Követhetetlen fejlődés
Utoljára módositva: 2019-07-31 10:19:26

Az ember — bár azt mondják rá, hogy a teremtés csodája — mindig változik. Valahol, valamilyen adottságokkal megszületik, majd neveléssel, tanulással, munkával mondhatjuk azt, hogy a senkiből valakivé fejlődik, de az is lehet, hogy megmarad senkinek vagy akárkinek.

A huszonegyedik században rohamosan fejlődik a tudomány, a technika, olyan magas szintű a gépesítés, a robotizálás, hogy az ember legtöbbször hátradől, és figyeli a körülötte zajló műveleteket. Megváltoztak az életmódok, és előtérbe került az önmegvalósítás. Kevés olyan ember van, akitől távol áll a karrierhajhászás, az egymáshoz közel álló korosztályok identitásának alakulását is más és más külső hatások befolyásolják. A szociológusok kutatási eredményei sem adnak választ arra, ki a felelős, kik a felelősök azért, hogy a szappanoperák, a számítógépes játékok, sokszor a tudatmódosító szerek és más identitásformáló eszközök és módszerek alakítják az ember önképét. Nem az ember belső énje, hanem külső hatások. Sokáig a gyerekből úgy lett valaki, hogy tanult, dolgozott, tapasztalatot szerzett… Jó az, ha túl sok az „én-lehetőség”, de nem jó, ha az ember nincs felkészülve ezeknek a lehetőségeknek a kihasználására. Ellentétek vonzzák és taszítják egymást, egyre gyakoribb a szellemi válság, változik a világkép, változik az önkép, változik az ember emberhez fűződő viszonya.

Sokan kérdezik: mi különbözteti meg azt az embert, aki verseket, regényeket olvas, színházba jár, zenét hallgat, képzőművészeti alkotásokban mélyül el stb., attól, aki szappanoperákat néz, számítógépes játékokkal vagy a telefonnal a kezében tölti el az időt? Erre a kérdésre nem a gyerekek, a fiatalok vagy az átlagos életmódot folytatók körében kell keresni a választ, hanem azok között, akik nevelnek. Akiknek úgy kell nevelni, hogy tanítványaik majd szintén nevelők lesznek, és ők is hatással lesznek másokra. Az ember — a teremtés csodája — úgy változik, olyanná formálódik, amilyennek nevelik. Napjainkban az internet és a média bizonyul a legjobb tanítómesternek. Mit lehetne tenni, hogy az oktatást és a nevelést visszavegye a szülő és az iskola? Ne az legyen a cél, hogy amikorra a gyerek felnőtté válik, sablonember legyen, mert a rendezetlen család, a beskatulyázó iskola, ha nem is saját képére, de egy programnak megfelelően közös nevezőre hozza a gondolkodást, az élet- és viselkedésformát. Ne az legyen a cél, hogy amikorra a gyerek felnőtté válik, ne legyen identitása, értékrendje, nemzettudata, vallási hovatartozása, hite… A tudomány és a technika fejlődése a legmagasabb csúcsokra ér, de úgy tűnik, az emberek nagy része nem tud vele lépést tartani, a többség a technikát a felügyeletük alatt tartók eszközévé fog válni, ugyanis nagyon sokan azzal maradnak, amit az internet, a média nyújt számukra, nem törekednek ismeretszerzésre és a saját látásmód kialakítására.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...