Kötelező orvosi vizsgálat
Utoljára módositva: 2014-05-16 09:59:01

Az új egészségügyi alapcsomagra vonatkozó, immár elfogadott határozat a 40 év alattiak számára 3 évente, az idősebbek számára évente egyszer teszi kötelezővé a családorvosi vizsgálatot.

 

A családorvosok számára még mindig ismeretlen a kedden elfogadott új egészségügyi alapcsomag tartalma

Az új egészségügyi alapcsomagra vonatkozó határozatot jóváhagyta a kormány, ám annak tartalma még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, így a családorvosok sem tudják, milyen változásokra számíthatnak. Dr. Vasile Blaga, a Szatmári Háziorvosok Egyesületének elnöke a családorvosok havi gyűlésének keretében kollégáinak elmondta, egyelőre csak azt tudják, hogy elfogadták a reformcsomagot, azonban azt homály fedi, hogy mit is tartalmaz a dokumentum. Az egészségügyi miniszter, Nicolae Bănicioiu közleményéből kiderül, hogy az új alapcsomag a megelőzésre, illetve a lakosság egészségügyi állapotának javítására fekteti majd a hangsúlyt. A közleményből kiderül, hogy az alapszolgáltatások között a családorvosi, illetve a járóbeteg-rendelői ellátás biztosított, melyek jelentősen olcsóbbak a kórházi kezelésnél. Az alapellátás keretében a 40 évnél idősebb személyek, illetve a 18 és 39 év közötti, magas kockázati tényezőkkel rendelkező páciensek évente legalább egyszer, míg a 40 évnél fiatalabb személyek háromévente egyszer kell kötelező módon felkeressék háziorvosukat.

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter közleményéből kiderül, hogy azok a személyek, akik agyvérzés után részlegesen lebénultak, mozgássérülteknek járó támogatásban fognak részesülni. Az új egészségügyi törvényben szerepel az is, hogy a várandós asszonyok esetén a hepatitis B és C, illetve a HIV vírust kimutató teszteket is el fogják végezni a szűrővizsgálatok keretében, ugyanakkor az alapellátáshoz fog tartozni a szív- és érrendszeri, krónikus légzőszervi betegségekben, veseelégtelenségben és cukorbetegségben szenvedő betegek időszakos konzultációja és kivizsgálása. Újdonságnak számít, hogy az új egészségügyi alapcsomag tartalmazni fogja a fogászati szolgáltatásokat is, ugyanakkor 2015-től azon lakosok is részesülhetnek sürgősségi fogászati ellátásban, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással.

Új szerződések

Dr. Vasile Blaga a tegnapi gyűlésen arra is rávilágított, hogy a 2014-es esztendőre vonatkozó egészségügyi keretszerződést május 26-tól kezdődően fogják aláírni a családorvosokkal, ám a határidő idén június 10-re tolódott az eddigi június 1. helyett. A keretszerződéssel kapcsolatosan az elnök elmondta, a családorvosi szolgáltatásnak 2014-re 1,5 milliárd lejt utaltak ki, melyből 44,5 millió lejt az ügyeleti központoknak különítettek el. Az év eddigi részében elköltöttek 443,5 millió lejt, a fennmaradó összeget fogják a családorvosokkal leszerződni.

Akadozó rendszer

Azt követően, hogy az elmúlt héten sajtótájékoztató keretében számoltak be a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) vezetői és a BizMedica képviselője, Alexandru Sabo arról, hogy az elektronikus egészségügyi dosszié legkésőbb júniusban bevezetésre kerül, a szerver három napja nem működik, így a családorvosok nem férnek hozzá az adatbankhoz, s eddig egyetlen dossziét sem tudtak kitölteni pácienseik számára. Ilyen körülmények között szkeptikusak maradnak az elektronikus egészségügyi dosszié sikerességét illetően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...