Közel 350 kisdiák „fürkészett”
Utoljára módositva: 2017-12-12 10:29:23

Töretlen népszerűségnek örvend a nebulók körében az egyetlen kimondottan elemistáknak szóló helyesírási és nyelvhelyességi verseny, a Fürkész.

Nyolc évvel ezelőtt indult útjára az egyetlen kimondottan elemista kisdiákoknak szóló helyesírási és nyelvhelyességi verseny, a Fürkész, amelynek célja, hogy a mai kor gyermekeinek olyan szórakoztató és szakmai rendezvényeket szervezzenek, amelyekkel hasznosan el tudják tölteni idejüket, és élvezik is a versenyzést. A vetélkedő már első alkalommal nagy sikernek örvendett a kisdiákok körében, népszerűsége pedig mind a mai napig töretlen — annak ellenére, hogy „erre a versenyre nagyon sokat kell és nagyon sokat lehet is készülni, sok olvasást és gyakorlást követel meg, utóbbit játékos formában is, hiszen magyar anyanyelvünkben rengeteg játékosság van, és egy-egy feladat megoldásainak tárháza igen gazdag. S ez, mondhatom úgy is: mágnesként vonzza a kisdiákokat. Nem mellesleg a megmérettetésre való felkészülés kiemelten fontos hozadéka a szókincsgyarapítás, hiszen a feladatok jó része a már-már kiveszőben lévő népi szólásokra, közmondásokra épül” — mutat rá Leiti Mónika, aki Román Melinda kolléganőjével együtt már hosszú évek óta lelkes szervezője a versenynek megyénkben.

S hogy szavait nem esetleg valamiféle szakmai elfogultság mondatja, és a verseny népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy pénteken kora délután a körzeti szakaszon 339 elemista vette kézbe a feladatlapot és látott neki nagy izgalommal a tollbamondásnak, a szólások értelmezésének, a „j” és a „ly” helyesírásának, titkosírásnak, betűrendnek, kifejezések rokonértelmű párjának a keresésének és képrejtvénynek. Nagykároly és környéke körzetében Komlódi Enikő vállalta a megmérettetés megszervezését; Szatmárnémetiben, a Szamos jobb partján levő körzetben a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban bizonyították tudásukat a nebulók Krányák Jusztina szervezésében, míg a bal parti körzetben Koncz Tünde szervezte a megmérettetést. „A körzeti verseny legügyesebbjei, azaz az évfolyamok 25%-a jövő év elején a megyei szakaszon méri majd össze tudását, az ott továbbjutók pedig tavasszal utaznak Nagyváradra, az országos döntőre. Nem csak nálunk, de az országban mindenhol most zajlik a körzeti verseny, és minden megye felállított javítóbizottságokat. Mivel a javítások során sokszor előfordul, hogy a feladatmegoldás pontszámai azonosak, „döntőbírónak” a tollbamondást használjuk, a körzeti megmérettetés eredményei pedig a www.diakokert.ro honlapon érhetők majd el a következő napokban” — magyarázta Mónika „tani”.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...