Kötelező orvosi vizsgálat
Utoljára módositva: 2014-05-16 09:59:01

Az új egészségügyi alapcsomagra vonatkozó, immár elfogadott határozat a 40 év alattiak számára 3 évente, az idősebbek számára évente egyszer teszi kötelezővé a családorvosi vizsgálatot.

 

A családorvosok számára még mindig ismeretlen a kedden elfogadott új egészségügyi alapcsomag tartalma

Az új egészségügyi alapcsomagra vonatkozó határozatot jóváhagyta a kormány, ám annak tartalma még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, így a családorvosok sem tudják, milyen változásokra számíthatnak. Dr. Vasile Blaga, a Szatmári Háziorvosok Egyesületének elnöke a családorvosok havi gyűlésének keretében kollégáinak elmondta, egyelőre csak azt tudják, hogy elfogadták a reformcsomagot, azonban azt homály fedi, hogy mit is tartalmaz a dokumentum. Az egészségügyi miniszter, Nicolae Bănicioiu közleményéből kiderül, hogy az új alapcsomag a megelőzésre, illetve a lakosság egészségügyi állapotának javítására fekteti majd a hangsúlyt. A közleményből kiderül, hogy az alapszolgáltatások között a családorvosi, illetve a járóbeteg-rendelői ellátás biztosított, melyek jelentősen olcsóbbak a kórházi kezelésnél. Az alapellátás keretében a 40 évnél idősebb személyek, illetve a 18 és 39 év közötti, magas kockázati tényezőkkel rendelkező páciensek évente legalább egyszer, míg a 40 évnél fiatalabb személyek háromévente egyszer kell kötelező módon felkeressék háziorvosukat.

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter közleményéből kiderül, hogy azok a személyek, akik agyvérzés után részlegesen lebénultak, mozgássérülteknek járó támogatásban fognak részesülni. Az új egészségügyi törvényben szerepel az is, hogy a várandós asszonyok esetén a hepatitis B és C, illetve a HIV vírust kimutató teszteket is el fogják végezni a szűrővizsgálatok keretében, ugyanakkor az alapellátáshoz fog tartozni a szív- és érrendszeri, krónikus légzőszervi betegségekben, veseelégtelenségben és cukorbetegségben szenvedő betegek időszakos konzultációja és kivizsgálása. Újdonságnak számít, hogy az új egészségügyi alapcsomag tartalmazni fogja a fogászati szolgáltatásokat is, ugyanakkor 2015-től azon lakosok is részesülhetnek sürgősségi fogászati ellátásban, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással.

Új szerződések

Dr. Vasile Blaga a tegnapi gyűlésen arra is rávilágított, hogy a 2014-es esztendőre vonatkozó egészségügyi keretszerződést május 26-tól kezdődően fogják aláírni a családorvosokkal, ám a határidő idén június 10-re tolódott az eddigi június 1. helyett. A keretszerződéssel kapcsolatosan az elnök elmondta, a családorvosi szolgáltatásnak 2014-re 1,5 milliárd lejt utaltak ki, melyből 44,5 millió lejt az ügyeleti központoknak különítettek el. Az év eddigi részében elköltöttek 443,5 millió lejt, a fennmaradó összeget fogják a családorvosokkal leszerződni.

Akadozó rendszer

Azt követően, hogy az elmúlt héten sajtótájékoztató keretében számoltak be a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) vezetői és a BizMedica képviselője, Alexandru Sabo arról, hogy az elektronikus egészségügyi dosszié legkésőbb júniusban bevezetésre kerül, a szerver három napja nem működik, így a családorvosok nem férnek hozzá az adatbankhoz, s eddig egyetlen dossziét sem tudtak kitölteni pácienseik számára. Ilyen körülmények között szkeptikusak maradnak az elektronikus egészségügyi dosszié sikerességét illetően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...