elmondta, korábban valóban volt egy olyan tendencia, hogy a bírsággal szemben benyújtott fellebbezéseket szinte kivétel nélkül elfogadta a bíróság, semmissé nyilvánítva a büntetéseket, elsősorban azért, mert nem közlekedésrendészeti törvény, hanem helyi tanácsi határozat alapján íródtak a jegyzőkönyvek. Ám ennek már jó ideje vége, figyelmeztetett Găzdac, a perrendtartás jó irányt vett, és ma már ilyen okkal nem tekinti semmisnek a helyi rendőrök által írt jegyzőkönyveket a bíróság.

 

Az ügymenet

 

Tilosban parkolás esetén az eljárás a következő, tér a lényegre a vezérigazgató:

Ha valaki odajön az épp intézkedő rendőrhöz, és elismeri, hogy ő parkolt oda a kérdéses járművel, az ügymenet jelentősen lerövidül, név kerül a jegyzőkönyvbe, megvan az „elkövető”. Ez azonban a legritkább esetben fordul elő, hiszen ha autója mellett intézkedő egyenruhást lát a vétkes sofőr, általában megvárja, míg azok elmennek, remélve, hogy megússza a bírságot,. Ám nem így történik! Ha ugyanis nincs azonosítható vétkes, a nyilvántartásból beazonosított autó tulajdonosa írásbeli felszólítást kap, hogy nevezze meg, ki volt az, aki a kihágás idején használta az autót. Ha megteszi, ügy megoldva, hiszen van személy, akinek a nevére kitölthető a jegyzőkönyv. Ha nem nevezi meg, az autó tulajdonosa maga kap büntetést a tájékoztatás elmulasztásáért. Tilosban való parkolásért 200—500 lejes bírság róható ki, tájékoztatás elmulasztásáért 500—1000 lejes bírság.

A közlekedési rendőrség részéről ugyanez az eljárás, büntetni is ilyen mértékben büntetnek, ám ha fehér sapkás közlekedési rendőr és nem fekete egyenruhás helyi rendőr írja a jegyzőkönyvet, büntetőpont is jár a tilosban parkolásért, nem csak pénzbüntetés.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...