Körülvesznek, és nagyon károsak
Utoljára módositva: 2019-10-01 15:13:46

A biszfenol-A (BPA) olyan szintetikus vegyület, ami igen káros lehet. Megtalálható ételtárolókban, kulacsokban, játékokban, elektronikus eszközökben, hogy csak néhányat említsünk.

Számos olyan kémiai anyag vesz minket körbe használati tárgyainkban, belső tereink berendezéseiben, az élelmiszerekben vagy akár a levegőben is, amelyek káros hatással lehetnek egészségünkre. Ezek általában kis mennyiségben fordulnak elő, és elsősorban hosszú távon fejtik ki hatásukat. Gondos odafigyeléssel azonban csökkenthetjük a szervezetbe kerülésük mértékét. A HBM4EU nevű uniós projekt keretében különböző tájékoztató anyagokkal kívánják felhívni az európai lakosság figyelmét a káros anyagokra, illetve segíteni kívánnak ezek elkerülésében — nemrég a biszfenolokról közöltek hasznos információkat, amelyeket olvasóinkkal is megosztunk.

 

Mik azok a biszfenolok?

 

A biszfenolok olyan szintetikus vegyületek, amelyeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártásához használnak, valamint PVC műanyagokban antioxidánsként alkalmaznak; a legelterjedtebb vegyület közülük a biszfenol-A (BPA).

A polikarbonát műanyagok hajlítható, ugyanakkor rendkívül törés- és hőellenálló anyagok, kedvező tulajdonságaik révén kiterjedten gyártják őket. A BPA-t tartalmazó tárgyak ezért sokfélék és rendkívül elterjedtek. Polikarbonátból készülnek a mikrohullámú sütőkben használható műanyag edények, a merevebb műanyag tányérok, az átlátszó, üveg hatású poharak és a dobozfedelek, valamint a vízautomaták ballonjai is. A BPA könnyen a szervezetbe kerülhet, hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok és savas-lúgos hatás következtében beoldódhat az ételekbe, italokba. A mobiltelefonok tokjai és sok más termék (pl.: CD, DVD, számítógépek) gyártásához is polikarbonátot használnak.

Biszfenolokat tartalmaznak a polikarbonátokon kívül az epoxigyanta műanyagok is, amelyekből a befőttesüvegek fedelén látható fehér bevonat és egyes konzervdobozok belső felülete is készül. A legtöbb bolti blokkhoz, parkolójegyekhez, illetve a kártyás fizetés bizonylatához használt hőpapírokban is megtalálhatók, amelyekből érintkezés hatására a szervezetbe kerülhetnek. A PVC-ből készült termékek is tartalmazhatnak biszfenolt.

 

Komoly károkat okozhatnak

 

A biszfenolok főként fejlődő szervezet esetén, de későbbi életkorban is a hormonok harmonikus működését megzavarva számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. Így a ftalátokhoz hasonlóan magzati és kisdedkorban befolyásolhatják a nemi fejlődést, valamint hozzájárulhatnak egyes idegrendszeri eltérések — figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrumzavar, tanulási nehézségek — kialakulásához.

A fiatal felnőttekben is hatással vannak a nemi működés egészségére, spermiumszám-csökkenést, meddőséghez vezető policisztás petefészek-betegséget vagy endometriózist okozhatnak. A későbbi életkorokban befolyásolhatják az anyagcserét, hozzájárulhatnak az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához.

Az EU-ban betiltották a biszfenolok felhasználását a cumisüvegek és a csecsemőknek szánt élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásához. Az egyéb, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban és a kisgyermekjátékokban meghatározták azt a maximális mennyiséget, amely kioldódhat. Hőpapírokban való alkalmazásuk tiltása 2020-tól lép hatályba. Ennek ellenére szükséges a tudatosság és az odafigyelés, hiszen az Európai Unión kívül sok helyen nem vezettek be erre vonatkozó korlátozásokat, továbbá a kis mennyiségek összeadódnak.

 

Legyünk körültekintők!

 

Odafigyeléssel csökkenthető a szervezetbe kerülő biszfenolok mennyisége; javasolt műanyag helyett természetes anyagból készült tárgyakat használni, illetve az összetevőket fokozottan ellenőrizni, valamint PVC- és BPA-mentes terméket választani. Az ételek és italok polikarbonát (jelölése: PC) műanyag edényben történő melegítése kerülendő, helyette üveg-, rozsdamentes acél és kerámiaedények használata ajánlott. Konzervek helyett friss vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vegyületnek való kitettség. Befőzéshez, meleg ételek tárolásához fémfedeles befőttesüveg helyett rexüveg használata javallott. A házi por is tartalmazhat BPA-t, ezért fontos a nedves törlőkendővel történő portalanítás, rendszeres takarítás.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...