Közel 350 kisdiák „fürkészett”
Utoljára módositva: 2017-12-12 10:29:23

Töretlen népszerűségnek örvend a nebulók körében az egyetlen kimondottan elemistáknak szóló helyesírási és nyelvhelyességi verseny, a Fürkész.

Nyolc évvel ezelőtt indult útjára az egyetlen kimondottan elemista kisdiákoknak szóló helyesírási és nyelvhelyességi verseny, a Fürkész, amelynek célja, hogy a mai kor gyermekeinek olyan szórakoztató és szakmai rendezvényeket szervezzenek, amelyekkel hasznosan el tudják tölteni idejüket, és élvezik is a versenyzést. A vetélkedő már első alkalommal nagy sikernek örvendett a kisdiákok körében, népszerűsége pedig mind a mai napig töretlen — annak ellenére, hogy „erre a versenyre nagyon sokat kell és nagyon sokat lehet is készülni, sok olvasást és gyakorlást követel meg, utóbbit játékos formában is, hiszen magyar anyanyelvünkben rengeteg játékosság van, és egy-egy feladat megoldásainak tárháza igen gazdag. S ez, mondhatom úgy is: mágnesként vonzza a kisdiákokat. Nem mellesleg a megmérettetésre való felkészülés kiemelten fontos hozadéka a szókincsgyarapítás, hiszen a feladatok jó része a már-már kiveszőben lévő népi szólásokra, közmondásokra épül” — mutat rá Leiti Mónika, aki Román Melinda kolléganőjével együtt már hosszú évek óta lelkes szervezője a versenynek megyénkben.

S hogy szavait nem esetleg valamiféle szakmai elfogultság mondatja, és a verseny népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy pénteken kora délután a körzeti szakaszon 339 elemista vette kézbe a feladatlapot és látott neki nagy izgalommal a tollbamondásnak, a szólások értelmezésének, a „j” és a „ly” helyesírásának, titkosírásnak, betűrendnek, kifejezések rokonértelmű párjának a keresésének és képrejtvénynek. Nagykároly és környéke körzetében Komlódi Enikő vállalta a megmérettetés megszervezését; Szatmárnémetiben, a Szamos jobb partján levő körzetben a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban bizonyították tudásukat a nebulók Krányák Jusztina szervezésében, míg a bal parti körzetben Koncz Tünde szervezte a megmérettetést. „A körzeti verseny legügyesebbjei, azaz az évfolyamok 25%-a jövő év elején a megyei szakaszon méri majd össze tudását, az ott továbbjutók pedig tavasszal utaznak Nagyváradra, az országos döntőre. Nem csak nálunk, de az országban mindenhol most zajlik a körzeti verseny, és minden megye felállított javítóbizottságokat. Mivel a javítások során sokszor előfordul, hogy a feladatmegoldás pontszámai azonosak, „döntőbírónak” a tollbamondást használjuk, a körzeti megmérettetés eredményei pedig a www.diakokert.ro honlapon érhetők majd el a következő napokban” — magyarázta Mónika „tani”.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...