Koszorúzás és főhajtás Ady előtt
Utoljára módositva: 2012-11-22 18:56:34

Két nagykárolyi tanintézményben is megemlékeztek Ady Endre születésének 135. évfordulójáról.

 

A városi könyvtár munkatársai és a középiskolások koszorút helyeztek el az iskola falán található emléktáblánál

„Nem leszek a szürkék hegedőse” — írta, vallotta Ady az Új vizeken járok című versében. S valóban, alakja nem tűnt el a szürkeségben, hiszen mind a mai napig egyik legmeghatározóbb, legvitatottabb alakja ő a magyar irodalomnak. Születésének évfordulója alkalmából Nagykároly két tanintézményében is emlékeztek a költőre, az 1-es Számú Általános Iskola dísztermében még délelőtt, az intézmény V—VIII. osztályos tanulói műsorának keretében. A diákok Ady-verseket és -prózát olvastak fel. A műsorra Belényi Andrea és Murvai Hajnalka magyartanárok készítették fel őket. Az előadás előtti köszöntőjében Belényi Andrea hangsúlyozta: azért is fontos ez az ünnepség, mert bár Ady életműve még nem képezi az V—VIII. osztályos tananyag szerves részét, az az érdek, hogy a gyerekek mihamarabb megismerkedjenek a költővel, íróval. Délben a Nagykárolyi Városi Könyvtár munkatársa, Maurer Emese szervezett emlékező műsort, melyen részt vettek a Josephus Calasantius Római Katolikus Líceum X. A osztályos tanulói, Kiss Hajnalka magyartanárnő irányításával. A vetítéssel egybekötött ismertető keretében Ady életpályájának főbb állomásait, személyiségformálódásának néhány mozzanatát láthatták-hallhatták a tanulók, akik közül néhányan az előadást követően elmondták személyes élményeiket Ady-olvasmányaikkal kapcsolatban.

A nagykárolyi általános iskolások ünnepséggel emlékeztek Adyra

A papírra vetett gondolatok felolvasása után a résztvevők a költő nagykárolyi tanulmányainak egykori helyszínéhez, a mai Josephus Calasantius Római Katolikus Líceum, akkori Piarista Gimnázium épületéhez vonultak. Itt emléktábla jelzi: valamikor ebben az épületben tanult Ady Endre. S bár Ady nem emlékezik vissza túl szépen Nagykárolyra, a helybeliek számára igenis fontos, hogy városuk állomása volt Ady színes és tartalmas életének.

Az emléktáblánál a könyvtár, a líceum és a Kaffka Margit Művelődési Társaság (KMMT) képviseletében helyeztek el koszorúkat a résztvevők — utóbbi művelődési társaságot Sróth Ödön képviselte. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a KMMT jövőre Ady padon ülő, életnagyságú gránitszobrát készül elkészíttetni s kihelyeztetni a város szoborparkjába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...