Koszorúzás konfliktussal
Utoljára módositva: 2014-05-15 08:57:20

Más nemzetiségűekkel és más vallásúakkal szembeni pozitív gesztusoktól mentes megemlékezés zajlott tegnap reggel fél kilenctől a szatmárnémeti 14 Mai lakótelepen.

 

Tegnap megkoszorúzták a Május 14. emlékművet Szatmárnémetiben, a negyvennégy évvel ezelőtti természeti katasztrófa áldozatainak emlékére. Az emlékműre új feliratos tábla került nemrégiben — kizárólag román nyelven. A 14 Mai lakótelep központi terén felállított emlékmű mellett a megszokott, a korabeli eseményeket felelevenítő, fotókból és újságkivágásokból összeállított montázs is helyet kapott — magyar nyelvű újságkivágás egy sem volt közöttük. A koszorúzás előtt vallásos szertartásra is sor került — kizárólag az ortodox hívek számára, a korábban megszokott ökumenizmus már nem volt jellemző, sem görögkatolikus, sem római katolikus, sem református, sem pedig unitárius pap nem beszélt. Az ünnepséget szervező városháza vezetőjét kérdeztük meg az esemény után, miért nem voltak más felekezetű papok is az emlékműnél? Dorel Coica szatmárnémeti polgármester azt mondta, hogy meghívták más felekezetek képviselőit is, de nem áhítat tartására kérték fel őket, csupán a koszorúzáson való részvételre.

 

Ellenzéki diverzió

 

Az ortodox szertartás után következett a koszorúzás, az emlékezés virágait helyezte el Eugeniu Avram prefektus és Altfatter Tamás alprefektus, Adrian Ştef megyei tanácselnök és Riedl Rudolf alelnök, a szatmárnémeti polgármester és alpolgármesterek, egy iskola diákjai, illetve meglepetés-szerűen Laura Bota, a Polgári Mozgalom EP-képviselőjelöltje is.

Az utolsó koszorúzó miatt nagy kavarodás támadt az ünnepség befejeztével, Mircea Govor, a Megyei Tanács alelnöke a koszorúzók emlékműhöz szólításával megbízott személyt vonta kérdőre, milyen alapon adott szereplési lehetőséget az ellenzéki jelöltnek, aki ekkorra már messze járt. A megszeppent illetékes azzal védekezett, hogy ő csak azokat kérte fel koszorúzni, akik a listáján szerepeltek.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...