Közel 350 kisdiák „fürkészett”
Utoljára módositva: 2017-12-12 10:29:23

Töretlen népszerűségnek örvend a nebulók körében az egyetlen kimondottan elemistáknak szóló helyesírási és nyelvhelyességi verseny, a Fürkész.

Nyolc évvel ezelőtt indult útjára az egyetlen kimondottan elemista kisdiákoknak szóló helyesírási és nyelvhelyességi verseny, a Fürkész, amelynek célja, hogy a mai kor gyermekeinek olyan szórakoztató és szakmai rendezvényeket szervezzenek, amelyekkel hasznosan el tudják tölteni idejüket, és élvezik is a versenyzést. A vetélkedő már első alkalommal nagy sikernek örvendett a kisdiákok körében, népszerűsége pedig mind a mai napig töretlen — annak ellenére, hogy „erre a versenyre nagyon sokat kell és nagyon sokat lehet is készülni, sok olvasást és gyakorlást követel meg, utóbbit játékos formában is, hiszen magyar anyanyelvünkben rengeteg játékosság van, és egy-egy feladat megoldásainak tárháza igen gazdag. S ez, mondhatom úgy is: mágnesként vonzza a kisdiákokat. Nem mellesleg a megmérettetésre való felkészülés kiemelten fontos hozadéka a szókincsgyarapítás, hiszen a feladatok jó része a már-már kiveszőben lévő népi szólásokra, közmondásokra épül” — mutat rá Leiti Mónika, aki Román Melinda kolléganőjével együtt már hosszú évek óta lelkes szervezője a versenynek megyénkben.

S hogy szavait nem esetleg valamiféle szakmai elfogultság mondatja, és a verseny népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy pénteken kora délután a körzeti szakaszon 339 elemista vette kézbe a feladatlapot és látott neki nagy izgalommal a tollbamondásnak, a szólások értelmezésének, a „j” és a „ly” helyesírásának, titkosírásnak, betűrendnek, kifejezések rokonértelmű párjának a keresésének és képrejtvénynek. Nagykároly és környéke körzetében Komlódi Enikő vállalta a megmérettetés megszervezését; Szatmárnémetiben, a Szamos jobb partján levő körzetben a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban bizonyították tudásukat a nebulók Krányák Jusztina szervezésében, míg a bal parti körzetben Koncz Tünde szervezte a megmérettetést. „A körzeti verseny legügyesebbjei, azaz az évfolyamok 25%-a jövő év elején a megyei szakaszon méri majd össze tudását, az ott továbbjutók pedig tavasszal utaznak Nagyváradra, az országos döntőre. Nem csak nálunk, de az országban mindenhol most zajlik a körzeti verseny, és minden megye felállított javítóbizottságokat. Mivel a javítások során sokszor előfordul, hogy a feladatmegoldás pontszámai azonosak, „döntőbírónak” a tollbamondást használjuk, a körzeti megmérettetés eredményei pedig a www.diakokert.ro honlapon érhetők majd el a következő napokban” — magyarázta Mónika „tani”.

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...