Kövesi tagadta, hogy a vádhatóság bizonyítékokat hamisítana
Utoljára módositva: 2018-02-15 12:11:40

Tagadta Laura Codruţa Kövesi, hogy az általa vezetett korrupcióellenes ügyészség (DNA) bizonyítékokat hamisítana, amint azt a Bukarestben kormányzó szociálliberális koalíció vezető politikusai és a koalícióhoz közel álló médiumok állították. A főügyész leszögezte: nincs oka lemondani.

A DNA főügyésze szerda esti sajtóértekezletén úgy értékelte: azért támadják a DNA-t, mert eredményes, s mert befolyásos politikusokat és üzletembereket küldött bíróság elé. A DNA elleni sajtókampányt a „vádlottak kétségbeesett fesztiváljának” nevezte.

Kövesi szerint a DNA elleni támadás az igazságszolgáltatás elleni „ostrom” része, és valójában az állam „térdre kényszerítését”, a társadalom megalázását célozza.

A főügyész arra reagált, hogy a szociálliberális kormánykoalíciót támogató hírtelevíziók a napokban súlyos visszaélésekkel, bizonyítékok meghamisításával vádolták a DNA-t, erre hivatkozva pedig kormánypárti politikusok Kövesi távozását követelték.

A Bukarestben kormányzó szociálliberális koalíció az igazságszolgáltatás átszervezését tartja szükségesnek, arra hivatkozva, hogy Romániát egy obskúrus háttérhatalom, egy „párhuzamos állam” irányítja, amely a DNA-t politikai célokra felhasználva, koholt vádak alapján indít eljárást az akaratával szembeszegülő közéleti szereplők ellen.

A DNA körüli botrányt a kormánypárti médiumok robbantották ki két — a DNA által korábban bűnvádi eljárás alá vont — interjúalany „leleplezéseit” közzétéve.

A DNA-ból korábban kizárt és bűnpártolás gyanújával bíróság elé állított Mihaiela Iorga ügyész azt állította, hogy Kövesi egy volt miniszter elleni nyomozás megsürgetését kérte tőle, amikor az illető politikus neve lehetséges kormányfőjelöltként is felmerült.

Vlad Cosma szociáldemokrata parlamenti képviselő az ügyészekkel folytatott beszélgetések hangfelvételeit tette közzé, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a DNA alkalmazottai az ő segítségével akartak egy megvádolt politikus-médiamágnás ellen terhelő bizonyítékokat „gyártani”.

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök azt mondta: ha a bizonyítékok meghamisításáról szóló vádak bebizonyosodnak, azok a politikai rendőrség működését igazolják. A héten a PSD több tisztségviselője is a „tarthatatlan helyzet” rendezését, Kövesi elmozdítását, a DNA átszervezését követelte. Eltökéltségüket jelzi, hogy Viorica Dăncilă kormányfő a tervezettnél korábban hazarendelte a Japánban tárgyaló Tudorel Toader igazságügyi minisztert.

A vádhatóságok vezetőit az igazságügyi miniszter javaslata alapján az államfő nevezi ki, vagy mentheti fel.

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...