Körvonalazódik az előkészítős beiratkozás
Utoljára módositva: 2019-02-15 21:17:15

Vélhetően március 4-én kezdődik a 2019/2020-as tanévre való előkészítő osztályos beiratkozás — ennek módszertanát és a menetrendet még jóvá kell hagynia a tanügyminisztériumnak.

A beiratkozási módszertan terve szerint ebben az évben is azokat a gyerekeket kötelező előkészítő osztályba beíratni, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, illetve azokat is be lehet íratni, akik augusztus 31–december 31. között töltik be a hat évet. Utóbbiaknak viszont egy pszichoszomatikus felmérésen kell átesniük, amely igazolja, hogy megfelelő értelmi szinttel rendelkeznek, és alkalmasak az iskolakezdésre.

Az iskolák február 25-ig függesztik ki, hogy hány osztályt indítanak a 2019/2020-as tanévben, majd ezt követően rendezik meg a beiratkozást. A gyermekeiket előkészítő osztályba írató szülők március 4–22. között interneten vagy az iskoláknál személyesen tölthetik ki a típuskérvényeket. Az iskolákban hétfőtől péntekig 8.00–18.00 óra között lesz lehetőségük a szülőknek beíratni csemetéiket.

Akkor sincs baj, ha egyelőre nem sikerült eldönteni, hogy melyik iskolát válasszák: február 26-tól március 9-ig ugyanis az előkészítő osztályokat indító iskolák kötelesek nyílt napot tartani, hogy a szülők, gyerekek és más érdeklődők felmérhessék, milyen körülmények között oktatnak, betekintést nyerhessenek a tanintézmények hétköznapjaiba.

Az első beiratkozási időszak eredményeit, az iskolákba felvételt nyert gyerekek névsorát a tervek szerint március 29-én teszik közzé a tanintézmények, és ugyanekkor derül ki, hogy milyen osztályokban maradtak üres helyek, valamint az is, hogy kiket nem írattak be.

A tervek szerint a második beiratkozási időszakot április 1–19. között rendezik meg, az elsővel megegyező órarenddel. Így a szülők egy újabb kérvényezés folytán választhatnának az iskolákban megmaradt helyek közül a második szakaszban. Az előkészítő osztályokba felvételt nyert kisdiákok listáját április 19-ig hozzák nyilvánosságra.

 

Felmérik a gyerekeket

 

Február 25. és március 22. között ezúttal is pszichoszomatikus felméréseket végeznek a szakemberek. A vizsgálat azok számára kötelező, akik szeptember 1. és december 31. között vagy esetleg még csak ezután töltik be a hatodik életévüket.

Az iskolaérettséget megállapítandó a szakemberek a testi adottságokat, szellemi képességeket és érzelmi érettséget vizsgálják. A fizikai tényezőt szakorvos méri fel, a másik kettő tartozik a pszichológusra. A szellemi érettséget olyan tényezőkön lehet felmérni, hogy képes-e a gyerek negyed órán át folyamatosan figyelni egy feladat elvégzésére, kialakult-e a szám- és mennyiségfogalma, és mekkora a szókincse. Azt is megvizsgálják, mennyire fejlett a kézügyessége, hogyan fogja például a ceruzát, hogyan rajzol vonalakat, köröket. Az érzelmi érettséget pedig az alapján értékelik, hogy mennyire tudja elviselni a gyerek a kudarcot, mennyire szorongó, hogyan viseli el az új környezet hatását. Szociális érettség jele, ha a gyerek új társaságban nem zárkózik el, nem magányosan játszik, hanem képes csoportos tevékenységre.

A gyermek pszichoszomatikus fejlettsége felmérésének eredményét a vizsgálatok lezárultát követően írásban közlik a szülővel vagy hivatalos gyámmal, aki a vizsgálatot kérte.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...